Sargasso plaatst de serie Tien over Groen van Duurzaamnieuws.nl door op haar site.
Muziekfestival Lowlands wil de eerste zonne-energiecentrale van Nederland bouwen en al haar afval op een verantwoorde manier verwerken. Festival-directeur Eric van Eerdenburg legt uit waarom. “Alles wat op Lowlands kan, kan ook in jouw stad.”
1. Wat betekent duurzaamheid volgens u?
Dat je met oog voor je omgeving handelt. Je kunt heel makkelijk alleen maar je eigen doelen centraal stellen, maar je moet ook rekening houden met milieu, mensheid en omgeving.
2. Wat is uw motivatie om duurzaamheid een belangrijk onderdeel te maken van Lowlands?
Als je zoiets als Lowlands organiseert, belast je je omgeving enorm. Ik denk dat je daar een verantwoordelijkheid in hebt.
Ik vind ook dat het past bij een festival om er een maatschappelijke ideologie op na te houden. Popfestivals zijn begonnen als samenkomst van een tegenstroom. Op Woodstock stond vrede centraal. Ik denk dat vandaag de dag duurzaamheid en de toekomst van de aarde in zijn algemeenheid die plek zouden moeten hebben. Ik hoop dat Lowlands ook een inspiratie is voor jonge bezoekers.
3. Vindt u dat duurzaamheid een goed imago heeft? Is het niet iets voor moraalridders en geitenwollensokken?
Dat was vroeger zeker zo, maar ik denk dat het aan het veranderen is. De wil om schoner en duurzamer te consumeren is er gewoon. Maar het moet wel gefaciliteerd en gestimuleerd worden.
Dat zie je nu met auto’s, dat je minder belasting betaalt als je een schonere auto neemt. Ik denk dat dat het beste werkt en dat een heleboel mensen zich daar door laten leiden. Het gaat er uiteindelijk toch om dat de grote massa om gaat, niet een klein clubje bewusten.
4. Per Lowlandseditie wordt ongeveer 865.000 kWh stroom gebruikt, dat is meer dan een stad als Assen of Hoorn in 3 dagen gebruikt. Is al die energie groen?
Nee. Het is heel vieze energie. Er staan gewoon dieselgeneratoren te stinken en er gaat iets van 130.000 liter diesel doorheen. We hebben daarop al wel 25% weten te besparen door met tijdsklokken te werken en de productiecapaciteit van iedere generator aan te passen aan de afname. Besparen aan de bron dus, door goed afstemmen van het gebruik.
5. Hoe probeert Lowlands haar energiegebruik te vergroenen?
Er wordt nu onderzocht of we het rondgerekend krijgen om vaste stroom aan te leggen en de Alpha-tent [de grootste festivaltent waarin 12.500 man past, red.] een vaste kap te geven. Daar willen we dan de eerste zonne-energiecentrale van Nederland van maken.
Ik dacht eerst dat dit helemaal niks zou worden. Dat het een soort droomproject is dat nooit met twee voeten op aarde gaat landen. Maar de eerste resultaten van de berekeningen zijn eigenlijk best heel bemoedigend. Dus we gaan hiermee door en ik denk dat we in februari weten of het wat gaat worden.
6. Op welke duurzame ontwikkeling van Lowlands bent u trots?
Afgelopen jaar hebben we een test gedaan met onze afvalverwerking. We hebben gezorgd dat alle materialen op het festivalterrein zoveel mogelijk recyclebaar, composteerbaar of biologisch afbreekbaar zijn. En we hebben 30 ton van ons afval naar een groene afvalverwerker gebracht. Dat experiment is heel goed gegaan en scheelde ons transportkosten, zodat we zelfs uitkwamen met een kleine kostenvermindering. Dan ben je wel gek als je het niet doet. Dit jaar gaan we proberen al ons afval zo te behandelen.
7. Op Lowlands is biologisch voedsel verkrijgbaar. Waarom zijn biologische en fair trade producten een logische keus voor uw festival?
Lowlands heeft vanaf het begin gezegd: die patat- en hamburgercultuur op festivals, daar willen we wat aan doen. We denken dat er ontzettend veel mensen zijn die ook op een festival anders en gezonder willen eten. Biologisch en fair trade horen daarbij en passen in ons idee van een duurzame maatschappij. We gaan voor vers bereid eten in plaats van pre-fab en gefrituurd.
8. Lowlands omschrijft zichzelf wel als tijdelijke mini-maatschappij die model kan staan voor de rest van het land. Welke lessen kunnen we van Lowlands leren?
Ja, welke lessen. Ik wil er niet al te hoogdravend over zijn. Maar je kunt toch wel zeggen: dat het kan. En waar een wil is, is een weg.
Maar ik wil niet met het vingertje wijzen, ik wil het gewoon doen. We doen alles al volgens de milieuwetgeving, maar wij vinden zelf dat we het beter moeten doen. En ook al is maar voor drie dagen, Lowlands is een stad. Er wonen bij elkaar 60.000 mensen, we zijn zo groot als Assen. Dus alles wat op Lowlands kan, kan ook in jouw stad of thuis. Die voorbeeldfunctie wil ik wel hebben.
9. Waar zou duurzaamheid in Nederland de komende jaren het meest mee geholpen zijn?
Simpelweg met strakkere wetgeving. Als je alleen al ziet hoeveel verschillende verpakkingsmaterialen er zijn en hoe moeilijk het is die achteraf weer te scheiden. Op Lowlands hebben we gezegd: bepaalde materialen komen het terrein niet meer op, want dat kunnen we niet meer verwerken. Als ik dat zeg ben ik eigenlijk wetgever van mijn kleine landje. Ik denk dat het in het groot ook zo werkt. Al die halfzachte convenanten die afgesloten worden, en ‘we gaan het zelf wel reguleren’. Uiteindelijk geloof ik dat dat gewoon uitstel is.
10. Wat wordt uw volgende groene actie?
Wij concentreren ons nu op het duurzaam verwerken van ons afval en het bouwen van een zonnekap, zodat Lowlands leverancier wordt van haar eigen energie.
De reden dat we dit doen is eigenlijk heel simpel. Ik was een keer op een festival in Amerika. Daar stond met koeienletters op de muur geschreven: we are the people we’ve been waiting for. Als je gaat wachten tot een ander het doet, dan gebeurt het niet. Je zult het zelf moeten doen.
Duurzaamheid: een modewoord of blijvende term? In deze nieuwe tweewekelijkse serie vraagt Duurzaamnieuws.nl aan bekende Nederlanders hoe zij over duurzaamheid denken. Hoe hebben zij thuis en op het werk met duurzaamheid te maken en hoe gaan zij hiermee om?
Door Jelmer Mommers
Reacties (8)
http://vollmer.nl/2010/08/exclusief-backstage-lowlands-de-shit-die-ze-je-niet-laten-zien/
@1: wat denk je dat er zoal door het riool van een doorsnee stadje van 60.000 mensen stroomt?
@1 dus een bio-vergasser kan er ook nog wel bij…
(en dansvloeren met platte dynamo’s die stroom opwekken en en)
@2 Schijtfestival
Of je nou met z’n 60.000en in een weiland verantwoord staat te headbangen, de hele dag Sargasso checkt via je iPhone of drie keer per jaar naar een ecolodge in een beschermd natuurgebied vliegt, massaconsumptie is nooit duurzaam. Maar alle kleine beetjes helpen natuurlijk..het geweten in ieder geval
Prima hoor, maar qua effectiviteit peanuts.
Was gisteren bij opening aardwarmteproject, verwachte besparing 5,7 miljoen kuub aardgas per jaar over een periode van dertig jaar. Maar dat is glastuinbouw, dus niet hip.
Wat de analogie met Assen ook doet vastlopen: vrijwel niemand werkt op Lowlands. Het meerendeel van de energieconsumptie vindt plaats bij bedrijven en transport.
@7. Klopt, de (nieuw geplande) energiecentrales staan er niet voor de burger, maar voor de industrie. M.a.w. deze actie is symboliek.