Electronica: ontwerp voor de schroothoop

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Reacties (7)

#1 Anoniem

Gelukkig fixt de EU het al wat betreft mobiele telefoonopladers.

 • Volgende discussie
#2 Anoniem

Bij die take-back laws moet je wel uitkijken dat die fabrikant het afgedankte product dat ze gratis terugkrijgen niet gewoon voor een kleine winst verkoopt aan die zogenaamde “recycling operations” in China, die al in het filmpje genoemd werden.. terwijl de klant toch gewoon weer een nieuw product koopt en de designed for the dump madness doorgaat.

Banning e-waste export is misschien een oplossing voor Amerika maar voor Nederland zou het waanzin zijn. Een bedrijf produceert in één fabriek in China voor de hele wereld maar zou in elk land apart afval moeten inzamelen en recyclen? En als je het op europees niveau zou regelen dan weet ik niet of ze in Italië, Bulgarije of Roemenië beter met hun afval omgaan dan in China.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 spees

Mijn apparaten gaan wat langer mee dan een ‘blip’. Ik schat dat mijn televisie ongeveer 17 jaar oud is. Ik hoef geen breedbeeld namelijk, voegt net veel toe. Mijn Macbook is ondertussen 4 jaar oud en ik denk dat die nog wel een paar jaar meegaat. De PC is net zo oud ongeveer. Mijn auto is 20 jaar oud, ik rij er alleen in als ik ergens in de provincie moet wezen. Of wanneer ik een statement wil maken dat ik erg elitair ben met mijn Saab hehe. Audioset is een ratjetoe bestaan uit een oude versterker, platenspeler en nieuwe boxen, leeftijd onbestemd. De rest is MP3. Alleen de telefoon, die moet om de 2 jaar vervangen worden.
Ik ben niet zuinig uit milieuoverwegingen. Ik hou ervan om mijn spullen helemaal op te maken :)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Toon

TV heb ik sinds een jaar of 9, geluidsinstallatie sinds een jaar of 14, telefoon sinds een jaar of 6, laptop sinds een jaar of 4, dvd-speler sinds een jaar of 3. En dat was het aan dit soort apparatuur. Ben bang dat dit heel bejaard klinkt, maar, ben nog geen dertig.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Leven

@spees kijk zo houden we allemaal ons eigen straatje schoon!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Aristeranthropos Brynnar

@3, “Ik ben niet zuinig uit milieuoverwegingen. Ik hou ervan om mijn spullen helemaal op te maken :)”

Daar sluit ik me bij aan. Ook bij mij gaat electronica tot op de draad mee. Echter, om te beginnen gebruik ik al vrij veel tweedehandjes. Twee jaar geleden heb ik voor de tweede keer in mijn leven een nieuwe televisie aangeschaft (en dat is inclusief het campingteveetje dat ik kocht toen ik 11 was en pas op mijn 33e de geest gaf). De wasmachine op mijn zolder, die ik tweedehands op de kop tikte, draait al 10 jaar mee. De PS2 van mijn dochter, mijn koffiezetapparaat (20 jaar oud) en mijn espressomachine (12 jaar oud) zijn eveneens weggevertjes en tweedehandsjes.

En als één van mijn spulletjes het begeeft, is marktplaats de eerste site die ik bezoek.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 larie

Fijne comment @Spees..hear hear.

ps: je mac gaat nog heeeel lang mee hoor;)

 • Vorige discussie