Europees extreem rechts is er in vele soorten

ELDERS - De opiniepeilingen voor de Europese verkiezingen voorspellen winst voor extreem rechts.

Volgens de laatste pan-Europese peiling van PollWatch2014 is nog niet met zekerheid te zeggen of de Sociaaldemocratische Partij van parlementsvoorzitter Schulz of de Europese Volkspartij van de voormalige premier van Luxemburg Juncker de grootste gaat worden. Wel ziet het er naar uit dat de uiterst rechtse kant van het parlement flink gaat groeien. Zie voor de vergelijking de resultaten van 2009.

Maar rechts is niet overal hetzelfde. In Duitsland gooit Alternative für Deutschland hoge ogen. In september, bij de Bondsdag verkiezingen,  behaalde de partij net niet de kiesdrempel van 5%. Nu zou AfD daar met gemak overheen komen. Het afschaffen van de kiesdrempel voor de Europese verkiezingen kan daarbij geholpen hebben. AfD wil zichzelf niet direct als rechts afficheren. Conservatief, zoiets als de Britse Conservatieven, dat klinkt de professoren die de partij hebben opgericht beter in de oren. Het gaat hen vooral om afschaffing van de euro. Niet om het verlaten van de EU. Nationalistisch is AfD wel en het is niet onmogelijk dat extremer rechts op de vleugels van AfD gaat meeliften. Al is er ook nog de mogelijkheid voor neonazi’s om -nu de kiesdrempel is opgeheven- dit keer te gokken op een zetel voor de Nationaldemokratische Partei Deutschlands (NPD). De AfD heeft bij de nationale verkiezingen afstand genomen van alle extreemrechtse groepen, inclusief de Duitse PVV en andere anti-islamgroepen. Onlangs kwam de jongerenorganisatie van de AfD in het nieuws vanwege dubieuze uitspraken over eigenrichting bij de bestrijding van criminaliteit. De AfD ziet in elk geval niets in samenwerking met andere eurosceptische partijen zoals de Britse UKIP.

Bij de Britten staat UKIP bovenaan in PollWatch2014. Een peiling voor The Guardian ziet er heel anders uit. Voor de Europese verkiezingen voorspelt de krant een nek-aan-nekrace tussen de Conservatieven en UKIP, terwijl de eurosceptici van Nigel Farage voor het nationale parlement pas op de derde plaats komen. Hoeveel zetels UKIP ook haalt, ze zullen deel uit blijven maken van de EFD (Europa van Vrijheid en Democratie) en zich niet verenigen met andere rechts-populistische partijen zoals het Franse Front National.

Front National van Marine Le Pen gaat in Frankrijk winnen volgens PollWatch2014. Dat bevestigt ook een Franse peiling van RTL en de Nouvel Observateur. Le Pen zou een fractie kunnen gaan vormen met de PVV, Vlaams Belang, de Oostenrijkse FPÖ en de Italiaanse Lega Nord (nu nog EFD), als de Zweden Democraten en de Slowaakse SNS ook zetels behalen en zouden willen toetreden. Het Hongaarse Jobbik en de Griekse fascisten van de Gouden Dageraad schijnen ook voor Le Pen een brug te ver. Een fractie moet minimaal 25 leden tellen uit zeven verschillende landen. Le Pen heeft eerder pogingen gedaan om tot een ‘bruine internationale‘ te komen, geen eenvoudige opgave in deze kringen. De kans dat er nu wel een stabiel rechts front in het Europees Parlement zal aantreden lijkt gezien de diversiteit van de verschillende groepen niet erg groot. Maar ook als het niet lukt of de fractie spat na verloop van tijd weer uit elkaar stemt het beeld van tientallen hele en halve fascisten in het Europarlement niet erg vrolijk.

Een mogelijke splijtzwam is het antisemitisme. Een wereldwijd onderzoek dat deze week is gepubliceerd door de Amerikaanse Anti-Defamation League laat zien dat ook in Europa antisemitisme nog wijd verbreid is. In Duitsland zou een kwart van de bevolking stereotypen en vooroordelen over joden koesteren, in Frankrijk zelfs een derde. En in Griekenland voldeed bijna 70% niet aan de test.  Marc Knobel, hoofd onderzoek van CRIF (Conseil représentatif des institutions juives de France)zet vraagtekens bij het onderzoek. Frankrijk is geen antisemitisch land, zegt hij. Hoe dan ook, het onderwerp is gevoelig genoeg om in kringen rond het Front National de boel op scherp te zetten zoals Rutte deze week al probeerde.

Het uit elkaar spelen van al deze extreem-rechtse partijen is niet de moeilijkste opgave. Veel moeilijker zal het zijn voor de democratische partijen om het vertrouwen van de kiezers terug te winnen en zo te voorkomen dat de bruine troepen zich op langere termijn kunnen vestigen in de Europese politiek.

 1. 1

  De ‘rechtse’ partijen bestaan omdat ze opkomen voor de belangen van hun kiezers, het volk, de demos. Het zijn dus gewone democratische partijen met andere opvattingen dan de traditionele partijen. Hun opkomst is te danken aan het feit dat de traditionele partijen niet langer de belangen van het volk dienen maar slechts de belangen van beperkte delen van de samenleving. Denk aan goedkope wegwerp arbeid voor de werkgevers, grondstof voor de zielige mensen industrie en last but not least hun eigen belang via allerlei baantjes in de vele bestuurlijke circuits. Weinig democratische dus. Europa belichaamd de traditionele politiek in al zijn smerige facetten, geen wonder dat de echte democratische partijen er goed scoren.
  Om het ‘bruine gevaar’ (merkwaardige connotatie trouwens gegeven het feit dat politiek geweld in West Europa sinds de 2de wereldoorlog vrijwel uitsluitend van links komt) te keren zullen de traditionele partijen de belangen van het volk, van Henk en Ingrid, weer moeten gaan dienen. De rol van de democratische partijen is om de traditionele partijen daartoe te dwingen. Keurig netjes. Via de stembus. Dus niet uit de loop van een links pistool waarna het roodhempje van dienst na een flutstrafje van 12 jaar weer staatsgesubsidieerd vrij man is.
  Minder PvdA (VVD, D66, GL,…), Minder Europa en minder criminele Marokkanen daar moet het naar toe.

 2. 2

  @1: Wat een klets: de partijen worden fascistisch genoemd omdat ze een ander “volk” demoniseren niet omdat ze voor het eigen volk opkomen.

 3. 3

  @1: Wanneer gaan we nou eens eindelijk spreken van de Henk & Ingrid Industrie?

  Wie slaat er een bierput voor Henk jongens? En Ingrid heeft een nieuwe scootmobiel nodig, want haar dikke aars heeft de assen verbogen. Wie helpt deze mensen? Stempt bruin, stempt blond. Wilders.

 4. 4

  @1: Gewone democratische partijen respecteren minderheden en dat doen FN, UKIP c.s. niet. Je hebt wel een punt als je zegt dat de opkomst van extreem-rechts te wijten is aan tekorten van de traditionele partijen. Maar dat tekort zit ‘m niet in het opkomen voor deelbelangen en verwaarlozing van belangen van ‘het volk’. Het “volk” is een gevaarlijke mythe, in de praktijk van extreem-rechts betekent het uitsluiting van grote delen van de bevolking. De beperkte blik en de deelbelangen zijn juist kenmerkend voor FN, UKIP etc.
  En over dat politieke geweld van links zou ik maar niet te hard roepen. Ooit van Breivik gehoord? Of van de NSU?

 5. 5

  Kennelijk horen volgens @Anton mensen die níet op (extreem)rechts stemmen ook niet bij “het volk”.

  Anton is een typische afstammeling van vooroorlogs fascisme en nationaal-socialisme: hij wil een homogeen volk zonder rechts-links tegenstelling (d.w.z. links moet verdwijnen) en is doodsbang voor een etnisch-religieuze minderheid waarvan hij zich inbeeldt dat die de boel wil overnemen.

 6. 6

  Helemaal off-topic, maar ik wil graag even mijn ergenis uitspreken over die advertentie van een vieze man met een mal hoedje op, die voortdurend over de tekst heen schuift, soms ook als je hem juist probeert weg te klikken.

  Reclame, vooruit, maar dit is buitengewoon hinderlijk.

 7. 7

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Europa_van_Vrijheid_en_Democratie

  Er wordt al wat samengewerkt tussen de eng rechtsen. Deze eurofractie herbergt de o.a. de UKIP, LegaNord en CU/SGP. Meerdere malen zijn er al vragen gesteld over de positie van Lega Nord. Bijvoorbeeld in het verleden toen ze nog bij de liberale fractie zaten.

  http://www.trouw.nl/tr/nl/5009/Archief/archief/article/detail/2714434/1997/02/20/Ondemocratische-Bossi-uit-liberale-Eurofractie.dhtml

  De CU/SGP praat daarentegen de Italiaanse neo-fascisten wel goed, als een zogenaamd noodzakelijk kwaad, ook trouwens gedateerd, 2004:

  http://best.christenunie.nl/k/news/view/35929/640415/christenunie-sgp-houdt-lega-nord-in-de-gaten.html

  Update: CU zit dan weer bij de Conservatieven en Hervormers, de SGP heeft blijkbaar minder moeite met Lega Nord en Danske Volkspartei

 8. 8

  @1:
  Wie dient in jouw visie dan op dit moment de belangen van Henk en Ingrid in Nederland? De PVV valt in elk geval af. Die partij weet immers evenmin het verschil te maken. Het komt vooral neer op ‘stem inleveren en wegwezen’. Wat praatjes voor de bühne en dan heb je het wel gehad. O nee, baantjesjagerij, intern gekrakeel, vaandelvlucht, ondemocratische dwingelandij etc. komen er ook nog bij kijken.

 9. 10

  @7: De SGP werd door de Conservatieven en Hervormers (gedomineerd door de Britse Conservatieven) niet geaccepteerd vanwege het vrouwenstandpunt, dus moest Belder naar rechts opschuiven en kwam hij bij EFD met Lega Nord terecht. Of hij zich daar thuis voelt, vraag ik me af. Zowel CU als SGP zijn relatieve eenlingen in het parlement.

 10. 11

  @10: Voor dit vraagstuk biedt deze analyse van het stemgedrag in Europa van zowel de Europese fracties als de Nederlandse partijen een antwoord:

  http://stukroodvlees.nl/parlement-2/vvd-stemt-in-europees-parlement-als-d66-light/#more-3834

  Hier is te zien dat de EFD een erg lage fractiediscipline kent, daardoor een groter ideologisch gebied bestrijkt, en verrassend genoeg linkser is dan de Conservatieven en Hervormers (ECP). Ze zijn ook eurosceptischer, gemiddeld dan. De ECP heeft meer fractiediscipline, en dit zorgt er vreemd genoeg voor dat de CU rechtser stemt dan de SGP in Europa. Nu het vrouwenstandpunt is aangepast, gaat de SGP naar alle waarschijnlijkheid ook over naar de ECP.

  Een beetje dolende zijn ze wel, het zeer Nederlandse christelijk rechts in het grote Europa.

 11. 12

  Het vertrouwen van de kiezer terugwinnen… Die riedel komt vaker voorbij dan de intercity naar Amsterdam.

  Dat vertrouwen komt niet meer terug. De kiezer heeft ook wel in de gaten dat we er met z’n allen een flinke bende van hebben gemaakt. Daarom is hij egoistisch, kritisch en calculerend geworden.

 12. 14

  @13.

  Zeker als je het vergelijkt met België (27%), Frankrijk (37%) en Duitsland (29 %).

  Alleen Laos (0,2%) en Filipijnen (3%) staan lager dan Nederland wereldwijd gezien.

  Dan snap ik wel waar de vraagtekens vandaan komen, zoals ook gelinkt via het artikel.

 13. 15

  @12:
  Sorry, ik zie niet in hoe je beter wordt van een stem op Wilders. Hoezo calculerend? Een stem op Wilders is een tegenstem, een daad van vandalisme. Uit ergernis over de eigen positie zand in de raderen van “het systeem” willen gooien.

 14. 16

  @2 Terechte kritiek afdoen als demoniseren, racisme of ander sinds. De key succesfactor van de PVV cs. Met zulke vijanden heeft Geert geen vrienden nodig.

 15. 17

  @8: Paar jaar geleden was de multiculti nog de standaard, dankzij de PVV is dat prul nu begraven. Inmiddels kritiek op de Islam nu breed geaccepteert en wordt de vijfde colonne die zich warm loopt in o.a. Syrie niet meer als bagatelletje afgedaan. 44% van de Nederlanders weet zich gehoord via het minder, minder minder.

  Niet onaardig resultaat.

 16. 19

  @17:
  Oké, het is bon ton geworden om te kankeren op bepaalde groeperingen. Is dat het? Gaat de schoorsteen daar beter van roken? Wordt het daardoor gezelliger in Nederland? Krijgen we daardoor met z’n allen zin in de toekomst? Met z’n allen de schouders eronder? Samen sterk, samen vooruit?

  De berg heeft een muis gebaard, zou ik zeggen.

 17. 20

  @12: “De kiezer heeft ook wel in de gaten dat we er met z’n allen een flinke bende van hebben gemaakt”

  Welke bende bedoel je Djools?

 18. 21

  @20: De rampen die we over ons laten komen. De financiele crisis die voorzienbaar was, de crisis van de grondstoffen waar we op af gaan, het verdwijnen van de natuur, alle massavernietigingswapens waar het ooit nog eens goed mis mee kan gaan. Dat soort dommigheden.

 19. 24

  @23: Ik heb er ‘ns over nagedacht. Je schrijft dat de multiculti begraven is.

  Je bent een zonnestraaltje dat mijn hart verwarmt met je weinigeisendheid. Je bent al tevreden met een papieren begravenis. Het feit dat ik overal vrouwen met hoofddoeken zie, dat de moskee op 5 minuten ligt en dat ik moeite moet doen om Ali B op tv te vermijden, deert je niet. Op papier is de mc begraven.

  Ik vind het prima zo.

  Mijn aanbod is nu: meer papier?