En weer ligt er een buitenaards lijk in de kast

ACHTERGROND - Op aandringen van een invloedrijke senator deed het Pentagon vijf jaar lang in het geheim onderzoek naar UFO’s. Zonder tastbaar resultaat – maar de wereld van het UFO-onderzoek is een mooi verhaal rijker.

In Las Vegas bevindt zich een magazijn met daarin stukken materiaal afkomstig van UFO’s. Waar precies, dat is geheim. Maar Luis Elizondo weet er meer van. En dat zoiets van wereldbelang is, dat behoeft geen betoog.

Het magazijn was een van de onthullingen waarmee senator Harry Reid extra financiering hoopte te krijgen voor zijn UFO-onderzoek. Helaas, het bleef bij de ruim twintig miljoen dollar die Defensie er vijf jaar lang in had gepompt. Het geheime magazijn maakte geen indruk op Capitol Hill. Ze zijn daar wel wat gewend. Het onderzoek zélf, zo vertelden medewerkers van het Pentagon die daar dicht op zaten aan de New York Times, ging daarna vijf jaar onofficieel gewoon verder. Ambtenaren vonden het spannend, en hadden daar tussen de bedrijven door wel tijd voor – zoals wel vaker gebeurt binnen gigantische organisaties. Dat eindigde (en alles kwam naar buiten) afgelopen oktober, toen Luis Elizondo met ruzie het Pentagon verliet. De reden was dat zijn baas lucht had gekregen van zijn hobby en hem verder UFO-jagen verbood.

Het hele onderzoek begon als een onderonsje van senator Harry Reid (D, Nevada) en zijn vriend Robert Bigelow, eigenaar van het fraai klinkende kantoortje Bigelow Aerospace, die vijf jaar lang vrijwel al het geld kreeg. Twee andere UFO-enthousiastelingen, tevens senatoren (beide inmiddels overleden, de laatste in 2012) verleenden steun. Gezamenlijk zorgden ze ervoor dat het minuscule bedrag ergens in de begroting van defensie (zeshonderd miljard dollar) verstopt werd. Daarmee is het geen écht black program, maar verborgen bleef het wel. Reid en Bigelow zijn ervan overtuigd dat er zoiets als buitenaards leven moet bestaan; Bigelow gelooft ook dat UFO’s buitenaardse bezoekers zijn. Hij speelde een mooi spel. Hij vertelde zijn oude vriend Reid dat medewerkers van het Pentagon hem wilden spreken, in het geheim, op Bigelows ranch in Utah. Daar vertelden die ‘medewerkers’ hem dat Defensie graag weer UFO-onderzoek wilde doen, en dat Reid de man was om dat stiekem voor elkaar te krijgen. Reid (toen senate majority leader, dus wel in staat om wat voor elkaar te krijgen) kreeg wat geld los bij Defensie. Wie die medewerkers waren, zullen we nooit weten, laat staan of Bigelow acteurs heeft ingeschakeld. Hoe dan ook, spoedig begon het geld richting Utah te stromen,  richting Bigelow Aerospace. Er werden meldingen verzameld, getuigen ondervraagd, en er kwam dus een magazijn voor buitenaardse materialen. Het werd hoog tijd, vindt Bigelow, die in de New York Times vertelde dat de VS op dit terrein hopeloos achterloopt bij China en Rusland, waar volgens hem huge organisations zich met UFO’s zouden bezighouden. Een van zijn medewerkers was niemand minder dan de 81-jarige ex-parapsycholoog Harold Puthoff, de man die ooit Uri Geller onderzocht en constateerde dat de goochelaar over fenomenale paranormale gaven beschikte.

Reid vroeg in 2009 extra bescherming (en extra geld) voor zijn programma, dat volgens hem grote vorderingen maakte. Het verzoek werd afgewezen. Drie jaar later haalde een alerte ambtenaar een volledige streep door het onderzoek. Elizondo ging dubbel stiekem door met het verzamelen van spannehde verhalen, maar moest in oktober dus ook stoppen. In zijn ontslagbrief schreef hij dat er dringend behoefte was aan meer kennis over ‘de capaciteiten en doelen van deze fenomenen, ten bate van de strijdkrachten en de natie.’ Werkloos is hij niet; hij heeft van zijn hobby zijn werk gemaakt. Samen met Puthoff heeft hij een nieuwe club opgericht, de To the Stars Academy of Arts and Science, waar u hem (of Puthoff) kunt boeken voor lezingen over zijn werkzaamheden. En over de inhoud van dat geheime magazijn.

En daarmee is het UFO-onderzoek weer een schandaal, een woordvoerder en een club rijker. De hele affaire is een prachtig voorbeeld van wat de voormalige Britse socioloog en occultisme-kenner James Webb (auteur van de standaardwerken The Occult Underground  en The Occult Establishment)  ooit omschreef als ‘spiralling down into the occult’. Het begint altijd weer als een keurig onderzoek, als een redelijk klinkende club, wellicht met zwevende ideeën en hooggespannen verwachtingen, maar vol goede bedoelingen. En als dan de harde resultaten uitblijven, als erkenning uitblijft, als ze ‘afgewezen’ worden, dan neigen de deelnemers al snel in de richting van het occulte. Dan ontstaat een cultuur van ‘wij zijn de elite’, van ‘wij tegen de grote machten’. Ze komen met bizarre claims, met opgeblazen oproepen aan volk en vaderland, met samenzweringstheorieën – en uiteindelijk vinden ze rust en aansluiting  bij alle andere verdreven denkers en overtuigingen.

En ondertussen is de ufologie een mythe rijker. Reid heeft geen spijt van zijn inspanningen; Elizondo verdient een aardig inkomen met verhalen vertellen – en heel binnenkort kunt u overal kennis nemen van het vroegtijdig door de autoriteiten om zeep geholpen revolutionaire UFO-onderzoek van 2007-2012, onder leiding van die dappere mannen. En van dat magazijn, dat ondertussen (ook in uw fantasie) steeds groter wordt. Het zoveelste bewijs voor het bestaan van UFO’s.

Reacties (14)

#1 Bismarck

Niet alleen mythe rijker, maar ook een illusie. Aangezien Nederlanders 20 miljoen niet minuscuul vinden en ook niet op de hoogte zijn van het feit dat senatoren genoeg invloed hebben om zulke bedragen aan hun hobby’s toe te spelen, meent een Nederlandse ufoloog meteen: “Dat moet wel betekenen dat ze heel veel informatie bezitten en dingen hebben ontdekt.” en of er ook meteen hier een miljoen bij defensie vanaf kan voor UFO-onderzoek.

 • Volgende discussie
#2 kneistonie

@1: buitenaardsen kunnen dat opvatten als an act of war. Dat geld eerder bij BuZa ophalen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Bismarck

@2: Net alsof die buitenaardsen onderscheid gaan maken tussen de verschillende aardlingen als ze als vergelding op deze “oorlogsverklaring” de aardfauna doodzappen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 kneistonie

@3: expertje?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Bismarck

@4: Ik bedoel, kijk naar ons zelf. Wij noemen toch ook gewoon iedereen met een arabisch uiterlijk kutmarokkaan (pardon my dutch)? Waarom zou een buitenaardse die elke defensie-uitgave als een oorlogsverklaring ziet ook maar enigszins meer nuance vertonen richting aardlingen dan zeg je gemiddelde Trump? Amerikaan, Nederlander, zebra, goudvis, vogelspin, als het op deze planeet zit en een zenuwstelsel heeft, is het gewoon zo’n primitieve aardling en potentieel gevaarlijk. ZAP!

(ik stel me dan voor dat ze automatische snelvuurteleporters hebben met zenuwstelseldetectors, die vanuit orbit duizenden aardlingen per seconde vanaf de aarde ergens de ruimte in beamen, een snelle dus aliane dood. Alles wat op Noord Sentinel rondloopt laten ze dan voorlopig zitten als een soort aardlingenreservaat/dierentuineiland)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Bismarck

Denk ik hè, niet dat ik het weet omdat ik een buitenaardse spion ben ofzo.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 kneistonie

@5: nee, dan is het goed. Buitenaards nadenken is idd. het devies!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 beugwant

Maar als die buitenaardsen in staat zijn om hier effectief wat te doen, dan zijn ze op dat punt dus technisch een stuk verder dan wij. En dan is het zeer wel mogelijk dat ze dat dan op andere terreinen ook zijn. Niet alleen op het gebied van nuances, maar ook op het gebied van inschatten wat je aan de locals hebt, en dan is er alle reden om die blauwe planeet nog even te laten voor wat het is (en er op zijn best na een halfwaardetijd of zes nog eens een kijkje te nemen).

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Manfred

@8 Ze kunnen die aardlingen beter nu opeten voordat ze te vergiftigd zijn om aan te raken.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Bismarck

@8: “ook op het gebied van inschatten wat je aan de locals hebt, en dan is er alle reden om die blauwe planeet nog even te laten voor wat het is”
Ik zou eerder zeggen, zo snel mogelijk te ontdoen van die locals.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 beugwant

@10: Alleen zijn het er nogal wat en ze zitten echt overal. Daarbij: die VOC-mentaliteit is van òns. Afblijven!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 gronk

Het magazijn was een van de onthullingen waarmee senator Harry Reid extra financiering hoopte te krijgen voor zijn UFO-onderzoek.

Was dit nou ’the last temptation of Reid’?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 Alex Griffioen

@1: Die “ufoloog” (vergeef ze die term) ben ik. Die woorden heb ik helaas nooit letterlijk uitgesproken, maar er worden wel vaker vrijheden genomen met citaten is me opgevallen. Hoe dan ook, wat mijn boodschap was is dat ik me afvroeg of het onderzoek überhaupt de zes jaar had gehaald (2007 tot en mét 2012) als het jaar na jaar nul op het rekest kreeg. Mijn idee, gebaseerd op de woorden van Elizondo en het magazijn waar de legeringen zouden worden opgeslagen, is dat die $ 22 miljoen wel degelijk iets heeft opgeleverd.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 Co Stuifbergen

@9: Misschien is hun stofwisseling niet gebaseerd op aardse eiwitten.
Wij kunnen ook niet alles eten.

 • Vorige discussie