België, de huidige voorzitter van de EU, heeft beloofd prioriteit te geven aan ?research?. Iemand tegen? De procedures om geld binnen te halen voor onderzoek moeten vereenvoudigd worden. Vooral voor het midden- en kleinbedrijf. Goed plan, toch? Research is de verantwoordelijkheid van de Ierse commissaris Máire Geoghegan-Quinn. Zij zal in september een nieuw plan voor haar aandachtsgebied presenteren. Dan is het wellicht een geschikt moment om haar ook enkele vragen te stellen over de financiering van Israëlisch militair onderzoek uit haar EU-researchfondsen.
David Cronin, een Iers journalist in Brussel, schreef eind juni dat de EU onder verantwoordelijkheid van zijn landgenote van plan was om Israëlische bedrijven opnieuw subsidies voor onderzoek te verlenen. Daaronder ook de producent van de onbemande gevechtsvliegtuigen (?drones?) die in de Gaza-oorlog volgens Human Rights Watch 87 burgerslachtoffers hebben gemaakt en een bedrijf dat metaaldetectoren maakt en veiligheidssystemen voor het vervoer tussen Jeruzalem en de illegale settlements op de West-Bank.
In een eerder rapport van Cronin staat ook dat Israël spot met de EU-vereiste dat steun aan Israël niet besteed zou mogen worden op de West-Bank. In dat rapport wordt ook Motorola genoemd als begunstigde van EU-subsidies voor de ontwikkeling van technologie op het gebied van bewaking. Motorola maakt onderdelen van bommenwerpers die opereerden in de Gaza-oorlog. Human Rights Watch vond ook Motorola onderdelen in Qana, Libanon, op de plaats waar in 2006 Israëlische bommenwerpers 28 burgers doodden, voor het merendeel kinderen.
Volgens Cronin is het EU-Researchfonds de grootste bron van al het geld dat de EU aan Israël besteedt. Israël zelf verwacht over de periode van 2007-2013 in totaal 500 miljoen uit het fonds te krijgen. Van een land in oorlog kan men verwachten dat een groot deel van de research naar de wapenontwikkeling gaat. Maar het is niet alleen de eigen oorlog die hiermee gediend wordt. Israël is de op drie na grootste wapenhandelaar ter wereld. Met dank aan de EU dus.
Reacties (4)
Ik zie het probleem niet. de eis dat EU geld niet besteed mag worden aan de westbank is natuurlijk onzin. Dat is een papieren trucendoos.
Wat is nu de conclusie of aanbeveling van het artikel? Nederland staat ook in de top 5 als producent van wapens.
Onze banken zijn grote financiers.
Ik niet snap
Kamervragen? We geven EU geld weg aan niet EU landen, terwijl we het geld zelf hard genoeg nodig hebben.
@1: de eis is natuurlijk bedoeld om de verantwoordelijkheid af te kunnen schuiven, als dit geld gebruikt wordt voor de ontwikkeling van zaken, die internationaal over het algemeen illegaal genoemd worden (muur, nederzettingen). En het is idd alleen maar papier. We weten allemaal, dat Israël zich daar toch niks van aantrekt, want sancties volgen er toch nooit.
En dan geven we ook nog geld aan de palestijnen om dingen te bouwen die de israëli’s dan weer kapot kunnen schieten.
@1 Als je graag mee wil betalen aan de oorlog die Israël voert heb je er natuurlijk geen probleem mee