Embedded bij de Taliban

De journaliste Claire Billet ging voor het tv-station France 24 embedded bij de (vrouwenmeppende) Taliban in Afghanistan. Ze mocht o.a. een nachtelijke aanval op een Afghaans checkpoint filmen. Wat vooral opvalt is het gemak en de rust waarmee deze fundamentalistische strijders zich door het land bewegen. De strijders maken grappen en rijden de ochtend na hun aanval doodleuk langs het smeulende checkpoint waar een paar uur daarvoor drie Afghaanse politiemannen het leven lieten. De Taliban hadden die nacht geen slachtoffers maar het scheelde een haar of de Amerikaanse luchtmacht had de kale akker van waaruit de Westerse journaliste de aanval filmde met een lading clusterbommen omgeploegd. Achteraf vraagt een Taliban aan haar “why did you run?” ze antwoordt: “because I was afraid”. “We are human beings too, we didn’t run…” zegt de fedayeen strijder kritisch kalmpjes.. De fedayeen zijn zelfmoordstrijders. De engelstalige reportage treft u hier. Voor wie frans verstaat is hier een sneller ladende versie, de aanval begint op 6min30sec, maar in feite is het beeldmateriaal van relaxte Taliban vooraf en achteraf interessanter. Hoe deze opmerkelijke reportage tot stand kwam leest u hierrr.

Billet toont veel moed en vakvrouwsschap met deze reportage. De Taliban informeerde Billet pas op het allerlaatste moment wat ze gingen aanvallen, in dit geval was het een checkpoint aan de weg Kandahar-Kabul. Hoe zouden de reacties zijn geweest als Billet een dodelijke aanval op Franse troepen had gefilmd?

  1. 1

    Vast heel verontwaardigd, want “dat doe je toch niet”. Wat dan het verschil is tussen sneuvelende mensen geboren in Afghanistan en sneuvelende mensen geboren in Frankrijk (ik neem even aan dat het vreemdelingenlegioen er niet zit) filmen is me eigenlijk niet echt duidelijk.