1. 4

  Frighteningly, the Netherlands has started stockpiling its islands with naval forces, F-16 fighter jets, helicopters, and an infantry battalion.

  He, dat heeft Eimert dan goed stiekem gedaan! Hier niets van te horen, van die militarisatie van de Antillen.

 2. 6

  @Bismack,

  Dat infantrie bataljon zit er al eeuwen (Korps mariniers), er zijn daar geen F16’s noch Helicopters en de marine zit er ook al eeuwen (jagen op drugsbaronnen ;-)

 3. 7

  En daarbij, mocht die malloot het toch in zijn hoofd halen dan kan Nederland zich beroepen op Art. 5 van de NAVO welke de VS het recht geeft om Chavez naar de maan te Bombarderen.

  Ergo een aanval op de Antillen zal met gejuich in het Witte huis onthaald worden, een prima mogelijkheid om weer wat olie toe te eigenen he.

 4. 9

  Al zou Nederland helemaal geen bootjes of soldaatjes op de Antillen hebben, er zit een basis van de Amerikaanse luchtmacht op Curacao. Dat werkt als poep op een pizza, lijkt me.

 5. 12

  … dan kan Nederland zich beroepen op Art. 5 van de NAVO …

  Helaas. We’re on our own. Zelfde reden waarom de NAVO nooit collectief Argentinie aanviel.

  The Parties agree that an armed attack against one or more of them in Europe or North America shall be considered an attack against them all. Consequently they agree that, if such an armed attack occurs, each of them, in exercise of the right of individual or collective self-defense recognized by Article 51 of the Charter of the United Nations, will assist the Party or Parties so attacked by taking forthwith, individually and in concert with the other Parties, such action as it deems necessary, including the use of armed force, to restore and maintain the security of the North Atlantic area.

 6. 15

  @14: Ik zat ook al zoiets te denken:
  -Chavez heeft nu veel centjes dankzij de olieprijs
  -Chavez wil de benedenwindse eilanden graag “bevrijden”
  -Nederland loopt alleen maar af te geven op de antillen
  -Ze kosten Nederland te veel geld (zal volgens Maurice de Hond waarschijnlijk 80% van de nederlanders beamen)
  -Nederland gaat in troubles komen met olieleveranties door peak-oil

  Maak er een leuke land for oil deal van + nog wat cash! Iedereen gelukkig.

 7. 17

  Amerika kan met Venezuela ook afspreken dat Venezuela door blijft gaan met het leveren van olie aan Amerika maar dat Venezuela dan wel de Antillen mag innemen.

  Velen hebben de afgelopen jaren geroepen dat Amerika alleen maar is geinteresseerd is in olie en verder niets dus waarom niet. Eigenlijk verkoopt Nederland dan niet de Antillen aan Venezuela maar verkoopt Amerika de Antillen aan Venezuela. Het lijkt om geld te kunnen verdienen door iets te kunnen verkopen wat je helemaal niet bezit.

  Hetzelfde met Israel. In ruil voor olieleveranties vanuit het MO kan Amerika besluiten om Israel niet langer meer te steunen.

  Nogmaals, velen hebben geroepen dat Amerikanen alleen maar geinteresseerd zijn in olie.

 8. 19

  But he may use his newly acquired military power to enforce land claims against Colombia, Guyana, and the most menacing of all global hyperpowers—the Netherlands.

  LOL
  Gewoon die eilandjes aan Chvez geven. Wat zouden wij er mee willen?

 9. 25

  Hoewel het mij onwaarschijnlijk lijkt dat Chavez daadwerkelijk iets gaat proberen in de Antillen, maar hij kan er net gek genoeg voor zijn. Wat ik dan een interessante vraag vind is hoe de V.S. hierop gaat reageren. Ze zullen er natuurlijk niet blij mee zijn, maar is dat genoeg om ook daadwerkelijk actie te ondernemen?

  Nederland heeft de V.S. gesteund in Irak en Afghanistan, als wij dan aangevallen zouden worden in de Antillen, vraag ik me af of de V.S. Nederland dan zouden ondersteunen. In ieder geval, een aanval van Chavez op de Antillen zou een belangrijk punt voor VS/NL relaties zijn.

  Of ze helpen en de relaties worden verbetered, publieke opinie in beide landen zal beter worden van elkaar (wij niet meer als babydodende drugshandelaren, zij niet meer als vette oorlogszuchtige idioten afgeschilderd in elkaars media). Doen ze niets, dan zal dat waarschijnlijk een keerpunt worden voor het Atlanticisme in de Nederlandse politiek.

 10. 26

  @25: Of het komt niet tot dat, omdat de VS achter de schermen Verhagen te kennen geven, dat hij de antillen aan Venezuela moet toespelen. Als het zover is, krijgt Nederland er natuurlijk een veel mindere prijs voor. De vraag is of Nederland dat op eigen houtje voor durft te zijn om er nog wel een goede deal uit te krijgen.

 11. 27

  @ Arjan,

  “Wat ik dan een interessante vraag vind is hoe de V.S. hierop gaat reageren. Ze zullen er natuurlijk niet blij mee zijn, maar is dat genoeg om ook daadwerkelijk actie te ondernemen?”

  Zoals ik al zei heeft de Amerikaanse luchtmacht een basis op Caracao (en volgens mij ook een op Aruba), dus ja, een Venezolaanse inval op de Nederlandse Antillen (en/of Aruba) lijkt me genoeg reden voor de VS om er iets aan te doen.

 12. 28

  Dit was vorig jaar toch ook al in ’t nieuws?

  Overigens boeit het mij persoonlijk niet zo veel bij welk land de Aruba en de Antillen horen. Als ze het daar maar wel zelf mogen beslissen en niet onder militaire druk van een ander land.

 13. 29

  @ arjan.

  Nederland zal ze waarschijnlijk geen ene moer kunnen schelen. Maar zo’n fantastische om Chavez aan te pakken laten die Amerikanen niet zomaar aan hun neus voorbij gaan.

 14. 30

  — Redactie: Uit spamfilter gehaald. —–

  @25:

  De VS is ook gebonden aan de pact van Rio wat ook al een hete hangijzer bleek bij de Falklandsoorlog. Ik denk dat ze bij een inval de steun zullen willen beperken tot materiële, en persoonlijke inmenging zoveel uit de weg zullen gaan.

 15. 31

  “and the most menacing of all global hyperpowers—the Netherlands.”

  Toch leuk dat we als grootmacht worden gezien :P.

 16. 32

  Het laatste wat ze daar willen is door Venezuela geannexeerd worden. Sinds het statuut van ’54 is Nederland verantwoordelijk voor de defensie van de Antillen. Kwestie van voor de zekerheid overal bunkers bouwen en ingraven dus. :)

 17. 37

  Waarom laat Nederland trouwens amerikaanse bases toe op de antillen?

  Mja, ze zitten toch ook in Limburg? Of zijn al die USAE bases opgeruimd na het vallen van de muur?

 18. 39

  De volgende stap in de Malvinas-vergelijking zeker het overdenken waard: De Argentijnse junta viel de Britse eilanden hoofzakelijk aan als afleidingsmanoeuvre: de bevolking kwam in opstand tegen de economische malaise.

  De vraag is nu: wanneer (als we even aannemen dat Chávez echt een oogje op de Antillen heeft)? Als de dollar valt? Dit lijkt mij geen onrealistische optie. Als een bliksemslag op heldere hemel is hij zijn comfortabele machtpositie kwijt (olieinkomsten zullen sterk dalen) en misschien zal hij nog snel willen verzilveren wat hij op voorraad heeft. Bovendien zal hij misschien ook wel zijn volk achter zich willen scharen door een gewapend conflict te starten, en dan zou hij zijn oog wel eens kunnen laten vallen op de Antillen…

 19. 40

  @38: Ik denk dat Chavez niet zo heel principieel is dat hij zijn olie ook naar de VS uitvoert als hij er in Europa harder geld voor kan krijgen. Waarom gaan olie-inkomsten trouwens naar beneden als de dollar valt? Je zou eerder het omgekeerde verwachten, want olie heeft echte waarde, in tegenstelling tot de meeste muntsoorten.

  Bovendien denk ik dat een invasie van de antillen niet het grootste wereldprobleem zal zijn als de dollar valt.

 20. 45

  @Bismark, war on drugs?

  Nederland heeft in 1990 een contract van 10 jaar afgesloten met de VS voor het gebruik van de luchthavens op Aruba en Curaçao.

  @38, Chaves speelt al een tijdje met de gedachte om over te stappen van de dollar naar de euro dus geld zal niet zo’n probleem opleveren, lastiger voor hem is dat de olie in venuzuela een hoge concentratie zwavel bevat en de raffinaderijen om dat te verwerken zich in de VS bevinden, al zijn ze hard op weg om ook daar veranderingin te brengen.

 21. 46

  @Bismarck:

  Als dollar een duikvlucht neemt, zakt de wereldeconomie in en daarmee de vraag naar olie. De prijs van olie zal in dat geval ernstig afnemen: het einde van Chavéz’ zandkasteel.

 22. 47

  Wederom @ Bismarck:

  “Bovendien denk ik dat een invasie van de antillen niet het grootste wereldprobleem zal zijn als de dollar valt.”

  Dan heb je toch maar weinig van dit soort spelletjes begrepen: Dat maakt een aanval op de Antillen juist aantrekkelijk: het lijkt een vrij makkelijke prooi, waardoor het doel snel te bereiken is. 50 kilometer van de kust, Nederland is ver weg: een ideaal instrument om de bevolking wederom eensgezind achter de grote leider te laten staan…

 23. 48

  @44 1990+10 = 2007?

  @46: Ik bedoel eerder dat gezien alle chaos die zo’n crisis met zich meebrengt (#45 heeft het al over een immense dip in oliebehoefte), die paar eilandjes nederland en een volledig in elkaar gezakte VS geen oorlog met de daarbij komende kosten waard zijn (de VS zou dan namelijk al failliet zijn). Sterker nog, logistiek kunnen de eilandjes dan maar beter aan Venezuela toevallen, om een humanitaire ramp ter plekke te voorkomen.

 24. 49

  @47

  Dus…de conclusie is: een aanval lijkt de moeite waard: Nederland heeft in zo’n geval inderdaad andere dingen aan zijn hoofd.

  Dit is toch niet zo moeilijk…Als dingen je dingen niet te veel uit een Nederlands perspectief zou bekijken…

 25. 50

  Krekel, kan jij die basis ff op google aanwijzen, mijn pa komt van de antillen en volgens mij landen daar alleen burger kisten, in WWII was er wel een amerikaanse basis maar die oorlog is volgens mij al ff een tijdje afgelopen, of zitten die yankies tegenwoordig ondergronds?

 26. 51

  Beste Gbh, natuurlijk kan ik dat.

  Komt jouw pa van álle Antillen trouwens?

  Maar goed, dat linkje dat NoName in #45 gaf was al voldoende om je in te lichten. Daar had je kunnen lezen dat ze op Aruba vanaf het Koningin Beatrix International Airport opereren, en op Curaçao vanaf Hato.

  Ik weet dat op linkjes klikken moeilijk voor je is, maar omdat je het zo netjes vroeg, wil ik toch graag die dingen voor je aanwijzen op Google. Het is heel makkelijk, gewoon met je cursor naar die gek gekleurde woordjes gaan, en dan op je linkermuisknop drukken.

  Succes!

  -Hato
  -Koning Beatrix International

 27. 52

  mijn opa zat bij de knil, die heeft in ’40 bij den haag in de duinen gevochten en daar meer dan 50 moffen om zeep geholpen, omdat die al genoeg bagger gezien had mocht hij naar de west in plaats van de oost en dat was op curacou en aruba, die 2 linkjes zijn burgervliegvelden en daar kom je normaal alleen amerikaanse toeristen tegen, zal hooguit af en toe een amerikaanse kist opstijgen om naar dope te zoeken, voor zover ik weet is schiphol ook geen amerikaanse basis ook al land er wel eens een ongemarkeerd vliegtuig

 28. 53

  Bespaar me je levensverhaal, alsjeblieft. Die militaire bases (Minor Active Duty Installations) zitten op die vliegvelden, of jij dat nou leuk vindt of niet.

  Wat wil je nou precies van me?

 29. 55

  dat was niet mijn levensverhaal, jij hebt het over een militaire basis, jij komt met het rijtje brunssum, soesterberg, maastricht en volkel, woensdrecht ben je vergeten maar je neemt gelukkig al flink gas terug met je Minor Active Duty Installations en ik kan er niet echt wakker van liggen dat er af en toe vast wel eens een amerikaanse kist zal landen maar dat is heel was anders dan een militaire basis

 30. 56

  Het is niet slechts af en toe een vliegtuig dat landt, er is daar continu grondpersoneel en die Amerikaanse vliegtuigen hebben daar hun basis.

  ba·sis (de ~ (v.), bases/~sen)
  – 5 [mil.] plaats vanwaaruit een militaire operatie plaatsvindt

  Nu houd ik echt op hoor, voordat je me nog gaat vertellen over je tante in Marokko en hoe die zich verhoudt tot het wel of niet bestaan van Amerikaanse bases.

 31. 58

  Maar waarom @Steeph is dit opmerkelijk?

  De staat der Nederlanden is , tot nu toe in ieder geval, verantwoordelijk voor de veiligheid van deze provinciën en die Chavez ploft bijna uit z’n ego en is aldoende een riskante factor. gelukkig gaatie snel van het toneel.

  Dat ik via via (hulde @Poster) dat moet vernemen is een slechte zaak.

  Dank voor de scherpe blik.

 32. 60

  Wat zou Nederland eigenlijk kunnn vangen voor de ABC-eilanden? Iemand een opgeleide gok (of nog mooier een economisch verantwoorde raming)?

 33. 61

  Nou, de ABC-eilanden zijn geen eigendom van de Nederlandse staat, op de ABC-eilanden wonen namelijk ook mensen die eigendommen hebben, de Nederlandse staat verkoopt dus alleen het recht op overheidsbemoeienis.

  Wat mij betreft is dat niks waard.