Foreclosure Fraud meer dan deuk in imago

Met de grote Foreclosure Fraud in de Verenigde Staten is een nieuwe aflevering van de soap-achtige thriller The End Of The World As We Know It (TEOTWAWKI) aangevangen. Want in het vaderland van de economische crisis ontrolt zich momenteel een grote fraudezaak met in beslag genomen koopwoningen die naast imagoschade ook een serieus risico is voor economisch herstel. Toen bleek dat honderdduizenden Amerikanen hun (top)hypotheken niet meer konden afbetalen ging de Federal Reserve over tot inbeslagname van de huizen. Nu blijkt dat hierbij op grote schaal fraude is opgetreden: te laag gekwalificeerd bankpersoneel en een leger van robo-signers tekende documenten waarvan het de inhoud niet kende. Niemand weet nu nog van wie de huizen zijn en de hypotheekmarkt die het toch moet hebben van vertrouwen staat in haar hemd. Gevreesd wordt dat de Foreclosure Fraud de Verenigde Staten opnieuw de recessie gaat intrekken en dat ze misschien ook overslaat op Europa? Niet in de laatste plaats omdat er aanwijzingen zijn dat de ABN AMRO bank wel eens hypotheken aan Amerikaanse banken zou hebben verkocht, al zijn er tegenstrijdige geluiden hierover.

Econoom Paul Krugman stipt in een opiniestuk fijntjes aan dat terwijl Amerika altijd het moraliserende vingertje heeft geheven naar landen die er financieel een potje van maakten het nu zelf een beschamende vertoning neerzet. Afrikaanse boekhouding in de Verenigde Staten is een vrij fors signaal van TEOTWAWKI. De Democraten proberen het nu te downplayen en de Republikeinen ontkennen glashard dat er iets fout is gegaan. Maar Krugman adviseert om de koe snel bij de horens te vatten voordat de ellende zich nog verder kan verspreiden. Net doen alsof alles onder controle is gaat niet meer helpen zo stelt Krugman.

 1. 1

  De tegenstrijdigheid zat in onduidelijkheid over de verkoopwaarde vs de hypotheeksom.

  De som vd uitgeleende hypotheken (uitgeleende som) wordt met 224 mrd daarmee bedoeld, de verkoopprijs is natuurlijk veel minder, immers de marge op hypotheken zit in een marge vd rente daarop.

  “ABN Amro verkoopt een deel van haar Amerikaanse hypotheekbedrijf aan ’s werelds grootste financiële concern Citigroup. Dat hebben de Nederlandse en de Amerikaanse bank vanochtend bekendgemaakt.(..)De waarde van de hypothekenportefeuille bedraagt 224 miljard dollar (173 miljard euro)”

  Na GS kwam deze zaak op anp/ nu.nl vk.nl fd etc door, zie http://www.bnr.nl/artikel/20494151/onderzoek-gedwongen-huizenverkopen-vsdoor

  ps Die ING alt-a liarloans, ehh puike UShypotheken, die voorheen minister van financiën, met spontaan opspelende 7dagen per week papadagkriebels maar nu toch braaf boven Balknorm overheids adviseur ad interim via KPMG a 400k Wouter Bos, zo nodig moest overnemen van ING, die blijven toch wel solide? Vast wel..

 2. 4

  Grappig. Ik heb juist voor een prikkie een huis met de triple waarde op de kop getikt dankzij de foreclosure golf, dus ik zie die negatieve voorspellingen over de economie als gevolg hiervan niet. Kwam mij allemaal juist wel goed uit al die persoonlijke ellende van families.

 3. 5

  zo langzamerhand zou je toch wel wat grote strafrecht zaken verwachten, de Amerikanen zijn nooit te beroerd geweest om witte boorden criminelen levenslang te geven (Worldcom). Maar het lijkt er op dat Wallstreet er mee weg komt. Althans de top. Het wordt nu wel op te laag gekwalificeerd personeel gegooid, maar je maakt mij niet wijs dat de top niet doorhad dat er sprake was van grootschalige hypotheekfraude tijdens de goede jaren. En de Obama regering doet niet veel moeite omde onderste steen boven te krijgen. Niet zo vreemd met figuren als Geithner die aan de leiband van Wallstreet lopen.

 4. 6

  Toen bleek dat honderdduizenden Amerikanen hun (top)hypotheken niet meer konden afbetalen ging de overheid over tot inbeslagname van de huizen.

  Ehh… De overheid?

 5. 7

  No such thing as a free lunch

  The rule of law is frozen,
  the game is on hold.
  The scum bag bankers
  are getting quite bold.

  Their theft is quite brazen,
  with a false paper trail
  they arrogantly rob you
  with no fear of jail.

  The womb of austerity
  now signals the pains,
  the bag of waters is leaking,
  the birth canal strains.

  Little baby Mayhem
  will soon cry his first scream,
  it signals the end
  of the American Dream.

 6. 8

  The Economist: The tangled web they wove

  Estimates of what this all will actually mean for the broader American economy range from “nearly nothing” to “the end as we know it”. The answer will be something in between, and it may depend on whether policymakers can work with banks to develop a legally rigorous and comprehensive means for handling widespread error and abuse. But it is remarkable how much of the wreckage of the boom and bust is still strewn about the system. The American government, having stopped the financial market bleeding, has done almost nothing to examine and repair the gaping underlying wound. It’s amazing what a mess has been made of things, and it’s disconcerting to imagine how long it will take, at what expense, to clean up.

 7. 9

  @4 Wie weet heb je het niet van de echte juridisch juiste eigenaar gekocht en komt de oorspronkelijke bewoner terug omdat hij feitelijk nooit echt legaal zijn huis is uit gezet. Ook dat is een gevolg hiervan, onduidelijkheid over eigendom.

  ps Dow lager door angst gevolgen ‘foreclosures’

  If something sounds to good to be true, it useally is..

 8. 10

  Welja tuurlijk, dat kan d’r ook nog wel bij…

  Ondertussen zijdelings…in de laatste vergadering van de FED heeft Bernanke, om inflatie in te tomen en werkeloosheid (9,6%) te drukken, het lumineuze plan aangekondigd over drie weken de geldpersen met volle kracht te laten draaien (QE2, aankopen staatsobligaties). Zowel binnen de FED als buiten de VS spreekt men nu al in termen van “nieuwe zeepbellen”, “splijtzwam in eurogebied” (zal funest blijken voor Griekenland, Ierland en Spanje tenzij de ECB ook de geldpers aanzet, wat Duitsland ten koste van alles zal verhinderen)…een waanzinnig beleidsexperiment. O, en hyperinflatie hoorde ik voorbij zoeven…Zimbabwaanse toestanden. Dus laat aan de rechterkant daar ook maar een doemklokje van meelopen…

  20 days 23 hours 59 minutes 59 seconds and counting…

 9. 11

  Ik vind dat Krugman hier wel erg selectief is. Huiseigenaren waarvan de hypotheek toevallig in handen van de Federal Reserve is gekomen kregen gunstigere voorwaarden voor hun hypotheek. Is dat dan de rule of law?

 10. 14

  Mijdt in ieder geval Frankrijk Bij Weaudan…men hamstert er thans massaal benzine en diesel. De Franse regering heeft automobilisten opgeroepen tot kalmte (8 van de 12 raffinaderijen plat).

  Nu was het alleen maar vanwege geplande pensioenhervormingen…

 11. 17

  ondertussen, ik volg het een beetje:

  http://news.yahoo.com/s/ap/20101013/ap_on_bi_ge/us_jpmorgan_mortgages

  Big banks have stopped foreclosures in 23 states due to legal challenges to their ownership of mortgage notes. On Wednesday, JP Morgan upped their total to 41 states in which foreclosure operations had ceased.

  en hier:

  http://www.calculatedriskblog.com/2010/10/jpm-conference-call-comments-on.html

  “We’ve identified issues relating to the mortgage foreclosure affidavits and those include signers not having personally reviewed the underlying loan files but instead having relied upon the work of others. … And there are circumstances where affidavits have not been properly notarized” Oct. 13.

  initiatieven als Where’s the Note doen een duit in het zakje.

  http://action.seiu.org/page/speakout/wheresthenote

 12. 18

  och hemel, ik zit in het filter wegens de engelse versie van hypotheek, zo vertelde Steeph, kunnen jullie even mijn reactie eruit pulken ?
  dank.