Enquête blogs en politiek

Goedemiddag bloglezer, omdat lunchen met uw collega’s ook maar zozo is bieden wij u een prettige uitvlucht. Aan de Universiteit van Amsterdam doet Ruben Cusell onderzoek naar de rol van blogs ten aanzien van politieke betrokkenheid: en u kunt daarbij helpen.

Zijn verwachting is dat bloggers en bloglezers een grotere politieke betrokkenheid hebben én dat meer kennis van politieke ontwikkelingen ook leidt tot sterkere meningen. Dat op (nieuws)blogs de gemiddelde politieke betrokkenheid groter is dat is opzich geen onlogische gedachte. Maar de stelling dat meer kennis leidt tot sterkere meningen dat betwijfel ik. Kennis is immers een eiland in een zee van onwetendheid: naarmate het eiland groeit groeit ook de kustlijn die ons confronteert met wat we allemaal nog niet weten. Mensen met stellige meningen worden mijn inziens juist vaak minder gehinderd door kennis van zaken, maar dat is ook maar een mening..

Afijn, terug naar uw vrijwillige lunchopdracht: vul de enquête in en vergroot het inzicht over blogs en politieke betrokkenheid. De enquête kost u minder dan 10 minuten en is in het geheel niet lastig, alvast hartelijk dank namens Cusell en de wetenschap.

 1. 4

  Hmmm… Hoe representatief denkt Ruben dat zijn test wordt als je het plugt op weblogs als GC, SG enzovoort?

  Deze test zegt al evenmin iets over “de” bloglezer/schrijver als een onderzoek naar het percentage vrijgezellen op een dating-website iets zegt over “het percentage” Nederlandse vrijgezellen.

  Wordt dit onderzoek ook nog geplugt op autoblog en web-log?

 2. 5

  Daarnaast is er weinig waarborg dat iemand de enquete niet vaker dan één keer invult: achter een andere pc gaan zitten en je kan hem zo nog een keer invullen. Maar goed, leuk afstudeer onderwerp!

 3. 7

  @Spuyt12
  En dan ook nog die lieden die het onderwerp zien en denken: aan mij niet besteed, ik ben niet politiek geïnteresseerd.

  Jaja, ook dat komt voor op die blogs.

  En dat van dat percentage vrijgezellen dat niet klopt moet eerst maar eens onderzocht worden :)

 4. 8

  Oh, en @minitrue: dat hoort tegenwoordig bij het literatuuronderzoek. Jou werk was toch af?

  Ohhh… blogs en literatuuronderzoek gaat natuurlijk niet samen:

  – iedereen het wiel uitvinden;
  – lezen is lastig;
  – teveel tekst;
  – te kort van memorie.

  Wetenschap en modern times.

 5. 11

  Ik vond de vragen meer over herkenning gaan dan over kennis. Wat boeit het welke naam en partij er bij een foto hoort. Dat is als muziekkennis testen door mensen sterren te laten herkennen.