Eurosceptici achter Poetin

Foto: Riccardof (cc)
Serie:

ELDERS - De crisis in de Oekraïne wakkert nieuwe tegenstellingen in Europa aan. Extreem-rechts ziet een kans om zich te profileren.

Poetin heeft het imago van een daadkrachtige, autoritaire leider die opkomt voor zijn volk. Aantrekkelijk dus voor nationalistische extreem-rechtse partijen die leven van de afkeer van “volksvreemde” elementen, of het nu moslims zijn of homo’s. En die de pest hebben aan veel te voorzichtig manoevrerende politici, die er niet in slagen de crisis op te lossen. Twee extreem-rechtse Europarlementariërs, Provera van de Italiaanse Lega Nord en Lasar van de Oostenrijkse Freiheitspartei, organiseerden een conferentie over de vrede in Europa waar de sympathie voor de Russische leider openlijk werd geëtaleerd. Filip Dewinter van het Vlaams Belang, die ook aanwezig was: “Ik denk dat we in het Europees Parlement een goede partner kunnen zijn voor Rusland. En Rusland ziet ons ook als een potentiële partner.” Nigel Farage van de Britse eurosceptische UKIP, die er niet was, zei eerder ook al dat hij grote bewondering heeft voor Poetin.

Voor Poetin zijn de eurosceptische partijen interessant omdat Rusland zich bedreigd voelt door de Europese Unie en de Verenigde Staten. Vooral de VS zijn de gebeten hond onder de Russische nationalisten in Oekraïne. De omwenteling in Kiev wordt op het conto van de Amerikanen geschreven alsof we nog midden in de koude oorlog zitten. De lokale ondernemers en autoriteiten, die hun macht en rijkdom danken aan Janoekovitsj, vrezen voor hun positie.  Zij leveren de Russische opstandelingen in meerdere opzichten munitie omdat hun dagen geteld zijn als Europese en Amerikaanse ondernemers de vrije hand krijgen in het land en de regering de corruptie gaat aanpakken (waar het de demonstranten op Euromaidan oorspronkelijk om begonnen was).

Kan het conflict in de Oekraïne tot een deling leiden van de jonge ex-Sovjetrussische staat, of zelfs tot het totaal uiteenvallen, zoals Hubert Smeets maandag in Nieuwsuur voorzag? Opiniepeilingen in het land zelf laten zien dat de nieuwe regering in Kiev nog steeds grote meerderheden achter zich heeft, ook in het oosten. Ook in de regio Donetsk zou een kleine meerderheid de onafhankelijkheid van Oekraïne staat steunen, slechts 15,5% steunt een federalisering en 18,2% zou voor aansluiting bij Rusland zijn. Poetin heeft na de annexatie van de Krim het pro-Europese sentiment aangewakkerd volgens deze onderzoeken. “Vladimir Putin should be given credit for strengthening Ukraine’s national identity—the very existence of which he has so persistently denied,” concludeert Maria Snegovaya. De verhalen die we de laatste dagen doorkrijgen lijken dat niet te bevestigen.

Dat de tegenstellingen hoe dan ook scherper zijn geworden zal niemand tegenspreken. En waar conflicten, met name etnische conflicten, groeien, gedijt extreem rechts. Dat hebben we ook in Oekraïne zelf gezien. Daar zit nog wel een lastig punt voor de Europese Poetin-aanhangers. In Kiev hebben de extreem-rechtse Svoboda partij en hun nog radicalere  vrienden van de zogenaamde “rechtse sectie” een belangrijk aandeel gehad in het aan de macht brengen van de nieuwe anti-Russische regering. Het Hongaarse Jobbik, lid van de extreem-rechtse coalitie Alliance of European National Movements, had tot vorig jaar ook banden met Svoboda en is even antisemitisch. Inmiddels is er een nieuwe organisatie opgericht, de European Alliance for Freedom. De eurosceptische nationalisten zijn dus al uiteengevallen. Daarbij komt de weigering van de UKIP om zich bij geestverwanten als het Front National aan te sluiten.

Het zal extreem-rechts in verschillende landen bij de Europese verkiezingen er niet van weerhouden de anti-EU kaart te spelen. De weinig succesvolle buitenlandpolitiek van de EU kan naast het onzekere opereren van de Europese leiders bij de bestrijding van de crisis goed gebruikt worden om kiezers te winnen bij wie het uiteindelijk vooral gaat om hun land van vreemde smetten vrij te houden.

 

Reacties (22)

#1 Basszje

Begint aardig maar ontspoort met een aantal onjuistheden:

” Het Hongaarse Jobbik, lid van de extreem-rechtse coalitie in Europa, heeft banden met Svoboda en is even antisemitisch ”

Dat is dus niet waar, ze hebben ruzie aangezien Jobbik het vuurtje rond Hongaard-Oekrains land opstookt rond Uzhorod. Bovendien is Svoboda de Europese nationalistenclub uitgegooid.

Ook heb nog steeds geen rechts-extremisten zien ‘marcheren’ door de straten hier. Dat iemand het eerder heeft geschreven maar het niet waar.

En ten derde zullen lokale ondernemers maar wat blij zijn met een regering zonder corruptie en de bizarre administratie. Alleen de grootindustrielen die op grote schaal de zakken hebben gevuld zijn niet blij.

  • Volgende discussie
#2 qwerty

De geschiedenis van Europa toont dat ze nooit – nooit is door de hele geschiedenis sinds het jaar 0 – een antwoord heeft gehad op de rechts extremistische expansionisten.

Van de Paus, via de keizers naar Hitler en Franco en zo…

En Hongarije, Kosovo en zo spelen daar permanent mooie rollen.
Populistisch rechts ondersteunt de keizers. En ja Orangisten en zo zijn daar deel van.

En dan nu weer dit. Iedereen roept wel schande maar is er een echt antwoord? Putin krijgt de schuld maar kijken we hier eigenlijk niet naar de ziel van Europa?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Lommers

Interessant betoog. Je ziet deze trend hier ook op Sargasso waar voor sommigen het anti-amerikanisme, anti-EU, antisemitische geluid van Rusland genoeg aansluit bij hun eigen rabiate gevoelens om de acties van Poetin ten pas en ten onpas te verdedigen of goed te praten.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 weerbarst

Putin is veel eerlijker dan onze schijnheilige volksverradende leiders die ons kapitaal weggeven aan hun staats banken, het expansionisme is begaan door NATO, niet Rusland.

Komende verkiezingen ga ik tactisch op Greet stemmen, en ik hoop >50% met mij.

Antisemitisme is tegenwoordig niet veel meer dan een politiek correct volksmenners instrument van links en israel, daar toegepast waar het deze kampen uitkomt.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Jos van Dijk

@1: Hier past inderdaad een rectificatie. Svoboda was net als Jobbik lid van de Alliance of European National Movements (AENM, zie http://en.wikipedia.org/wiki/Alliance_of_European_National_Movements), maar heeft in 2013 zijn observer-status verloren op aandringen van Jobbik. Dat had, zo lees ik (http://anton-shekhovtsov.blogspot.de/2014/02/a-comment-on-cas-muddes-article-new.html#more) ook te maken met verschillen van opvatting over Rusland. Jobbik is anti-EU en voor Euraziatische samenwerking. Svoboda moet niets van de Russen hebben en steunt de pro-EU beweging in Oekraïne.
Qua ideologie en antisemitisme zijn de partijen volgens mij verder wel vergelijkbaar.
Overigens is het FN van Le Pen ook geen lid meer van de AENM, maar van de European Alliance for Freedom, (http://en.wikipedia.org/wiki/European_Alliance_for_Freedom), een groep die door het EP erkend is als Europese politieke partij en dus Europees geld besteedt aan een anti-Europese campagne.

Ik heb het stuk hierboven aangepast.

Over marcheren heb ik echter niet geschreven.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Jos van Dijk

@3: Je had vast niet verwacht dat je opmerking al binnen het kwartier zou worden bevestigd in de volgende reactie

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 qwerty

@4: links en Israël als gelijkgestemde volksmenners in een adem noemen. Dat wijst niet op een echt helder inzicht in de aard der dingen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 su

@5 Dat had, zo lees ik (http://anton-shekhovtsov.blogspot.de/2014/02/a-comment-on-cas-muddes-article-new.html#more) ook te maken met verschillen van opvatting over Rusland.

Had volgens mij meer te maken met de anti-hongaarse krachten in Svoboda:

Svoboda’s image was damaged even further on 22 March, when Kovács wrote an official letter to Oleh Tyahnybok, leader of Svoboda. In it he expressed in the strongest terms his indignation over the fact that Svoboda’s members organised rallies against ethnic Hungarians in Ukrainian Carpathian Ruthenia, part of which once belonged to Hungary. Kovács, a Hungarian Jobbik MEP, ended by informing Tyahnybok that Svoboda’s observer status in the AENM had been terminated. This information has been confirmed to me in an email from Jobbik’s Attila Bécsi: “Svoboda is no longer a member of the AENM because of its anti-Hungarian statements”.

http://searchlightmagazine.com/archive/the-old-and-new-european-friends-of-ukraine%E2%80%99s-far-right-svoboda-party

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 Noortje

@4

Antisemitisme is tegenwoordig niet veel meer dan een politiek correct volksmenners instrument van links en israel, daar toegepast waar het deze kampen uitkomt.

Als antisemitisme zo belangrijk voor je is dat je dit in een discussie over Poetin / EU met de haren erbij trekt: Is je soms ontgaan dat de PVV erg pro Israel is, maar nu verbonden aan het smeden is met Europese partijen die erg anti Israel zijn? Je stemt dus op de waan (=Wilders opportunisme) van de dag.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 Basszje

@5: Dank voor de rectificatie, goed om te zien op Sargasso. Het is erg relevant gezien de vreemde situatie in Oekraine. Ik grap wel eens dat Svoboda de eerste nationalistische rechtse groepering is die voor Europa is.

Marcheren bedoelde ik je link naar de waanlink van Prediker waar wordt gesproken over ‘Extreem-rechts domineert de straten’ – https://sargasso.nl/wvdd/extreem-rechts-domineert-straten-oekraine/ . Dat is nog steeds een enorme overschatting, en kwalijk in het kader van ‘ als je de leugen blijft vertellen wordt hij vanzelf waar ‘, vandaar mijn ageren.

Anti-semitisme wel of niet in Svoboda is overigens nauwelijks een argument aangezien dat overal de kop op straat binnen rechts. Hoe is Svoboda anders dan een Front National? Onbekend doet het gevaarlijker lijken, terwijl ze minder steun hebben in Oekraine, dan de PVV in Nederland. (slechts 10%) .

Een betere stok om mee te zwaaien is overigens zoiets als dit: http://www.kyivpost.com/content/business/spring-sowing-campaign-ends-as-new-agriculture-minister-faces-criticism-344024.html .

Over de vermeende extreem-rechtse sentimenten in Oekraine kan trouwens weinig gezegd worden totdat de tijdelijke(!) regering in Kiev verkiezingen heeft gehouden en goed heeft afgerond ( minder corruptie en fraude dan laatste stembusgangen hoop ik ).

In het oosten kijkt men dan wel met angst en beven naar Svoboda e.d. maar opsplitsen of zelfs bij Rusland wordt nauwelijks gesteund ( rond de 10-20% in DonBass zelfs ) .

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 gbh

@10: 10%?

2.3%

http://en.wikipedia.org/wiki/Ukrainian_presidential_election,_2014#First_round

In Kiev hebben de extreem-rechtse Svoboda partij en hun nog radicalere vrienden van de zogenaamde “rechtse sectie” een belangrijk aandeel gehad in het aan de macht brengen van de nieuwe anti-Russische regering.

Volgens de VN wordt het aandeel Svoboda zwaar overtrokken en heeft Yanukovych zelf de nieuwe regering aan de macht gebracht, betogers waren pas na het bloedig neerslaan van de protesten uit op zijn val:

Underlying human rights violations, including lack of accountability for past human rights violations committed by security forces, the lack of independence of the judiciary and a perceived denial of equal rights and protection, including though mismanagement of resources and through corruption, lack of a system of checks and balances and the lack of free elections, were among the root causes of the popular protests that took place throughout Ukraine, and in particular on Independence Square (Maidan) from November 2013 to February 2014. While the protests were initially triggered by the Yanukovych Government’s refusal to sign an Association Agreement with the European Union, the excessive use of force by the Berkut special police and other security forces at the end of November initially against largely peaceful protestors on the Maidan led to a significant radicalisation of the protest movement. The violence on 30 November transformed the protests, from demonstrations in favour of signing the EU Association Agreement, to include demands to reform the system of authority and punish those responsible. Serious human rights violations were committed including during the Maidan protests, which resulted in the death of 121 individuals (this number includes 101 Maidan protesters, 17 officers of the internal affairs/police, 2 were members of NGO “Oplot” that attacked the Maidan in Kharkiv and a Crimean Tatar found dead). There have been also numerous reports of torture and ill-treatment of protesters. The Maidan protest movement also revealed historical, but still relevant divisions within Ukrainian society and long-standing grievances with respect to the lack of good governance and the rule of law of previous Governments.

http://www.ohchr.org/EN/NewsEvents/Pages/Media.aspx?IsMediaPage=true&LangID=E

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 weerbarst

@Noortje
Antisemitisme omdat het daar in het artikel over ging.
En Wilders omdat hij de enige keuze is, zijn joodse banden zijn me bekend.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#13 sigma

@12: Dus eigenlijk ook maar daar toegepast, waar het het eigen kamp uitkomt?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#14 Basszje

@11: Polls polls polls. Ik vermoed dat vele mensen stemmen op iemand die op zijn minst het land kan verzoenen ipv verdelen. Svoboda heeft de laatste tijd ook aardig afgedaan natuurlijk.

Maar ik baseerde me op de verkiezingen van 2012 : http://en.wikipedia.org/wiki/Ukrainian_parliamentary_election,_2012

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#15 Hans Verbeek

Vorig jaar was Marine Le Pen ook al in Moskou om zoetje broodjes te bakken met de grootste energieleverancier van de Europese Unie. https://www.youtube.com/watch?v=fwkjGCJhLps

Jewish News One meldt dat Le Pen onlangs opnieuw in Moskou was om ‘een nieuwe koude oorlog te voorkomen’ . https://www.youtube.com/watch?v=7fYZugMgZzw

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#16 pedro

@2: er zijn volop antwoorden geweest in Europa. Er zijn veel meer rechtsextremistische leiders geweest, die mislukt zijn dan de paar toevallige succesjes, die je noemt, en die ook allemaal alleen maar zijn gelukt met grote hulp van anderen. Op eigen kracht heeft extreem rechts nog nooit wat gepresteerd.

@1: het grappige van al die nationalisten is natuurlijk, dat ze in eigen land altijd het hoogste woord hebben, en daarbij graag naar buitenlandse dictators wijzen (hoe goed die het wel niet doen), maar op het moment dat ze zelf moeten gaan praten met die buitenlandse helden, blijkt altijd dat ze elkaar binnen de kortste keren in de haren vliegen. Logisch ook, want de belangen van de ene nationalist zijn altijd wel strijdig met de belangen van een andere nationalist. Zodra onze eigen nationalisten het voor het zeggen zouden krijgen draaien ze dus als een blad aan een boom weer om met hun mening over Poetin. Dan is Poetin binnen de kortste keren externe vijand nr 1, en wordt Oekraïne een bondgenoot. Hun mening over de toestand in de Oekraïne wordt niet bepaald door wat er in de Oekraïne of Rusland gebeurt, maar door wat hen het meeste stemmen oplevert in eigen land.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#17 Vilseledd

Toen kereltje Pechtold kirrend van plezier op de achterbank van de Deux-Chevaux van zijn ouders naar Frankrijk ging en Balkenende en al die andere slappe-knieën-babyboomer-politici van hier Medisch Centrum West waren aan het kijken, vocht Poetin als een kereltje in de straten van wat toen nog Leningrad heette. Tussen Poetin en Westerse politici kan niets anders dan een fundamenteel wederzijds onbegrip heersen en dat pikken anti-politieke krachten op. Poetin is een krachtig politiek leider, die we hier al decennia missen. In plaats daarvan krijgen we broodpolitici, meilivosjes en jesseklavertjes.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#18 pedro

@17:

vocht Poetin als een kereltje in de straten van wat toen nog Leningrad heette

Doe niet zo gek. Iedereen weet dat Poetin gevormd is door de KGB. Poetin is trouwens ook een babyboomer.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#19 thalmann

@17

Poetin is een krachtig politiek leider, die we hier al decennia missen.

Holleeder for president?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#20 Bismarck

“Voor Poetin zijn de eurosceptische partijen interessant omdat Rusland zich bedreigd voelt door de Europese Unie en de Verenigde Staten.”

Die partijen zijn ook interessant om de EU te destabiliseren. Putin spint er garen bij als de EU uiteenvalt. Er zijn na de Krim zeker nog wel wat meer “historische foutjes” die rechtgezet moeten worden en heropname van die gebieden in het Russische rijk wordt aanmerkelijk makkelijker met een verdeeld Europa. Dan zijn partijen als Lega Nord, UKIP en FN ineens heel interessante tijdelijke bondgenoten. Maar Putin is niet kieskeurig: Met Die Linke doet hij net zo goed zaken.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#21 De Conservatief

Maar Putin is niet kieskeurig: Met Die Linke doet hij net zo goed zaken.

Die zijn hun oude loyaliteit en aanhankelijkheid aan Moskou nooit vergeten.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#22 Bismarck

@21: Toch vond ik de aanwezigheid van Die Linke bij het Krimreferendum wel opvallen. Afgezien van de Griekse communisten, was het verder vooral een extreem-rechts gezelschap, waar ze zich toch niet al te gemakkelijk bij moeten hebben gevoeld.

  • Vorige discussie