Extreme piek kadasterinschrijvingen geeft te denken voor 2015

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

ANALYSE - In december 2014 registreerde het Kadaster 25.265 verkochte woningen. Dit is een stijging van 63,4% ten opzichte van december 2013 (15.463). Vergeleken met de voorgaande maand, november 2014, is er sprake van een stijging van 116,0%.

dec1
 
Nu registreert het kadaster altijd meer verkochte woningen in december, maar dit is een extreme sprong zoals niet eerder is vertoond. Afgelopen maand wisselden de meeste woningen van eigenaar sinds de registratie bij het CBS in 1995 begon. Dit heeft alles te maken met het einde van de verruimde schenkingsvrijstelling per 1 januari dit jaar.

Kennelijk hebben duizenden huizenkopers grote haast gemaakt om met een geschonken bedrag een woning te kopen. Persoonlijk kan ik me geen slechtere onderhandelaars voorstellen dan mensen met haast die beschikken over ‘andermans geld’. Deze grote sprong in verkopen zal zich dan ook ongetwijfeld in een prijssprongetje vertalen, maar informatie over de prijsontwikkeling wordt pas woensdag verstrekt, door het CBS.

De laatste keer dat er een flinke eindejaarsrun was, was eind 2012. Toen kochten mensen nog gauw een woning voordat de annuïteitenlening min of meer verplicht werd. In bovenstaande grafiek kun je zien hoe die opleving in het niet valt bij die van afgelopen maand.

totaaldec
 
Met deze spectaculaire laatste maand komt het totale aantal verkochte woningen in 2014 op 153.511. Dat is ten opzichte van de voorbije crisisjaren zeker geen slechte score. Hoewel de decembermaand dus ongeëvenaard goed scoorde, is het jaar 2014 nog niet even goed geweest als de jaren voorafgaand aan de crisis. Voor 2008 wisselden meer dan 200 duizend woningen per jaar van eigenaar.

Of huiseigenaren nu blij moeten zijn met de grote opleving van het aantal verkochte woningen is maar zeer de vraag. Omdat het alle schijn heeft een tijdelijke opleving te zijn, vanwege het einde van fiscaal voordeel, valt te verwachten dat een flink deel van de verkopen in de afgelopen maanden onder normale omstandigheden in 2015 zou hebben plaatsgevonden. Na de grote piek in verkopen eind 2012 volgde bijvoorbeeld ook een zeer slechte eerste helft van 2013 met vraaguitval op de koopmarkt.

Ik had niet verwacht dat de decemberpiek zó groot zou zijn, maar had deze wel voorspeld. De komende maanden worden echter spannender; herhaalt de geschiedenis van 2013 zich, of zal dat mee vallen? Als de omvang van de piek maatgevend is voor de omvang van de vraaguitval daarna, worden het interessante maanden.

Reacties (4)

#1 Joost

Ik merkte het. Het was onwerkelijk. Ben gestopt met verkopen en kopen van een huis.

  • Volgende discussie
#2 roland

@0: “Ik had niet verwacht dat de decemberpiek zó groot zou zijn, maar had deze wel voorspeld”
– voorspellen met een glazen bol?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Jasper du Pont

@2: in origineel stond verwacht. Heeft eindredactie weggepoetst vanwege tweemaal ‘verwacht’ in 1 zin denk ik. Maar als je linkje volgt zie je waar ik de voorspelling op baseerde.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Jam_ed

De piek had niet enkel te maken met het einde van de schenkingsvrijstelling.

Vanaf januari kun je ook minder hypotheek krijgen…
Daarom heb ik een huis gekocht in december :)

  • Vorige discussie