Evil wie evil toekomt..

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Arme Google. De afgelopen week kreeg het bedrijf uit Mountain View een flinke dosis kritiek te verwerken omdat het een Chinese versie van de zoekmachine heeft geopend. In deze Chinese versie worden zoekresultaten gecensureerd, om zo toestemming van de Chinese regering te krijgen in het land te opereren. (Het werkt overigens niet altijd, zo blijkt)

Google logo Nu is de houding van Google natuurlijk moeilijk. Met een bedrijfsmotto als Don’t be evil is het moeilijk te verkopen dat je vrijwillig meewerkt aan censuur om je bedrijfswinst een flink schop omhoog te geven. Maar in alle media-aandacht krijgt Google onterecht de zwarte piet toegespeeld.

Want hoe erg is Google’s China-avontuur in vergelijking met de concurrenten?

Zowel Yahoo als Microsoft, de twee andere grote zoekmachines, doen al langer zaken in China en censureren hun zoekresultaten. Daarnaast zijn zowel Yahoo als Microsoft nog een stapje verder gegaan. Zo speelde Yahoo gegevens van een weblogger door aan de Chinese regering, waarna de man werd opgepakt. En Microsoft haalde enkele weken geleden nog een weblog offline van een Chinees die werkzaam was voor de New York Times.

Google wist van het wespennest waarin het zich begaf. Niet voor niets hebben Larry Page en Sergey Brin samen met CEO Eric Schmidt een Evil-schaal opgesteld, waarin kon worden gemeten hoe hun mogelijke beslissing strookte met het bedrijfsmotto. Google heeft er een jaar over gedaan de knoop door te hakken naar China te gaan, maar heeft tegelijk besloten om weblog en e-mail services niet te introduceren in China, zodat Google niet hoeft te doen wat Yahoo wel deed: Individuen aangeven bij een regering waarvan bekend is dat ze niet zachtzinnig met de eigen bevolking omspringt. Daarnaast heeft Google een aparte disclaimer geintroduceerd, die alleen verschijnt op pagina’s waarin gecensureerd is.

Het verweer van Google (Dat de Chinezen met de komst van Google in ieder geval meer informatie krijgen dan voorheen, ook al is het dan niet alle informatie), is natuurlijk niet erg sterk. Maar de daden van Google in China zijn in vergelijking met de concurrenten nog steeds het minst evil van allemaal.

Arme Google. Het had nog wel als enige van de drie grote zoekmachines geweigerd om zoekinformatie over pornosites aan de Amerikaanse regering te geven…

Reacties (6)

#1 Alper

Goed stuk tegenwicht tegen alle negatieve berichtgeving over Google de laatste tijd: http://antiwar.com/justin/?articleid=8467

  • Volgende discussie
#2 Mark

Ik las ook over de Tibetaanse protesten. Maar ben het eens met strekking van de pots, Google’s pretentie brengt tenminste mee dat ze er op aangesproken kunnen worden.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 steeph

Goed punt. Precies dit weerhield mij om hier over te schrijven. Zo zwart wit was de kwestie namelijk niet (en ik had geen tijd om de nuance te zoeken). Waarvoor dank.
Maar ik blijf me afvragen of het goede lange termijn effect van niet zwichten voor China (waarmee het land voor een deel wordt buitengesloten bij bepaalde ontwikkelingen) niet sterker zou zijn dat het beetje positief effect dat sommige informatie nu wel vindbaar is voor chinesen.
Moeilijk wegen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Ini

Wie het minst slecht is, is nog niet goed. China is een wespennest en ik geloof zeker dat er praktisch geen manier was voor Google hier zonder kleerscheuren uit te komen.

En dat is geen reden het goed te praten. Wie het minst slecht is, is nog niet goed. Ik zie geen principiele redenen waarom China in deze zijn zin heeft moeten krijgen. Ik zie natuurlijk wel voldoende economische redenen.

Stel je toch eens voor dat er niet zou zijn geprotesteerd tegen dit besluit van Google… Godzijdank is er wel tegen geprotesteerd!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Franz Fitekz

@ini
Mijn punt is niet dat er geprotesteerd wordt tegen het feit dat Google naar China gaat, maar dat Google het slachtoffer wordt, terwijl de andere zoekmachines een tandje harder gaan. Moet de minst slechte boeten? Of de meest slechte? m.a.w. Is de bedoeling nu dat mensen Google gaan inruilen voor Msn of Yahoo?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 BINGA

Evil.. evil.. evil.. (e.g. Yahoo (!) search op Google)

zodra privacy woordje valt in dit jaar van datamining, zie ik nog geen een van de grote marktpartijen als MSN, YAHOO, GOOGLE of overheden (ICANN problemen) zonder footnotes eruit komen, de geloofwaardigheid is er gewoon een beetje uit naar mijn mening. De tradionele media ligt ondertussen ook te slapen, maar ja wie kijkt er nou tv?

  • Vorige discussie