Het Troubled Asset Relief Program (TARP) werd eind 2008 door de Amerikaanse overheid opgezet om zogenaamde “troubled assets” van banken en financiële instellingen te kopen. Indertijd woedde de kredietcrisis nog hevig en leek overheidsingrijpen een absolute noodzaak. Het ministerie van financiën nam daarom illiquide leningen over en kocht aandelen om geld het bankwezen in te pompen. Alhoewel op basis van persberichten van zowel de Federal Reserve als van de ontvangende partijen kan worden vastgesteld welke bedrijven onder TARP overheidssteun kregen heeft de centrale bank tot nog toe geweigerd om een volledige lijst vrij te geven. Als het aan Bloomberg ligt gaat daar nu verandering in komen.
Al maanden probeert de financiële nieuwszender onder de Freedom of Information Act de precieze besteding van de TARP-gelden openbaar te krijgen echter pas vandaag heeft het gerechtshof van New York Bloomberg in het gelijk gesteld. Binnen vijf dagen moet de Federal Reserve met de papieren boven tafel komen om verantwoording af te leggen aan het Amerikaanse volk dat immers de miljoenenrekening betaalt.
Kritiek op TARP is er genoeg. Volgens The New York Times zagen de meeste banken het vooral als een “buitenkans die gebruikt kon worden om schulden af te betalen, andere zaken over te nemen of om te investeren in de toekomst.” Een oversight panel van het Amerikaanse Congres stelde in januari vast (PDF) dat het programma de wankelende huizenmarkt geenszins had geholpen en dat de honderden miljarden aan kapitaalinjecties “geen aantoonbaar effect op leningen” hebben gehad. Elizabeth Warren, die dat rapport opstelde, verklaarde in februari tegenover de Senaat dat de federale overheid het voorgaande jaar maar liefst $254 miljard had neergelegd voor aanwinsten die niet meer dan $176 miljard waard waren.
De Federal Reserve blijft vooralsnog volhouden dat het allemaal nodig was en dat openbaring van alle opkopingen en leningen die zich onder TARP hebben voltrokken de markt wel eens zou kunnen verstoren. De rechter was hiervan niet overtuigd en hopelijk is geen enkele Amerikaan dat meer binnenkort.
Reacties (4)
“De Federal Reserve blijft vooralsnog volhouden dat het allemaal nodig was en dat openbaring van alle opkopingen en leningen die zich onder TARP hebben voltrokken de markt wel eens zou kunnen verstoren. De rechter was hiervan niet overtuigd en hopelijk is geen enkele Amerikaan dat meer binnenkort.”
En dan? We zijn er allemaal bijgenaaid; dat was toch al duidelijk?
Ik ben geen econoom, maar de enige straf/tegenprestatie/put-demping-nadat-het-kalf-verdronken-is (of hoe je het ook wilt noemen) die ik me kan indenken is het opknippen van de sector in een consumenten deel dat spaargeld beheert en leningen en hypotheken verstrekt en een zaken/investeringsbanken deel wat erop los kan speculeren, zo graag het wil.
Nu is slechtst mogelijke gebeurd: banken hebben gedrag vertoond wat – op zn zachtst gezegd – onwenselijk is en ze worden ervoor beloond met dikke financiele aai over hun bol door de overheid. Iedere opvoeder weet dat je zo je kinderen verpest. Ik hoorde laatst ook ergens dat de winst die Merril Lynch laatst boekte, ook makkelijk verklaren kon worden omdat ze onder TARP en andere hulpfondsen heeeel makkelijk en goedkoop aan krediet kunnen komen. Zoals de persoon in kwestie zei: onder de huidige omstandigheden is het bijna onmogelijk om winst te maken.
Kortom: we blijven met zn allen lekker krediet-verslaafd.
@2 sorry: laatste zin moet zijn: onmogelijk om geen winst te maken.