Facebook schrapt kritiek op katholieken

ELDERS - Een Duitse radiopresentator ontdekte tot zijn verbijstering dat Facebook kritische opmerkingen over de nieuwe paus en over een conservatieve katholieke televisiechef van zijn persoonlijke pagina had verwijderd. Facebook verontschuldigde zich na alle ophef. Maar er is meer. 

Jürgen Domian heeft een radio-talkshow voor jongeren bij de WDR. Op zijn Facebookpagina maakte hij een kritische opmerking over de conservatieve chef van een katholieke tv-zender Markus Lohman. Die had zich in een televisiedebat tegen abortus gekeerd, ‘zelfs na een verkrachting.’ Domian’s uithaal naar Lohman ging Facebook te ver. En passant werd ook  nog een kritische opmerking over de nieuwe paus verwijderd. Laat Facebook zich in Duitsland zo makkelijk leiden door de censor van de katholieke reactie?

Duitse voorvechters voor een vrij en veilig internet melden in dezelfde week meer verontrustende berichten. Eerst ging het parlement op 20 maart akkoord met een plan voor een soort DigiD dat door deskundigen als hoogst onveilig wordt gezien. De dag erna werd een wijziging in de telecommunicatiewet aangenomen die het opsporingsautoriteiten gemakkelijker maakt toegang te krijgen tot persoonsgegevens zoals een IP adres, paswoorden en pincodes. Het meest verontrustende aan deze wetswijziging is dat een lijst ontbreekt van vergrijpen die zwaar genoeg zijn om paswoorden en pincodes op te mogen vragen. Dat biedt de politie oneindige mogelijkheden om in te breken bij verdachten van alle soorten overtredingen.

Ter vergelijking even een uitstapje naar de de VS. Daar is Andrew Auernheimer half maart veroordeeld tot drie-en-een-half jaar gevangenisstraf wegens de onthulling van een aantasting van de privacy door zijn werkgever, de telefoonmaatschappij AT&T. Dit bedrijf achterhaalde op slinkse wijze 120.000 email adressen door gebruik te maken van de gegevens van abonnees die op zijn servers waren vastgelegd. Klokkenluider Auernheimer werd veroordeeld op grond van de Computer Fraud and Abuse Act. Een merkwaardige gang van zaken volgens burgerrechtenorganisatie EFF. Auernheimer kreeg meer dan drie jaar gevangenisstraf omdat hij er op heeft gewezen dat zijn werkgever verzuimde de persoonsgegevens van zijn klanten te beschermen.

Terwijl in de VS het onthullen van privacyschending kennelijk strafbaar is mag de Duitse politie zonder al te veel restricties de privacy van internetgebruikers aantasten als de wijziging van de telecommunicatiewet wordt aangenomen. De Bondsraad moet er nog over oordelen, maar met steun van de SPD komt het plan er wel door. Een gang naar het Constitutioneel Hof wordt overwogen.

Nog een dag later, op 22 maart, nam het Duitse parlement vervolgens nog een aanpassing van de auteurswet aan die er op neer komt dat er betaald moet worden voor het linken naar nieuwsberichten. Dit kan de doodsteek zijn voor Duitse Sargasso’s en bloggers in het algemeen. De SPD, de Duitse sociaal-democratische partij, kondigde onmiddellijk aan dat ze de wet zouden terugdraaien als ze na de verkiezingen in september aan de macht komen. Maar intussen hadden hun vertegenwoordigers in de Bondsraad er wel voor gestemd.

Bloggers staan ook elders onder druk. In Polen werd een blogger vorig jaar nog vrijgesproken van aansprakelijkheid voor de reacties die onder zijn bijdrage werden gezet. In het Verenigd Koninkrijk bepaalde de rechter onlangs dat Google daar wel aansprakelijk wordt gehouden als het bedrijf niet snel genoeg reageert op mogelijk strafbare bijdragen van zijn bloggers. We zijn gewaarschuwd! Google zal niet aarzelen als ze denken risico te lopen. Slecht nieuws voor de vrijheid van meningsuiting op het internet, constateert de lobbygroep voor het vrije woord Artikel 19.

Intussen zorgt Google wel goed voor de eigen bedrijfsinkomsten. Wie een Android telefoon koopt, moet er rekening mee houden dat daarop de advertenties mijdende app Adblock plus niet geladen kan worden.

Het zijn alles bij elkaar geen vrolijke berichten voor de vrijheidslievende internetgebruikers.

 1. 3

  Kapitalisme en gevestigde orde.
  Tegen alle vormen van kritiek – geen censuur, nee, geniepige trucs en wetgeving.

  Niets veranderd, zo gaat het de gehele mensheid al.

 2. 4

  @3: Niets veranderd, zo gaat het de gehele mensheid al.

  In golfbewegingen, dat dan wel weer.
  Anders gezegd: protesteren en revolutie helpt (kan helpen) alleen laten we ons daarna gewoon makkelijk in slaap wiegen.

 3. 5

  Facebook censureert sinds het begin van zijn bestaan, maar nu er katholieken haat comments worden verwijderd is het pas een probleem geworden?

 4. 6

  Nou @thallman, de titel dekt de lading eigenlijk niet helemaal. Dat van die katholieken is alleen een lokkertje voor het artikel. Zeg nou zelf : “Duitsers gaan voor onveilig DigId” bekt toch van geen meter?

  Nee, katholieken, dat trekt.

  En terecht want die RK in Rome kunnen niet vaak genoeg door het slijk gaan. En als je zo kunt laten zien dat het grootste klassieke netwerk blijkbaar een verbond vormt met het grootste moderne netwerk dan maak je wel een punt. Je zou er vermoedelijk zelfs een heel zelfstandig blog van kunnen laten bestaan.