Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

COLUMN - Immigratie en feminisme. Die twee zijn voor mij verbonden. Vrouwen hebben zich in West Europa de afgelopen eeuw met veel moeite weten te emanciperen. Stemrecht voor vrouwen is er in NL pas sinds 1919 (in Frankrijk sinds 1944!). Tot de jaren dinges mochten getrouwde vrouwen hun bankzaken niet zelfstandig regelen omdat zij wettelijk als handelingsonbekwaam gebrandmerkt waren.

We zijn er nog niet, maar veel is bereikt. Dat restje ongelijkheid kunnen we wel aan. We zijn immers geen minderheid maar een meerderheid. Een zachtaardige, niet op macht beluste meerderheid weliswaar, die zorgzaamheid hoger in het vaandel heeft dan gewin. Het evenwicht is echter precair. Te vaak moet de verdeling der (onbetaalde) zorgtaken nog aan de keukentafel beslecht worden. Te vaak worden vrouwen die graag voltijds buitenshuis werken nog teruggeworpen naar het aanrecht vanwege de kosten van kinderopvang. Te vaak zitten atavistische patronen nog tussen droom en daad.

Maar we zijn er bijna. Ik heb er vrede mee. Als dochter van een man, moeder van 2 zonen en wederhelft van een echtgenoot heb ik begrip voor de mannelijke kant van de zaak. Als vrouw behept met een relatief hoog testosterongehalte kan ik enkel raden wat een tienvoud ervan in je geest en lijf doet. Ik ben dan ook een begripvolle feministe. Voor beide kanten. Van mij moeten moeders niet gedwongen worden te werken, en zeker niet in deze tijd van vergaande mechanisatie. Werk wordt toch in rap tempo een privilege; je zou wel gek zijn labbekakken en verzorgende types te dwingen de schaarse arbeidsplekken te bezetten, die toekomen aan de ambitieuze exemplaren. De betaling van werk zoals wij die kennen is in mijn ogen een door een achterhaalde mannenmaatschappij opgezet en in stand gehouden systeem. Economie draait evengoed op de gratis olie van moeders, dochters en echtgenoten, met hun vrijwillige verzorgingsdrang. Ruim baan en respect voor die vrouwen dus! Ze zijn een zegen voor de maatschappij.

Ruim baan ook voor de andere groep, de groep vrouwen die dat verzorgen niet zo in zich hebben (er zijn er genoeg!). Ruim baan voor vrouwen die daar tussenin zitten. “Vrouwen” is een enorme groep diverse individuen in allerlei gezinssituaties, en allerlei hormonale balansen. Laten we begrip en oog hebben voor die diversiteit. Wat ook, natuurlijk, voor mannen geldt.

Ik groeide op in Frankrijk met een voltijds werkende moeder en dito grootmoeder. In Frankrijk is dat sinds de Pruisische oorlog van 1870 de regel. Mij is jullie collectieve frustratie van de ‘moeder thuis met de thee’ onbekend. Ik ging er dus van mijn positie als mens uit, niet als vrouw. Groot was mijn desillusie toen ik kinderen kreeg en de (Nederlandse) vaders in mijn leven mij pontificaal lieten zitten met de verzorging van de kinderen, ondanks serieuze afspraken vooraf. Een blik om me heen bevestigde dat mijn ervaring niet op zichzelf stond (ymmv). Het vernisje van maatschappelijke emancipatie bleek flinterdun. Zodra kinderen komen komt het automatisch op vrouwen neer. Elke millimeter ruimte wordt privé bevochten aan de keukentafel. Zelfde scenario met de verzorging van hulpbehoevende ouders. In de grote meerderheid wordt dat uitgevoerd door dochters.

Blij ben je dus als vrouw als de maatschappij je in je strijd (het is een strijd) backupt. Een seculiere maatschappij en dito overheid doet dat. Die zadelt je niet op met archaïsche dogma’s over vrouwen die thuis moeten blijven en meer van dit soort onzin. Hoe anders is het gesteld in de culturen van een groot deel van onze immigranten. Als meisje geboren in zo’n culturele belading moet je het hebben van een overheid en maatschappij die feministische waarden van gelijkwaardigheid van man en vrouw (en homo’s nu we toch bezig zijn) onvoorwaardelijk uitdragen. Geen knieval omwille van religie. Geen goedgepraat. Vrouw en man zijn gelijk, dochters en zonen mogen net zoveel, vrouwen zijn niet de hoedsters van uw eer, en homo zijn is doodnormaal.

In Frankrijk is het al een tijd zo dat dat seculier karakter van de maatschappij onder druk staat. Vlakbij Parijs werd in september een zogenaamd `Salon de la femme musulmane´ gehouden. Door mannen. Door móslimmannen. Op de posters leuzen als ´Vrouw blijf thuis! Bedek je! Gehoorzaam aan je man!’ Vervang de woorden vrouw en man maar eens door Jood, Moslim, blank, zwart: “Moslim blijf thuis, bedek je en gehoorzaam aan de Jood.” of “Nederlander blijf thuis, bedek je een gehoorzaam aan de Surinamers.”

De Salon werd geïnterrumpeerd door Femen-activisten (“Harpies obscènes” Marine Le Pen dixit) van Noord Afrikaanse komaf, die het podium op stormden “Niemand onderwerpt mij, ik ben mijn eigen profeet” op hun naakte torso geschilderd. Zij werden hardhandig van het podium verwijderd en in elkaar geslagen.
Een vrouw van de Franse SP praatte daarover met de pers. De fractieleider (een moslimman) wil haar sindsdien uit de partij laten verwijderen.

Dit is waarom ik in Nederland roep: ‘Overheid en maatschappij, blijf feministische waarden van gelijkheid tussen man en vrouw uitdragen!’

Reacties (31)

#1 Inca

Ga eens praten met de SGP :) Het seculiere vernisje is in Nederland ook vrij dun, maar juist hier is het zaak om niet te doen alsof de-emancipatie alleen iets is van moslims, en dat het een strijd tussen de seculiere overheid en de moslims zou zijn.

 • Volgende discussie
#2 frankw

Dank, een prachtige en gebalanceerde oproep in tijden waarin polarisatie over het onderwerp hoogtij viert. Ik ga hem mijn dochter en zoon laten lezen :)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Lutine

Als vrouw behept met een relatief hoog testosterongehalte kan ik enkel raden wat een tienvoud ervan in je geest en lijf doet. Ik ben dan ook een begripvolle feministe.

Wat moet ik met een raadspelletje? Wat moeten we met begrip van iemand die alleen maar raadt? Val een ander er mee lastig!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Lutine

Groot was mijn desillusie toen ik kinderen kreeg en de (Nederlandse) vaders in mijn leven mij pontificaal lieten zitten met de verzorging van de kinderen

Daar komt de aap uit de mouw. Frustraties….
Gewoon de verkeerde vaders(!) uitgezocht vrees ik.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Lutine

In Frankrijk is het al een tijd zo dat dat seculier karakter van de maatschappij onder druk staat. Vlakbij Parijs werd in september een zogenaamd `Salon de la femme musulmane´ gehouden. Door mannen. Door móslimmannen. Op de posters leuzen als ´Vrouw blijf thuis! Bedek je! Gehoorzaam aan je man!

Het seculiere karakter van de maatschappij staat onder druk omdat moslimmannen wat vrouwonvriendelijks roepen? Is hier een vrouwelijke Geert Wilders aan het woord? Ben jij dat Gerda?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Jos van Dijk

Dit is waarom ik in Nederland roep: ‘Overheid en maatschappij, blijf feministische waarden van gelijkheid tussen man en vrouw uitdragen!’

Kennelijk twijfel je daar aan. Hoe komt dat?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Bismarck

@1: “juist hier is het zaak om niet te doen alsof de-emancipatie alleen iets is van moslims”

Gezien de reactie van Le Pen in de in dit topic beschreven gebeurtenissen (maar ook het standpunt van “fatsoenlijk rechts” in Frankrijk als het gaat over homorechten), is dat niet alleen hier zo (tenzij je hier vrij breed bedoelt).

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Joost

Een zachtaardige, niet op macht beluste meerderheid weliswaar, die zorgzaamheid hoger in het vaandel heeft dan gewin

Ik hoor het wel vaker, die overtuiging dat vrouwen zoveel zachtaardiger zouden zijn en minder belust op macht. Ik denk echter dat dat ook slechts een oppervlakkig vernisje is.

Ikzelf ben er overtuigd dat als vrouwen de macht hadden gehad, de atoombom wél gevallen was. ;-)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 zmoooc

Flikker toch op. Ik ben echt helemaal klaar met dat post-feminisme. Mannen en vrouwen hebben in Nederland gelijke kansen. Behalve in de kinderopvang, daar hebben mannen geen enkele kans. Oja en in de AWGB. Daar ook niet. Oh en ook bij het verdelen van het kroost na het zoveelste gecrashte huwelijk niet.

Ondertussen zitten we met een enorme kliek feministen die ergens lang voor ik werd geboren nog bestaansrecht hadden maar die nu niets anders rest dan een stelletje haatdragende seksisten te spelen, vaak hun haat jegens hun ex-partner – het resultaat van hun eigen falende partnerkeuze – projecterende op alle andere mensen die toevallig dat ene lichamelijke kenmerk delen: een piemel. Ik haat ze. Dit soort zure zeikwijfen. Hun hokje zit in mijn hoofd naast dat van de KKK, Pegida en andere generaliserende haters.

En dan na je haatdragende generaliserende stukje zoiets durven roepen:

Overheid en maatschappij, blijf feministische waarden van gelijkheid tussen man en vrouw uitdragen.

En dat dan ook nog op Sargasso gepubliceerd krijgen. En ook nog eens niet gemeld worden bij het MDI. U zou zich moeten schamen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 pspan

Als ik het huishouden doe, doet mijn vrouw het nog eens dunnetjes over. Niet goed genoeg denk ik.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 zmoooc

Ik was in @9 nog iets vergeten in mijn opsomming: genitale verminking. Bij vrouwen serieus vervolgd, ook de mildere varianten. Bij mannen gewoon in de aanvullende verzekering. Maarja, dat zijn mannen, daar mag je gewoon stukjes afsnijden. Je hoeft je heus geen zorgen te maken dat ze dan ineens zure ongefundeerde blogpostjes gaan zitten schrijven.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 Henk van S tot S

@9:
Heb ik het mis of klink je wat verbitterd?
;-)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 zmoooc

@12 Nee ik word gewoon chagrijnig van de hypocrisie die “feminisme” in landen als Nederland dezer dagen is. Het schildert de vrouw af als een hulpbehoevend kwetsbaar wezen en brengt de gelijkwaardigheid van mannen en vrouwen – die we hier volgens mij hebben – structurele schade toe. Je kunt verbitterd noemen als je dat wil.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 Inca

Heb je het zwaar Zmoooc? Het is wel een issue wat je echt hoog zit he? Probeer die frustratie eens mee te nemen en te vertalen in begrip voor andere mensen die ondanks de juridische gelijkwaardigheid ook nog altijd tegen ongelijkheid aanlopen. En gebruik het om wat milder te zijn, ipv jezelf in de slachtofferrol te plaatsen die je anderen zo kwalijk neemt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 Oud Zeikwijf

@5: je moet echt wat verder lezen, daar staat het waarom: omdat een SP-lid uit de SP dreigt te worden door een hogergeplaatste (moslim)man vw haar openlijke steun aan Femen. Dát is het onder druk staan van de seculiere waarden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 Oud Zeikwijf

@4: de algemeenheid van deze klacht van NLse moeders, ontdekte ik pas nadat ik zelf die ervaring opdeed. Niet meer en niet minder.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 Oud Zeikwijf

@11: ik ben tegen allebei in gelijke mate.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#18 Oud Zeikwijf

@1: nee, maar deze post gaat nu eenmaal over de Femen-actie in Parijs, niet over de SGP in hun reservaatje ergens in een hoekje van NL.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#19 Oud Zeikwijf

@6: ik hoef daar niet aan te twijfelen, de overheid doet dat namelijk niet, consequent de seculiere waarden uitdragen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#20 Oud Zeikwijf

@13: vrouwen zijn in NL gelijkwaardig aan mannen, moeders niet.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#21 Oud Zeikwijf

@8: bedrijven door vrouwen geleid hebben de financiële crisis beter doorstaan. Omdat vrouwen minder op macht en gewin uit waren.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#22 AltJohan

Mannen en vrouwen zijn niet gelijk. Hoogstens gelijkwaardig. Zolang vrouwen veel meer de behoefte hebben omhoog te daten/trouwen dan mannen zullen de maatschappelijke achterstanden bij vrouwen blijven bestaan. Je ziet de maatschappelijke status van een beroep waar veel vrouwen in werken als vanzelf naar beneden gaan.

Het heeft alles te maken met seksuele selectie.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#23 Lutine

@15

Dan is de Franse SP geen partij waar je lid van zou moeten zijn.
Ik mag toch aannemen dat de SP daar de seculiere waarden niet bepaald?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#24 Lutine

@16

Je maakt persoonlijke situaties exemplarisch en gaat daar dan over het slachtoffer uithangen. Is het wel eens bij je opgekomen dat je de verkeerde mannen/vaders heb uitgekozen?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#25 Oud Zeikwijf

Mij valt voornamelijk op dat geen één van jullie roept: “Wow! Wat een toffe actie van die Frans-Maghrebijnse Femen-meiden! En wat erg dat ze in elkaar geslagen zijn! Ik wens ze veel sterkte!” zo bezig als jullie zijn met jullie eigen frustratietjes uit het stuk te halen en vooral met jullie rabiate racistenjacht.

En? Voel je je nog moreel superieur?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#26 pspan

[email protected]: we reageren blijkbaar vooral op de boodschap in je stuk, niet op je anecdotes. Maar bij deze:
Heel erg. Schandalig zelfs.

Zo, voel jij je nu ook beter?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#27 Lutine

@25

Spiegeltje spiegeltje aan de wand….

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#28 Inca

@25, Tom van Doormaal vindt ook altijd al dat we zijn stukjes gewoon niet begrijpen en verkeerd reageren. Richt een clubje op van miskende Sargasso-schrijvers.

Ik weet trouwens nog niet zeker of ik het een toffe actie vind. Ik heb persoonlijk het idee dat het zoeken van de escalatie de verkeerde partijen in de kaart speelt, en de sfeer als geheel niet beter maakt. Het levert volgens mij alleen meer agressie op. En omdat mijn Frans verder ronduit slecht is, kan ik me ook niet in de achtergrond verdiepen. Dus sorry, ik ben bang dat ik je niet de reactie kan geven die je wilt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#29 zmoooc

@14 Ik breng geen begrip op voor mensen die tegen dat soort problematiek aanlopen en vervolgens hele bevolkingsgroepen daar de schuld van menen te moeten geven. Ontzettend PVV-gedrag. En, nee, ik ben niet bereid om daar een uitzondering in te maken voor vrouwen die last hebben van bepaalde mannen. Dat zou discriminatie zijn (ook al denkt onze overheid dat dat dan weer wel mag).

@20 Waar baseer je dat op? En is dat de schuld van “de mannen” of van de overheid?

@25 Het punt is nou net dat je met stukjes als dit net doet als het helemaal oké is om alle mannen over een kam te scheren en je daarmee seksistisch opstelt. Dat wij dan niet allemaal op de banken staan als je Femen aanhaalt, die ook protesteren tegen seksistisch gedrag – zij het een veel ernstiger vorm – is toch niet zo raar? Wees gerust boos op de Franse moslims, maar verwacht niet van de bevolkingsgroep die je net als geheel de schuld hebt gegeven van de taakverdelingsproblematiek in je gezin dat we staan te juichen om samen met jou ten strijde te trekken tegen de boze Franse moslims.

Los daarvan kan ik wel wat begrip opbrengen voor Femen maar als je halfnaakt een of ander theekransje van een stel religieuze idioten binnenstormt en dan verontwaardigd bent dat je zo wordt behandeld als iedereen zou verwachten dat je in die situatie wordt behandeld dan is het toch wel heel erg je eigen schuld. Het heeft ook geen enkele zin om die moslims op de kast te jagen. Beter vallen ze het politiebureau of de rechtbank lastig; het allergrootste probleem is immers dat zij er niks aan doen.

Tegelijkertijd moet je je dan wel even achter de oren krabben en je afvragen hoe zich dat verhoudt tot dingen als VHTO, alleen-voor-vrouwen-voorstellingen van Maxim Hartman, Women Only Zwembaddersessies en Ladies Night in Pathe Cinemas. Blijkbaar mag ik dus gewoon actief en legaal mannen ergens weigeren en ze over een kam scheren in een stukje op Sargasso, maar als een clubje religieuze idioten SGP-verdrag vertonen dan is er ineens een grens overschreden?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#30 zmoooc

@18

(…) nee, maar deze post gaat nu eenmaal over de Femen-actie in Parijs (…)

Maar die Femen-actie noem je pas bijna helemaal onderaan?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#31 Winston Smith

@25: Wtf, zocht je nou medestanders of niet? Persoonlijk keur ik geweld af, en al helemaal als het tegen geweldloos protest gericht is. Deze en andere acties van Femen vind ik dan ook zeer moedig, maar hier ben ik het met zmoooc eens dat eigenlijk alleen de titel en de laatste paragrafen daadwerkelijk over Femen gaan.

De bizarre aantijgingen over het uitblijven van een door jou gewenst antwoord, evenals de strikvraag aan het einde van #25 vind ik niet echt bijdragen aan de discussie.

 • Vorige discussie