Er is een pilletje tegen verslaving, maar de dokter schrijft het niet voor

Foto: epSos .de (cc)

ACHTERGROND - Een veelbelovend medicijn tegen verschillende vormen van verslaving wordt nauwelijks voorgeschreven. Toeval, of is er meer aan de hand?

Ik schreef al eerder een stuk over de manieren waarop het bedrijfsleven ondersteund door de overheid consumenten systematisch naait. Alles draait om winst, ongeacht de consequenties. Daarom worden er bijvoorbeeld geen medicijnen ontwikkeld voor zeldzame ziekten. Die markt is gewoon te klein om de enorme kosten voor onderzoek en testen te kunnen terugverdienen. Soms zijn de gevolgen van dat streven naar winst wel bijzonder schrijnend. Zo is er een medicijn tegen alle soorten van verslaving dat aantoonbaar werkt bij ten minste 60% van de patiënten, maar dat desondanks niet op recept verkrijgbaar is.

Medicijn tegen verslaving?

Yep. Of je nu verslaafd bent aan alcohol, cannabis, gokken, roken of shoppen, Baclofen helpt. Het is een spierverslapper die al jaren succesvol en veilig werkt tegen spastische aanvallen en spierspanningen. Een Franse cardioloog, Olivier Ameisen, ontdekte dat het ook zijn zucht naar alcohol wegnam. Ameisen, zwaar alcoholist, gebruikte zichzelf als proefpersoon. En inderdaad, na het steeds verder verhogen van de dosis Baclofen, verdween zijn ‘dorst’. Hij kon zonder problemen stoppen met drinken. Sterker, na langdurig gebruik van Baclofen bleek hij zelfs gewoon af en toe een wijntje te kunnen drinken zonder terug te vallen in zijn oude verslaving.

Waarom gebruikt niet iedere verslaafde het?

Je zou denken: ‘Eureka! Voorschrijven die hap!’ Verslaving is een enorm maatschappelijk probleem dat – nog afgezien van het menselijk leed – ontzettend veel geld kost. Maar er is een addertje onder het gras. Baclofen is namelijk een bestaand medicijn waarvan het patent al jaren verlopen is. Het is bovendien heel goedkoop. Maar het is niet bedoeld als anti-verslavingsmiddel. Voor het mag worden toegelaten voor deze nieuwe toepassing, moet het uitgebreid getest worden. Alleen… wie betaalt die tests?

Bestaande belangen in de verslavingsindustrie

Er zijn al diverse onderzoeken gedaan, waaronder een test van twee jaar met 100 verslaafden van wie 62% ‘genezen’ werd. En momenteel loopt in het AMC ook een onderzoek. Maar al met al duurt het veel te lang. In een uitzending van EenVandaag in januari 2013 zei een woordvoerster van de Jellinek-kliniek dat ze Baclofen nog niet willen voorschrijven omdat het middel nog niet officieel goedgekeurd is. Kijk, dan zit ik tegen de televisie te schreeuwen: ‘Mens! HET WERKT!’ Noem mij cynisch, maar al die peuten, al die AAA-meetings (slagingskans 3%!), al die specialisten die met verslavingszorg en -preventie hun brood verdienen… die willen stiekem helemaal niet dat er een wondermiddel komt. Ga maar na: vaagt zo’n stom pilletje in één klap de helft van hun klantenbestand weg!

En de alcohollobby

Alcohol is een gif. Niemand vindt zijn eerste borrel lekker. Je lichaam moet er aan wennen en als je eenmaal gewend bent, is ontwennen heel lastig. Maar alcohol is ook handelswaar. Er wordt heel veel geld aan verdiend door de producenten en de overheid (accijns). Als we voor het gemak even van uitgaan dat 80% van de drankomzet wordt verkocht aan 20% van de drinkers – de (potentiële) alcoholisten – dan is meteen duidelijk dat ook de industrie en de overheid niet zit te wachten op een pil die de behoefte aan hun drug wegneemt.

Zelf actie ondernemen

Veel huisartsen zijn wel genegen om patiënten met een alcoholprobleem te helpen door Baclofen voor te schrijven. Zogenaamd tegen spierspanning. Zeker als je ze een verzameling onderzoeken presenteert die aantonen dat het werkt én amper risico oplevert. Onder goede begeleiding, met steeds hogere doses om aan het middel te wennen, kun je je zucht naar drank, drugs of sigaretten wegnemen. Het werkt niet bij iedereen, maar als ergens het cliché ‘baat het niet dan schaadt het niet’ van toepassing is, dan is het wel bij de behandeling van verslaving met Baclofen.

via Hufterhunter

Reacties (37)

#1 houtman

Daarom worden er bijvoorbeeld geen medicijnen ontwikkeld voor zeldzame ziekten. Die markt is gewoon te klein om de enorme kosten voor onderzoek en testen te kunnen terugverdienen.

Gewoon een aantoonbare leugen.
Waar is uiteraard wel dat dat soort medicijnen duur is.
Waar is uiteraard ook dat als wij willen dat medicijnen voor heel zeldzame ziekten worden ontwikkeld, dat dat dan moet worden aangepakt als de ontwikkeling van de JSF.

  • Volgende discussie
#2 Nooteboom

Je ruilt de ene verslaving dus gewoon in voor een (andere) medicijnverslaving? En als je stopt met het nemen van die pil, ben je dan ook af van je andere verslaving, of onderdrukt die pil het simpelweg zodat na het stoppen ermee de oorspronkelijke verslaving er nog gewoon is?

Het klinkt te mooi om waar te zijn, en je weet wat er dan gezegd wordt…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Karin

Het is niet -een pilletje- tegen de verslaving. Het is een best wel heftig medicijn en je moet er een enorm hoge dosis van slikken. Je moet het ook heel erg langzaam op en afbouwen. Maar inderdaad het is interessant en absoluut waard om te onderzoeken. Een fascinerend verhaal van Ameisen. Ik zie net dat hij afgelopen zomer is overleden. Ik had hem wel nog een doorbraakje gegund.
Nee ik ben en was geen alcoholist maar ik heb het wel geslikt in erg hoge dosis en meneer Ameisen was daar wel de inspiratie bron voor.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Bismarck

@2: Je zou een punt hebben als baclofon net zo schadelijk is als alcohol, tabak en de andere drugs waar het je vanaf helpt. Zo niet, dan is de ene verslaving voor de andere inruilen een erg simplistische weergave.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Olav

@1: Zou “houtman” a.u.b. eens willen leren hoe je overgenomen citaten als zodanig markeert? Nu is het net alsof de eerste alinea van je reactie je eigen tekst is.

Zet er [q] en [/q] omheen.

Niet dat ik denk dat de reacties er veel coherenter van zullen worden. Maar dan is misschien duidelijker waar je het eigenlijk over hebt.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Letaupe

De bekende Franse topcardioloog Olivier Ameisen is op 18 juli in Parijs aan een hartaanval overleden. Ameisen verwierf bekendheid met een boek over de strijd tegen zijn alcoholverslaving met behulp van de spierverslapper baclofen. Hij is 60 jaar oud geworden.

U bent dus gewaarschuwd.

http://medischcontact.artsennet.nl/actueel/nieuws/nieuwsbericht/134919/cardioloog-en-exalcoholist-ameisen-overleden.htm

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 houtman

@5:
Nu is het net alsof de eerste alinea van je reactie je eigen tekst is.

Laat ik het idee hebben gehad, nu niet meer, dat de verhalen hier gelezen werden.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 zmc

@5:

Zet er [q] en [/q ] omheen.

Zijn dat soort weetjes ergens te vinden?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 Nooteboom

@8: vreemd dat het inderdaad niet meer bij de reactiemogelijkheden staat, maar wat tips:

– [q ] en [/q ] (zonder spaties) geeft

een quote

– [i ] en [/i ] geeft cursieve tekst

– [b ] en [/b ] geeft vetgedrukte tekst

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 sikbock

Een verslaving is niet alleen met een pilletje te genezen, hooguit te onderdrukken. Maar dat kan op zich wel de moeite waard zijn.

Na het stoppen met het medicijn kan de patiënt gemakkelijk terugvallen, dus zal het waarschijnlijk raadzaam zijn om samen met het medicijn, de patiënt aanvullend te laten behandelen om die terugval te voorkomen. Maar goed, ik ben geen arts.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Baclofen

Het is echter evident dat op het moment dat iemand een tijdje[67] geen Baclofen inneemt, de verslaving volledig terug kan komen bij de eerste de beste trigger. Het middel geneest dus niet, het onderdrukt “slechts” de symptomen. Bemoedigend is dan weer wel dat indien de juiste dosis Baclofen wordt ingenomen ten tijde van het innemen van het verslavende middel, het controleverlies dat normaal gesproken optreedt na een “terugval”[68] dan niet optreedt.

Baclofen zelf is trouwens niet echt verslavend

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 Andy Cap

@10: En verslaving genezen, op dezelfde manier als een bacteriele infectie of een virusziekte, is helemaal niet mogelijk.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 Inca

@10, die conclusie volgt eigenlijk niet uit de abstract van het onderzoek dat gelinkt is: er is geconstateerd dat baclofen bij accute toediening het cocainetoedienend gedrag bij ratten tot zo’n 4 uur werd onderdrukt.

Er is (daar) niet onderzocht of bij langdurigere behandeling het verslavingsgedrag net zo makkelijk terugkeert of weer wordt getriggerd.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#13 Bernard Weiss

Zijn dat soort weetjes ergens te vinden?

Zoiets?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#14 Folkward

@8
Je kunt ook linken zonder de link te geven: zo. Daarnaast heb je codes voor het onderstrepen : [ u ] underscore dus [/ u ], en strikethrough: [ s ] en [/ s ]. Voor quotes gebruikte ik vroeger [ quote ] en [/ quote ], totdat ik [ q ] leerde kennen, wat korter is. En volgens mij kun je in plaats van deze: [ ] ook deze ‘<' en ‘>’ gebruiken. (Deze laatste tekens worden -kennelijk- verwijderd in een gewone tekst…

Misschien zijn er nog wel meer dingen op die site die ik heb geven die hier werken, maar deze zijn de meest gebruikte.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#15 Andy Cap

@12: Je zou natuurljk kunnen proberen om iemand zo te conditioneren (hypnotiseren) dat diegene bij het zien van het verslavende product lichamelijk en geestelijk onwel wordt.

Maar als je dat niet doet of daar niet in slaagt, dan kan elke verslaving zondermeer (slechts afhankelijk van de wilssterkte van degene met de verslavingsziekte) opnieuw getriggerd worden. Daar bestaat geen enkele remedie tegen, voorzover ik weet.

De eerste vraag hoort eigenlijk te zijn: wat is precies een verslavingsziekte? Hoe is het mogelijk dat miljoenen mensen alcohol gebruiken, maar slechts een vrij klein percentage aan dat product verslaafd raakt.

Blijkbaar zit het probleem in een “afwijking” in de gesteldheid van de consument, meer dan in product zelf.

Er zijn vrij veel indicatoren die erop wijzen dat mensen emoties, gevoelens en angsten leren onderdrukken door spierspanningen. Die spierspanningen vormen dan als het ware het geheugen van het onderbewustzijn.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#16 Krekel

@14: Je kan ook anders naar een site linken, namelijk op [ url=www.nu.nl ] deze manier [ /url ]. Verder weet ik nog [ color=red ] voor een [color=green]blauwe kleur[/color] en [ img ] linknaarplaatje.jpg [/img] voor een plaatje.

En je kan ook groot typen via [ size=50 ], maar dat is irritant.

(klein kan natuurlijk ook … )

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#17 gronk

wikipedia:Discontinuation of baclofen can be associated with a withdrawal syndrome which resembles benzodiazepine withdrawal and alcohol withdrawal

Oftewel, uitkijken dat je niet de ene verslaving inruilt voor de andere.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#18 sikbock

@12: dat is te kort door de bocht denk ik.. wikipedia citeert toch echt uit die studie. Het abstract laat de vraag of bij stoppen de verslaafde gemakkelijk terugvalt inderdaad in het midden. Maar als je het “zeker” wilt weten kun je natuurlijk gewoon 29 dollar betalen..

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#19 sikbock

@17: in de nederlandse wikipedia staat wat anders. lees zelf maar

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#20 MrOoijer (Jan van Rongen)

@0 ziet overal complotten waar ze niet zijn. Campral is een veel gebruikte zuchtremmer en ook patentvrij. Werkt een beetje zoals Baclofen in op hetzelfde gebied in de hersenen.

Refusal en Antabus zijn nog veel ouder en ook nog veel gebruikt als steuntje in de rug om clean te blijven. Alle drie makkelijk te gebruiken middelen die weinig medische begeleiding vragen, i.t.t. genoemde Baclofen. Daar zijn hoge doses nodig en veel bijwerkingen mogelijk. Ook al is de pil dan goedkoop, de begeleiding is duur. Misschien is het geschikt voor klinisch detoxen, maar minder dus voor ambulant. Denk ik.

En dat zo’n onderzoek zo lang duurt is heel normaal, dat is bij alle medicijnen zo. Maar in dit geval, met bekende extra risico’s boven bestaande middelen zeker.

Tenslotte: de meeste huisartsen hebben weinig ervaring met verslavingszorg, ze verwijzen bijna standaard naar gespecialiseerde instellingen of praktijken met een gespecialiseerde arts. Jellinek, Brijder, etc.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#21 Gladiool

Volgens mij kan het weldegelijk helpen bij de fysieke kant van verslaving, maar de psychische kant van de verslaving zal er niet mee gebaat zijn denk ik. Anders kon het ook als anti-depressant voorgeschreven worden, of wel als hersenspoelmiddel. Maar van dat laatste weten we dan weer dat amerikaanse experimenten onderzoeken weinig uitrichtten.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#22 justHarry

Ik ben verslaafd aan het niet depressief zijn, moet ik me nu laten behandelen?

Overtuigd Alcoholist.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#23 L.Brusselman

Veel van de taken die de huisarts liever overliet aan verslavingszorg worden,onder druk van de verzekeraars, geleidelijk weer overgeheveld naar diezelfde huisarts
Prima gelegenheid om dit soort medicatie te gaan toepassen,aangezien de verslavingszorg(maffia in veel gevallen) de greep,of veto, op die zorg nu toch begint te verliezen hoeft die geen obstakel meer te vormen
Er zij wel meer middelen waar de werking inmiddels wel voldoende van is bewezen,bv ayahuasca,maar die worden,althans in de reguliere zorg niet(meer) toegepast,en dat is bijzonder spijtig.
Tijd voor de huisarts zich (weer?) meer te gaan verdiepen in de problematiek rond verslavingen ,en evt. theraphieen..

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#24 L.Brusselman

@9 @14 @16

[q https://sargasso.nl/er-een-pilletje-tegen-verslaving-maar-de-dokter-schrijft-het-niet-voor/#comment-836483%5D

[/url https://sargasso.nl/er-een-pilletje-tegen-verslaving-maar-de-dokter-schrijft-het-niet-voor/#comment-836483%5D

Mij lukt het niet ,iemand een link naar sites met duidelijker uitleg voor digibeten?
E hoe kun je dit oefenen zonder reactie te hoeven in te zenden

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#25 L.Brusselman

@24: Zonder spatie
[qhttps://sargasso.nl/er-een-pilletje-tegen-verslaving-maar-de-dokter-schrijft-het-niet-voor/#comment-836483]
[ihttps://sargasso.nl/er-een-pilletje-tegen-verslaving-maar-de-dokter-schrijft-het-niet-voor/#comment-836483]

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#26 simpel

@24 het is BB-code

en er bestaan plugins voor.

en je kunt het zelfs online testen.

-edit; ik zie net dat als je hoovert over de laatste reactie, je de originele onopgemaakte tekst ziet. dat is dan weer wat minder leesbaar.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#27 Inca

@18, helaas kan ik dat niet ‘gewoon’… Maar ik zie geen citaat eigenlijk? Het wikipedia-artikel citeert het artikel niet maar vermeldt het slects als bron. In de engelse wikipedia zag ik zou gauw ook geen citaat.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#28 Henk van S tot S

@6:
Z’n hartspier zal te slap geworden zijn ;-)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#29 FiFa

En [-h ] houtman [/h ] verwijdert Houtman uit topics.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#30 L.Brusselman

@26: Bedankt,het begint nu langzaam tot me door te dringen

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#31 Noortje

@9 / @5 e.a. Ah, daar komen die mooie quotes vandaan ;) Dank.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#32 Noortje

@20 “Veel van de taken die de huisarts liever overliet aan verslavingszorg worden,onder druk van de verzekeraars, geleidelijk weer overgeheveld naar diezelfde huisarts”
Dat klopt, maar is nog nauwelijks het geval bij verslavingszorg. Door aanname van de Praktijkondersteuner Huisarts 9POH) en tegenwoordig ook de POH GGZ, zijn veel chronische fysieke klachten en een deel van de psychische klachten wel tegenwoordig goed op te pakken in de huisartsenpraktijk, maar verslaving hoort daar nog nauwelijks toe.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#33 L.Brusselman

@32: (je bedoelde @23 ) In Rotterdam zullen per1 januari 2014 de clienten die in een “laag zorgtraject” van Bouman GGZ zitten worden verwezen naar hun huisarts voor de medicatieverstrekking.
Laag zorgtrajecten beperken zich in het algemeen tot het verstrekken van medicatie.De clienten kunnen zich over het algemeen aardig redden en hebben zodoende weinig zorg nodig.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#34 Andy Cap

Feitelijk laat de titel al zien hoe het denken over verslavingsziektes is vertroebeld:

“Er is een pilletje tegen verslaving”

Noppes, er is een pilletje tegen ontwenningsverschijnselen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#35 Noortje

@33 de trend is inderdaad onmiskenbaar aanwezig, hoewel we nog aan het begin staan. Huisartsenpraktijken zullen steeds meer ondersteuning krijgen en zelf ook meer gaan doen. Lijkt me een stevige uitdaging voor ze.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#36 ed

Ik lees altijd eerst de Engelstalige en dan de pas Nederlandstalige wiki .Vergeet het maar er bestaat geen wondermiddel .

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#37 Karin

@34: Het idee is dat je door het slikken van Baclofen geen ‘behoefte’ meer hebt aan ‘steeds meer’. Dat je dus ook kan stoppen met roken. En dat ook bijvoorbeeld obesitas ermee zou kunnen worden behandeld.
Baclofen blijkt te werken tegen angst. Het idee is dat verslavingen deels ontstaan om die angst te onderdrukken. En als je niet meer bang bent hoef je ook niet de hele tijd alle moed bij elkaar te rapen (cq dingen te doen om de angst te verminderen).

Ik zou toch willen stellen dat het tegen verslaving werkt en juist niet dat het symptomen onderdrukt.

met een paar gebruikersreacties; http://www.mijnmedicijn.nl/spieren-skelet-spierverslappers/baclofen

  • Vorige discussie