1. 2

  @1: Eigenlijk San Marino, maar dat is omdat er wettelijk de regering elk half jaar wisselt.

  on topic: Leterme is natuurlijk al heel veel langer fail, maar het duurde erg lang eer hij dat zelf ook eindelijk eens realiseerde (ik betwijfel of hij het nu door heeft, want de hele regering stapt op, terwijl toch vooral Leterme het probleem is). Ik hoop dat de Vlamingen nu voor de volgende verkiezingen doorhebben dat CD&V het dus niet is.

 2. 3

  Het is niet omdat de volledige regering opstapt dat ze niet helemaal minus Leterme terug een regering zullen vormen.

  Meer zelfs, mark ff m’n woorden: dit zal het scenario zijn en in juni 2009 verkiezingen.

  De bets wie premier wordt kunnen beginnen, ik zet halfhartig in op Reynders.

 3. 4

  @3: Daar durf ik ook wel een deel van mijn centen op in te zetten. Het is dat een bepaalde belg me bijna voor rotte vis uitmaakte toen ik die naam eerder suggereerde, anders ging er meer op.

 4. 5

  Vaag en zware woorden Bismarck..link alsjeblieft?

  Sterk behoefte aan de kijk/links van S’z momenteel, tis me allmaal wat lastig vast te pakken en ik wil dat toch wel graag.

 5. 6

  @5: Link lukt niet (wordt te verdrietig van de achteruitgang van de kwaliteit van mijn reacties over tijd als ik ga terugzoeken), maar ergens in mijn geheugen zit wel nog een Crachàt die boos op me werd bij mijn suggestie dat (objectief rekenkundig) Reynders premier zou moeten worden. Ik hoop even op zijn sportiviteit inzake linken.

  Wat mij betreft is het probleem momenteel met name dat CD&V teveel zetels heeft en Leterme niet zomaar wil laten vallen. De vraag is alleen of nieuwe verkiezingen daar veel aan gaan helpen.

 6. 7

  Bismarck, je was aan het roepen dat het toch zo oneerlijk was dat niet de grootste familie blauw) de premier kon leveren.
  Vervolgens ging je mij als boodschapper steeds maar weer de les lezen: “jamaar, ze hebben toch de grootste aantal stemmen?”
  Wat ik ook zegde: ja ik weet het, maar Leterme had 800.000 voorkeurstemmen en politiek is er helemaal geen verplichting om iemand te kiezen – dat gebeurt via overleg en gebalanceerde overweging en afspraak.
  – dat gaf bij jou geen enkel effect.

  één keer nog: in de samenstelling van een regering gaat het tussen mensen die afspraken tegen elkaar afwegen, bijvoorbeeld: jullie krijgen de premier als wij 3 sleutelposten krijgen. Dat heeft niets met aantal stemmen te maken, maar met gevoel, met verliezen tegenover vorige keer, tegenover bereidheid van mensen om überhaupt een premier te wìllen leveren. Hoe afgefakkeld Leterme ook werd erna: op het moment zelf twijfelde geen enkele van de 10 miljoen Belgen dat Leterme het moest worden. Aanvaard dat toch gewoon, zucht.

  Het stelt me niet alleen teleur dat je er nu weer over begint, maar erger: ik bespeur een toon van: Leterme moet nu aftreden omdat ik toen gelijk had en het toch Reynders had moeten zijn.

  Als je nu echt blijft doorzeuren ‘dat toch zo had moeten zijn’ dan moet ik je een waarlijk stuitend koppige naïviteit toedichten zoals ik maar zelden ben tegengekomen.

 7. 10

  @7: “ik bespeur een toon van: Leterme moet nu aftreden omdat ik toen gelijk had en het toch Reynders had moeten zijn.”

  Dat is voor jouw rekening. Ik maakte destijds het punt dat de grootste familie gewoonlijk de premier levert. Jij vond dat dat onmogelijk was, maar stelt nu ineens (met precies dezelfde kamersamenstelling) dat dat wel kan. Waarom kon het toen niet? Nu heeft Leterme eerst bijna anderhalf jaar de zaak kunnen verzieken. Het valt nog maar te bezien hoeveel schade gerepareerd kan worden.

 8. 11

  “grijze” mensen vind ik maar niks maar een schakering tussen zwart en wit denken zou je goed staan Bismarck, of is het :

  01000010-01001001-01010011-01001101-01000001-01010010-01000011-01001011 ?

 9. 12

  Bis bis & bis Bismarck.
  Het gaat er niet in hé beste man.
  ik persoonlijk acht de waarde van Leterme minder dan de drollen die hij legt.
  Verder weet ik echt ook wel dat gewoonlijk de grootste familie de premier levert, waar neem jij mij voor zeg?
  IK VOND NIET DAT DAT ONMOGELIJK WAS, kwiebus, ik stelde vast dat de politieke families UNANIEM een CD&V-premier wensten. ZIJ deden dat, ik niet! Ik ben de boodschapper, ik vertel jou wat er aan de hand is/was!

  Dan.
  De uitleg waar jij nu eens een keertje “ja, je hebt gelijk” op gaat antwoorden graag, want dit is een nachtmerrie aan het worden, waar ik niet veel zin in heb.
  Komt ie: Leterme’s partij heeft de verkiezingen gewonnen, met een landslide.
  De inzet van Paars blijft of niet.
  Paars is door de kiezer weggeveegd.
  Vervolgens zijn er pogingen geweest om af te testen wat na de vreselijk moeilijke verkiezingsuitslag mogelijk zou zijn, maar geen enkele Vlaamse liberaal WOU DE PREMIER LEVEREN. Reynders was dan wel de grootste in het veel kleinere landsdeel Wallonië geworden, maar zijn eigen Vlaamse FRACTIEGENOTEN hebben hun veto gesteld: NEE, GEEN LIBERALE PREMIER, ZELFS AL ZIJN WE DE FUCKING GROOTSTE FAMILIE (met en extreem kleine marge van enkele duizenden stemmen), ZELFS AL ZOU DIDIER REYNDERS WILLEN, EN ZELFS AL BLIJFT BISMARCK ZEUREN ALS EEN KLEIN KIND OMDAT IE TWEE ZOMERS GELEDEN GEEN IJSJE HEEFT GEKREGEN.

  Wat is jou probleem zeg? Normaal gesproken ben je toch altijd een weliswaar nijdige en koppige maar over het algemeen toch een verstandige reageerder?
  Doe me een groot plezier en verdraai mijn woorden niet uit naam van je ego, puhlease.

 10. 15

  @ 3 Reynders zal z’n vingers niet willen verbranden, zo vlak voor de verkiezingen.
  In een Wetstraat waar eigenlijk al geen ‘figuren’ meer rondlopen, denk ik dat men voor tweederangs figuur zal opteren om de spreekwoordelijke kastanjes uit het vuur te halen.

  En wat denken jullie ? Gaat Verhofstadt de strijd terug aanbinden ?
  En zijn de Vlaamse Socialisten momenteel niet de saaiste partij ooit ?
  Gaat Dedekker het Vlaamsblok breken ? He, of all people ?

 11. 16

  @15: De fractievoorzitter van Sp.A kwam inderdaad wel heel Melktertiaans over. Is er in Vlaanderen geen SP-achtige partij die links-populistisch kan inspelen op de kredietcrisis?

 12. 17

  Nope Martijn. Vlaanderen is een rechts tot extreemrechts zootje zeurende, klagende en cynische bangeriken geworden. Als er zich 10% linksstemmend kan noemen zal het veel zijn.

  Er is maar één antwoord voor dat probleem en dat heet Stevaert.

 13. 18

  @ 17 Stevaert ? :- )
  You are kidding right ?!
  (heilige) Steven is nu echt wel aan rust toe, z’n knietjes liggen helemaal open van al dat bidden.
  Maar goed, alles is beter, dan dat madameke dat daar nu voorzitster speelt .. Hoe noemt ze ook alweer; Genant ?

 14. 19

  Hm, ik bedoelde dat Stevaert het enige antwoord kan zijn op een vraag naar populistisch links.
  Verder heb ik het strategisch nog wel een beetje voor Gennez, maar helemaal niet voor Vande Lanotte. De meest onpopulistische politicus van het moment -en dat is in dezes een uiterst negatieve kwalificatie. De mens kan zelfs een non, daar gevuld met Tec7, vriesdrogen

 15. 20

  Eén regering heeft maandelang gestrompeld en is nu gevallen. Niemand die er wakker van ligt want er staan nog drie regeringen recht.

  Dat links maar 10% gaat halen hebben ze aan zichzelf, en ondanks het feit dat 80% van de journalisten zichzelf links verklaren. Alleen Bush kan het beter.

  Ergo, het probleem lost zichzelf op. Politics will eat themselves.

 16. 21

  @ 19 Onpopulistisch is ‘de boksersneus uit Oostende’ beslist. Maar je kan de man niet betichten van gebrek aan dossierkennis.
  Gennez heeft een stevig boezem en een ‘vuil bakkes’, iets waar je in ‘Brussel’ meestal wel ergens mee geraakt.
  Maar ik had tieduizend malen liever Eric De Bruin voorzitter zien worden.
  Dat was een signaal geweest, waar links al jaren op zit te wachten !
  Maar ik volg Heidekonijn in ‘het gestrompel’.
  Het lijkt wel het wandel uurtje voor geestelijk gehandikapten, wat we hier het laatste anderhalf jaar hebben moeten aanschouwen ..
  Vertaald: vijf minuutjes politieke moed ..
  Iemand enig idee waar Bert Anciaux momenteel aan het uithuilen is ?