Foto des Tages | Kamp Erika in Ommen

barakken-in-kamp-erica-in-ommen

De plek waar Herbertus Bikker, alias ‘De beul van Ommen‘ zijn beulswerk kon verrichten. Zijn oorlogsmisdaden bleven ongestraft tot aan zijn dood, 1 november vorig jaar. Bikker was een van de vier Nederlandse voortvluchtige en veroordeelde moordenaars uit de Tweede Wereldoorlog. Vijftig jaar leefde hij als vrij man in Duitsland, dat al die tijd weigerde om hem aan Nederland uit te leveren.
Tijdens de laatste acht maanden van de oorlog heeft Kamp Erika hooguit nog 500 gevangenen geteld, maar er werden zeker negen mensen doodgeschoten. Onder hen verzetsman Jan Houtman, die door Bikker buiten het kamp werd geëxecuteerd.

 1. 1

  Ontsnapt, vlak over de grens gaan wonen gehuwd met Duitse vrouw, “via omweggetjes familie bezocht”. Al die jaren uit handen van de meedogenloos op hem jagende justitieambtenaren gebleven. Slim van onze razende broekemans Bikker. Ja, wat vervelende journalisten (Herbergs en Karskens), maar die ga je dan met een bijl te lijf, sluit ze op in een schuur of je houdt gewoon je mond of veinst gezondheidsklachten…goed, hij kwam daarin wat onsympathiek over…

  Soit, zand erover.

 2. 2

  Reden voor dit stukje? Het is zo eenvoudig om dit soort verhalen te maken. Geheugen moet een doel dienen. Wat is het doel hier? Wat wil je bereiken?

  Heb je ook nog een link naar de Duitse juridische verhandeling waarom hij niet is uitgeleverd? Of ga je vervolgens Duitsland aanpakken omdat ze oorlogmisdadigers een thuis boden? OK. What’s next? Zuid-Amerikaanse landen? Houdt het dan nooit op?

  Neem een voorbeeld aan Abel Herzberg: Herzberg was strafrechtdeskundige en nam een standpunt in dat geheel tegenovergesteld was aan dat van veel Nederlandse joden in die tijd. De opstelling van joodse tegenstanders van de vrijlating noemde hij vol van ‘haat en vergelding’ en hij benadrukte dat wraak op een dergelijke manier geen zin had.

  Ben jij jood?

 3. 4

  @HansR
  Zijn gewoon feiten die in het stuk genoemd worden. En het herinneren er aan dient het doel dat men snapt waar we precies bij stil staan wat zeker niet iedereen denk ik volledig meer beseft. Het wordt allemaal abstracter met het passeren van de tijd, en zeker nu de laatste slachtoffer, en daders, sterven. Daarom lijkt het me toch niet ongepast om dit nog is een keer onder ogen te brengen.

 4. 5

  “Heb je ook nog een link naar de Duitse juridische verhandeling waarom hij niet is uitgeleverd?”

  Bikker had het Duitse staatsburgerschap verkregen en Duitsland levert geen ingezetenen uit zover ik weet.

 5. 6

  Toch apart hoor die #3,4,5

  @Bianconero
  Ik kan ook zoeken en lezen hoor. Ik loop hier al wat mee en reageer toch ook wel wat. Je hebt vast wel eens iets van mij gelezen.

  Ga nou niet zo debiel zeggen dat ik een stukje moet lezen en dat dat mijn vraag zou beantwoorden. Het is zo vermoeiend zonder enige vooruitgang te reageren.

  En daarbij negeer je gewoon mijn vraag: wat is het doel? Wat wil je bereiken?

  @Cracken
  Zie reactie op Bianconero. Waarbij ik toch zou willen toevoegen: wat is de aanleiding. Of gaan we dit soort zaken (er is altijd wel een klootzak die nog slechtere dingen heeft gedaan dan de vorige) nu hier te pas en te onpas zien?

  @Bølke de Big
  Ja. Zoiets. En dat is gewoon standaard. Vast wel in een of andere juridisch stuk vast gelegd.

  Maar Bianco klinkt wel erg verongelijkt als hij zegt: Vijftig jaar leefde hij als vrij man in Duitsland, dat al die tijd weigerde om hem aan Nederland uit te leveren.

  En dan vraag ik weer: waarom? Wat is de aanleiding? Of ga je nu Duitsland weer de schuld geven?

  Het is gewoon een fout stukje.
  Zonder Bikker verder te verdedigen of goed te praten.

 6. 9

  Een doelloos blogger. Dacht ik al.
  Tsjessus!

  Botvinnik (schaker voor de onwetenden) zei eens: het is beter een slecht doel te hebben dan helemaal geen doel.

 7. 10

  @9 HansR, als je Botvinnik als leidraad voor je levensvisie omhelst, dan moet je ook even lezen wat hij over de jeugdige Anatoly Karpov zei:

  “Deze jongen heeft geen notie van wat schaak is. Voor hem is geen enkele toekomst weggelegd in de professionele schaaksport”

 8. 11

  Oh, een als ik maar het laatste woord heb-blogger. En reaguurder.

  Waar maar weer uit blijkt dat je van de quote die ik gaf niets hebt begrepen.

 9. 12

  Waar maar weer uit blijkt dat je van de quote die ik gaf niets hebt begrepen.

  Tijd van de maand Hans?

  Tsjezus, wat kan jij zeuren.

 10. 14

  @Micha
  Zo is dat.
  Tsjezus wat ben jij een puberaal, elke reactie van jou spettert van de hormonen.

  @TH
  Dan: waarom die foto etc…?