1. 4

  Ook hier zie je vrijwel geen topless meer, itt zo’n 10–20 jaar geleden.

  Overigens is er ook niets mis met bottomless zonnen en zwemmen. Zelf heb ik tijdens 3 weken Terschelling slechts een kwartier mijn zwembroek aangehad. Verder steeds bloot, wat daar prima kan (en mag). En ja: ook met de kinderen er bij.

 2. 6

  Ik sluit me aan bij boog. Die nieuwe preutsheid heb ik geen enkele boodschap aan. In Scheveningen kan je ook prima nakend naar het strand. Over tien jaar is dat topless zonnen trouwens gewoon weer de bom. Zo gaat dat met die dingen.

 3. 8

  ik kan me nog herinneren dat we met een groepje in de jaren ’80 eens neerstreken op het strand van Katwijk (of Noordwijk, iig zo’n vertakking van de biblebelt naar de kust), en de meisjes uit gewoonte topless gingen zonnen. Het was nog zondag ook, en snikheet. Ondanks de warmte kwam een heel regiment in het zwart geklede heren met afkeurende blikken voorbij paraderen. Niet één keer, maar tijdens ons verblijf van een klein uurtje ongeveer om de tien minuten. Dus een keer of vijf.

  Zelf woon ik in Callantsoog, kom net van het strand. Katwijk rules, ook hier tegenwoordig.
  Topless dames zie je nauwelijks meer.

  Hier had je ook het eerste (officiële) naaktstrand, daar zie je ook nog maar een handjevol mensen naaktlopen, hoofdzakelijk bejaarden. Dat je daar niet voor de jonge bloempjes heen hoefde, dat was altijd al zo, maar het waren in ieder geval meer, die (toendertijd) middelbaren. Met een eigen strandtent en al, die er nou ook niet meer is.

  De broer van m’n opoe was één van de grondleggers van de plaatselijke VVV, en één van de ferventste bestrijders van het plan om een naaktstrand toe te staan.
  Niet omdat hij puriteins was, maar (zoals hij zelfs op de TV mocht verkondigen): ‘als ze geen kleren aanhebben hebben ze ook geen broekzakken om hun portemonnee in te stoppen…’

 4. 9

  @6 Nieuwe preutsheid? Jezus man dat is een Freek-term uit de 80s.
  Ik ben voor fatsoen in de openbare ruimte. De overheid zou daar wat strenger op moeten handhaven :o)

 5. 11

  @10: He jammer, ik was wel benieuwd wat #9 dan bedoelde met dat handhaven van fatsoen. Ik zit dan eerder te denken aan het neerknuppelen van eenieder die niet de deur openhoudt voor degene die na hem/haar komt, nekschoten voor het op het trottoir gooien van sigarettenpeuken of blikjes en net als Singapore zware boetes voor op straat spugen.

 6. 12

  Goede zaak. Ik ben de enige die mag genieten van mijn vrouw. Terecht. En zij krijgt ook als enige alles van mij te zien. Dan sopt ze me soms lekker in, en dan maakt ze me rug lekker schoon. Goeie zaak trouwens dat het weer beter met de zeden is gesteld in Nederland. In de jaren 90 had je elke avond een film met veel bloot. Dat is gelukkig voorbij!

 7. 13

  @JP: wel eens aan gedacht om je vrouw een burka te laten dragen? Stel je voor dat een andere man geniet van ’t bekijken van haar gezicht…

 8. 14

  gronk: Nou, genieten van haar gezicht mogen ze wel hoor. En ook haar benen als ze in haar zomerrok loopt. Ze is immers geen meisje van 15 meer.

 9. 16

  @15. Nee, joh, maar haar vader en moeder moeten wel goed opletten dat zo’n meisje wel een zedig leven gaat leiden. Orde, regelmaat en reinheid is erg belangrijk op die leeftijd, anders komt het nooit meer goed. Vrijheid en blijheid komen ze niet mee in de hemel.

 10. 18

  Ik heb me suf gezocht naar een mogelijkheid om online aflaten te kopen, maar die blijkt er niet te zijn… Gat in de markt lijkt me.