In een nieuwe, en ongetwijfeld onregelmatige, serie op Geencommentaar kijken we naar een stiefkindje van de Europese parlementaire democratie, de schriftelijke vraag. Het is een van de weinige machtsmiddelen die Europarlementariers hebben, en ze maken er dan ook gretig gebruik van (zo’n 6000 stuks in 2008). Toch halen ze zelden het nieuws. Dat is niet onbegrijpelijk, want in de eerste plaats duurt de beantwoording door (in de meeste gevallen) de Europese Commissie al gauw een maand of drie, zodat de politieke relevantie dan vaak al weg is, en bovendien blinken de antwoorden van de Commissie over het algemeen niet uit in helderheid. Europarlementariers kunnen Commissieleden ook niet ter verantwoording roepen om hun antwoorden, zoals hun collega’s in de Tweede Kamer.
Dat betekent natuurlijk niet dat ze onopgemerkt moeten blijven. Een flink aantal vragen gaat over serieuze, belangrijke onderwerpen, een nog veel groter deel gaat om politiek scoren voor de eigen achterban en een laatste deel bestaat uit simpelweg belachelijke vragen. Omdat in de Europese politiek al weinig genoeg te lachen valt, zullen wij ons concentreren (maar niet beperken tot) de laatste categorie.
Daarom, om het spits af te bijten, hieronder de schriftelijke vragen van de Spaanse Conservatief Florencio Luque Aguilar over Chinese knoflook:
SCHRIFTELIJKE VRAAG E-5150/08 van Florencio Luque Aguilar (PPE-DE) aan de Commissie
Betreft: Chinese knoflook
De sector acht de maatregelen die zijn genomen om de invoer van Chinese knoflook aan banden te leggen nog steeds ontoereikend, aangezien China een deel van zijn productie heeft verplaatst naar het losmaken van knoflookbolletjes en het pellen van knoflookteentjes teneinde het EU-quotum voor droge knoflook te omzeilen.
In Andalusië, waar 90% van de knoflookproductie uit Cordoba afkomstig is, is het aantal hectaren in het afgelopen decennium teruggevallen van 8 000 tot 2 700, wat grotendeels te wijten is aan de voornoemde Chinese praktijken om te ontsnappen aan de beperkingen die van toepassing zijn in het kader van de gemeenschappelijke markt. De productiesector dringt dan ook aan op een versterking van de maatregelen die bedoeld zijn om de massale invoer aan banden te leggen en verzoekt met name om unificatie van de douanewetgeving in één nomenclatuur en contingent, verhoging van het douanetarief voor invoer van Chinese knoflook en verscherping van de controle op frauduleuze zendingen.
Denkt de Commissie dat het mogelijk is om aanvullende maatregelen, zoals gesuggereerd door de sector, in te voeren teneinde de import uit derde landen af te remmen?
Reacties (1)
Hiep hoi, mercantilisme ten top! Dit doet me denken aan die keer dat ik een prijs (een moederbord) had gewonnen, dat me (op kosten van de producent) toegestuurd werd vanuit China. De postbezorger vroeg me of ik even ongeveer 30 euro EU-invoerheffing kon ophoesten, namelijk over de verzekerde waarde van het pakket en de kosten van het vervoer.