Niet eerder was het energieverbruik in Nederland zo hoog, zo stelt het CBS. Een koude winter en economisch herstel zorgde in 2010 voor een groei van 7% ten opzichte van het jaar daarvoor. Met name aardgas werd in de wintermaanden in een recordtempo verstookt voor de verwarming van onze huizen en kantoren. Maar ook zonder een koude winter was het energieverbuik gestegen. De stijging zou dan ongeveer 4 % zijn geweest dankzij het economische herstel. De stijging van het olieverbruik laat zien dat er weer volop geproduceerd en getransporteerd wordt in onze delta. Niks geen energie efficiëntie, maar juist de vlam in pijp met olie uit Verweggistan en aardgas uit een slinkend Slochteren…
Reacties (16)
Ik zit wel even met dat balkje van de energiesector. Wat moet ik me daarbij voorstellen? Ik neem aan dat het niet over stroom gaat, want dat is energie die al verbruikt wordt in Industrie, diensten en huishoudens.
Raffinaderijen? Deze groei behoort volledig toe aan ‘economisch herstel’ en dat is voor het grootste deel aardolie verbruik. Shell Pernis heeft veel meer benzine gemaakt voor het achterland dat weer in de auto stapte.
“Niks geen energie efficiëntie”
Dat ligt er toch aan of het extra verbruik groter is dan de groei die daar uit voort komt/het gevolg van is.
@2: Ik zat zelf al te denken aan het verlies van energie bij de opwekking van stroom. Maar misschien heb je gelijk, het kan ook verlies van energie zijn bij de productie van brandstoffen.
Cracken, uiteraard. Energie efficiëntie wordt teniet gedaan omdat we steeds meer efficiënte apparaten in huis halen en gebruiken.
http://statline.cbs.nl/StatWeb/publication/?DM=SLNL&PA=37281&D1=25&D2=0&D3=0-52,57,62,67,72,77,82,87,92,97,102,107,l&HDR=G1,T&STB=G2&VW=G
@5
Als daarmee de toegevoegde waarde groter is dan is dat toch niet gelijk verspilling van energie.
Als door de aantrekkende economie er meer bedrijfs/kantoorruimte wordt gebruikt, die dus verwarmd moet worden, maar er per vierkante meter minder wordt verstookt, is een toegenomen verbruik toch ook nog steeds een efficiënter gebruik van energie?
Voor productiegoederen uiteraard hetzelfde, als we veel meer produceren en maar een beetje meer energie verbruiken, is de energie-efficiëntie toch bereikt?
Cracken, ja het hangt af hoe je energieefficientie neerzet. Uiteraard heb je gelijk met die redenering, maar bij bloggen moet je soms een hinkstap sprong maken.
Wat als je 2010 met 2008 vergelijkt, en de koude winter eruit haalt? Dan is er niet zoveel verschil volgens mij. http://statline.cbs.nl/StatWeb/publication/?DM=SLNL&PA=37281&D1=0-6&D2=a&D3=102,l&HDR=G2,G1&STB=T&VW=T
@1 Eigen gebruik van producenten van energiedragers zoals elektriciteit, brandstoffen, cokes, etc.
@8
Liever haasje-over.
@Cracken: Hangt ervan hoe efficient energie is geprijsd. Grote bedrijven krijgen hun gas tegen flinke korting. Leuk voor hun winsten, niet voor de oudedagsvoorziening van het Nederlandse volk. Als de rentestand laag is zou je in principe gas in de grond moeten laten zitten.
@12
Dus dan kunnen we beter ons gas ergens anders vandaan laten importeren?
@cracken, #13 Klinkt verstandig toch? Voor je het weet komen onze nazaten ons lastig vallen. Waar Is Ons Gas Heen? Daar hebben we de atmosfeer mee opgewarmd, zoon.
Met het huidige verbruik en de huidige reserves is het over 25 jaar op. Dus mocht u nog een nieuwe CV-ketel willen kopen, nu is het moment, dat ding gaat makkelijk 25 jaar mee:P
@zmmoc mijn idee van een nieuwe cv ketel kopen! Zeker nu de zomer is aangebroken is het verstandig om een nieuwe cv ketel aan te schaffen, het scheelt je meer geld en je ondervindt er minder hinder van dan in de winter. Deze site kan je helpen bij de keuze voor een nieuwe cv ketel: http://www.cvketel-weetjes.nl/informatie/cv-ketel-vervangen/cv-ketel-vervangen.html
Groeten
Sophie
@zmmoc
Waar Is Ons Gas Heen? Daar maken we windmolenstroom mee als het niet waait. Onze huizen worden steeds beter geisoleerd, we hebben steeds betere CV’s en het wordt gemiddeld niet kouder, volgens sommigen zelfs warmer. De stijging gaat grotendeels op aan extra inefficiente gascentrales, dat staat trouwens ook in het rapport.