Europees klimaatplan aantrekkelijk voor bedrijven

Zestig miljard euro per jaar gaat het klimaatplan van de Europese Unie kosten. In de dagen voordat het ClimateAction plan gepresenteerd werd klaagde het bedrijfsleven al dat de kosten te hoog zijn en dat het de concurrentiepositie van Europese bedrijven zal schaden. Maar als dit plan succesvol wordt geïmplementeerd scheelt het Europa in 2020 vijftig miljard euro aan olie- en gasimporten Of zoals EU-voorzitter Barroso vandaag zei: “Our proposals should reduce Europe’s reliance on imported gas and oil by around 50 billion euros by 2020. These are figures with a real impact on our growth and prosperity” (GreenYahoo). Het vooruitzicht van een verenigd Europa dat meer en meer haar eigen energieboontjes kan doppen zal voor veel bedrijven toch juist veel aantrekkelijker zijn dan een (verdeeld) Europa dat afhankelijk is van onstabiele regio’s voor haar energievoorziening? Nu de Amerikaanse economie in haar kredietcrisis onder luid gebulder grote hoeveelheden gebakken lucht uitbraakt en de Chinese economie met al haar opgepotte devaluerende dollars ook niet onaantastbaar blijkt, is de stabielere economie van Europa met haar sterke euro voor bedrijven toch de enige duurzame lange termijn optie? Ook al moeten bedrijven vanaf 2013 gaan betalen voor hun emissierechten, tegen die tijd staat een vat olie misschien wel op 200 dollar, als de dollar dan al niet is ingestort?

Transitie naar een ‘carbon-low economy’ is de enige overlevingskans in een wereld van klimaatverandering en peakoil en noem eens één grote economie -behalve Abu Dhabi– die hier momenteel serieus werk van maakt?

Ook al zal er nog heel wat smeltwater door de Rijn stromen voordat de zin en onzin van bepaalde thema’s uit het Europese ClimateAction plan is bepaald, zoals bijvoorbeeld het idee om 200 miljoen euro te steken in de ondergrondse opslag van CO2. Europese bedrijven kunnen hun voordeel doen door nieuwe, energiezuinige technologieën te ontwikkelen en te exporteren. Het gebruik van duurzame energie, bijvoorbeeld uit zon, wind en water, kan in 2020 tenminste een miljoen nieuwe banen opleveren in de Europese Unie (Trouw). Beste bedrijven heeft de EU in de afgelopen vijftig jaar ooit iets slechtst voor u gedaan?

 1. 7

  Het energieprobleem is een politiek probleem .Zodra we politiek gezien niet genoeg oppassen dan brand deze planeet op ,dat is het motto .Natuurlijk hebben we alternatieven voor olie ,maar dat levert niet genoeg geld op voor bepaalde zakkenvullers.

 2. 11

  Israel heeft net een ff tussendoor een satteliet gelanceert en die satteliet die van europa is ,die is weer op de lange baan geschoven omdat hij vanuit de usa gelanceert zou worden ,maar zogenaamd mankementjes heeft.
  We geven miljarden uit aan JSF ,dat geld gaat in werkelijkheid naar het project “star wars”.
  Dit is de grootste bullshit die ik tot nog toe gelezen heb ;
  http://www.iht.com/articles/2007/04/18/europe/letter.php

 3. 12

  FUCK YOU BUSH : There were even hopes it would eventually provide a crucial security component for Europe’s defense ambitions. Galileo, alas, has become mired in vicious disputes among the eight companies chosen to build and operate the system.

  Eerst zou hij gelaceert worden in januari ,toen werdt het februari ,en nu weer dit

 4. 13

  Die 60 miljard per jaar stopt natuurlijk niet na 2020, Bismarck. Deed jij niet iets met statistiek? (als in: je kan toch wel rekenen?)

 5. 15

  Overal lanceren ze sattelieten ,tot in zuid afrika aan toe ,maar een europese Galileo wordt keer op keer tegengehouden of gesaboteerd .

 6. 17

  Euro-Azië zal meer moeten bezuinigen om de USA uit zijn recessie te halen .De Neuro wordt onbetaalbaar en de eerste levensbehoeftes ook .

 7. 26

  Je kunt ook 60 miljard besparen, en gewoon private partners laten investeren in kernenergie. Dit nieuwe plan is nog een grotere onzin dan al die zogenaamde Lissabon-doelstellingen.

 8. 28

  Het is jammer dat een goede visie van Europa niet aanslaat bij politici, lobby-isten en andere bestuurders.
  Wat ook jammer is dat commentaar op een stuk wat beeldbepalend kan zijn voor Europa en Nederland verzand in gal spuwen.