Feestdagen zorgen voor drukte bij brandweer

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

DATA -

In de rubriek cijferbrij presenteren we data die niet tot een groot verhaal zijn gepromoveerd, maar die wel leuk, verrassend of interessant zijn. Vandaag: brand tijdens de feestdagen.

De brandweer heeft het druk rond de feestdagen. Het aantal branden in huizen ligt in december en januari meer dan 30 procent hoger dan in de andere 10 maanden van het jaar. Dit blijkt uit brandweercijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Het aantal branden in de genoemde maanden is vergeleken met 10 jaar geleden wel fors afgenomen. In 2000-2001 waren er in december en januari in totaal nog ruim 1650 branden. In 2009-2010 waren dat er 1300. De rest van het jaar ligt het aantal branden gemiddeld tussen de 480 en 525 branden per maand.

Ook bij verzekeraars is dit beeld zichtbaar. Delta Lloyd meldt dat schade als gevolg van brand en smeulen 75 procent meer voorkomt in de wintermaanden dan in de zomermaanden. Interpolis meldt zelfs dat brand in woningen tijdens de feestdagen twee tot drie keer zo veel voorkomt dan op een normale dag. In 2010 meldden de klanten van Interpolis tussen de 400 en 500 branden tijdens kerst. ,,Kaarsen, ongelukken rondom koken, kerststukjes, kortsluiting in kerstverlichting en schoorsteenbranden zijn de meest voorkomende oorzaken”, zegt een woordvoerder van Interpolis.

De grootste piek in het aantal meldingen van brandschade in woonhuizen zien beide verzekeraars in januari. ,,Veel van de schade van kerst en oud en nieuw wordt in januari gemeld”, stelt een woordvoerster van Delta Lloyd. ,,Opmerkelijk is dat in december behalve in woonhuizen, ook in schuren verhoudingsgewijs vaker brandjes ontstaan. Dat heeft niet alleen met vuurwerk te maken, maar ook met frituren”, aldus Interpolis.

In Zuid-Holland, de provincie met de meeste inwoners, vinden ook de meeste branden plaats. In december en januari rukte de brandweer gemiddeld 230 keer per maand uit voor een brand in een woonhuis. In de rest van 2010 waren dat gemiddeld 170 uitrukken. Utrecht kent de grootste procentuele stijging; in die provincie waren in december en januari 2010 80 procent meer branden in woonhuizen dan gemiddeld in de andere maanden.

Reacties zijn uitgeschakeld