1. 5

  Op plekken waar je paspoort gecontroleerd moet je zilverpapiertje eraf en gaat je boekje open. Precies op dat soort plekken daar zitten ze dan, dat langharig tuig met hun scanners…

 2. 7

  Het NL paspoort moet inderdaad worden opengeklapt, niet omde chip te activeren maar om de kode waarmee de chip data kan worden onctijferd -die binnenin staat afgedrukt- te kunnen aflezen (optisch scannen danwel overtikken). De op NL gerichte boef heeft het moeilijker dan de man in het filmpje, naast een scanner moet hij ook een verrekijker hebben.

 3. 14

  Steeph, ik meen me te herinneren dat dat nieuwslichtprogramma meer hype dan hack was – niet op het nl paspoort van toepassing namelijk. Hier heb ik er destijds wat over gelezen: http://biopaspoort.blogspot.com/
  Maar wat nu niet gehackt is kan het nog worden – die nationaliteitsdetector is een (niet zo) mooi voorbeeld.

 4. 15

  @#8: Wat Steeph zegt: zakkenrollers.
  @#13: Je kunt heel gericht scannen.

  Maar of het RFID is wat in die eurobriefjes zit, betwijfel ik. Alle overheidsinstanties zwijgen als het graf en ik heb nog geen hacker er uitsluitsel over horen geven. Maar iets met een chip en een antenne lijkt het zonder meer te zijn.

 5. 16

  Papiergeld wordt sowieso al minder (@ klaplong) en op termijn misschien wel afgeschaft. Maar in ieder geval ontvoeringen (met losgeld) uit den boze, en kan bewaking van geldtransporten/ koeriers (tussen banken) verbeterd en met bergen drugs/ zwartgeld op zak lijkt me ook niet meer zo handig…

  Maar als je benauwd bent dat ondanks alle voorzorgen je identiteit geskimd wordt, stop je hem toch onder een stealth regenjas of broek?:

  …of je reet met lood laten bekleden, kan er misschien ook nog een rolletje papiergeld bij. Nee, men zal wel een soort portefeuille/ kluis verzinnen zodat uitlezen onmogelijk is. Gaat angstig sneller en gemakkelijker en misschien op grotere schaal als men er niet iets op verzint. Dan veranderd er feitelijk niks, criminele organisaties, dieven en opsporingsdiensten konden je zonder die chip ook het leven zuur dan wel onmogelijk maken. En hoeveel paspoorten werden er jaarlijks niet gejat?

  Het breekijzer vervangen door een scanner…

  Maar tis eng, elk item/artikel/pers.docu enz. een RFID-chip met je gegevens erop…

 6. 20

  LOL @ 19
  Doet me denken: als je de ene kant Rotterdam in komt, kun je Lucebert zijn spreuk zien.
  Vanaf de andere kant staat: het was weer waardeloos.

 7. 21

  En hoeveel geld durven we erop in te zetten dat het Western Hemisphere Travel Initiative gewoon doorgaat? De OV-kaart is ondanks vele hack en bewezen complete lekke mandje status, ook gewoon doorgegaan.

  Ik zeg inzetten en sheetje bijhouden, kunnen we later zien wie er virtueel veel geld had kunnen verdienen met zijn inzet. :)