Chris Christie onder vuur en chemisch lek in rivier

ELDERS - Gouverneur van New Jersey Chris Christie moest flink door het stof afgelopen week. Op een veelbesproken persconferentie afgelopen donderdag bood hij excuses aan voor zijn medewerkers die in september 2013 twee van de drie rijbanen op de George Washington Bridge van Fort Lee (NJ) naar Manhattan (NY) afsloten, wat tot enorme files en overlast leidde. De rijbanen bleken afgesloten te zijn geweest als payback voor de burgemeester van Fort Lee, die Christie niet had gesteund in zijn herverkiezing voor gouverneur.

I am embarrassed and humiliated by the conduct of some of the people on my team.

There’s no doubt in my mind that the conduct that they exhibited is completely unacceptable and showed a lack of respect for the appropriate role of government and for the people that were trusted to serve.

Een maand geleden liet Christie in een persconferentie weten dat hij en zijn medewerkers niets met de afsluiting te maken hadden. De verantwoordelijke ambtenaren logen toen tegen de gouverneur, maar een onderzoekscommissie publiceerde afgelopen week een document met emails tussen topambtenaren van Christie waarin de sluiting besproken werd. 

Chris Christie is één van de namen die rondgaan voor het presidentschap in 2016. Hoewel hij steeds heeft gezegd geen weet te hebben gehad van de opzettelijke sluiting van de rijbanen en de daarmee ontstane verkeerschaos, is er wel een federaal onderzoek naar hem ingesteld. Ondertussen zijn intussen ook de eerste civiele rechtszaken tegen Christie en de verantwoordelijke ambtenaren. Bridgegate heeft niet alleen voor verontwaardiging gezorgd, maar ook heel wat grappen en grollen opgeleverd.

Netneutraliteit

Ondertussen kreeg netneutraliteit afgelopen week een flinke slag tegen in de VS. De federale regels die de Obama-regering voor netneutraliteit had opgesteld zijn door een rechter van tafel geveegd. Gevolg: internetproviders zijn vrij verschillende soorten data voor verschillende prijzen aan te bieden. Amerikaanse providers lijken van plan die variatie in prijzen bij de aanbieders van diensten te leggen. Diensten die veel data gebruiken, zoals Netflix, kan dan meer betalen aan de provider zodat de klant van Netflix altijd de beste kwaliteit video krijgt. Dat is allemaal leuk en aardig, maar geeft grote al bestaande bedrijven een heel groot voordeel op startups, die hogere prijzen voor data nog niet kunnen betalen. Buzzfeed zet de gevaren van de rechterlijke uitspraak mooi op een rijtje.

Roep om herziening regelgeving chemische stoffen

Tenslotte is in West Virginia aan het licht gekomen dat tanks met chemicaliën om kolen te wassen van een chemisch bedrijf Freedom Industries lekten in de Elk River, een paar kilometer van een waterzuiveringsinstallatie. 300.000 mensen werden van het waternet afgesloten om te voorkomen dat ze het vergiftigde water binnen kregen.

Omwonenden roken een drop-achtige geur, waarna inspecteurs het lek ontdekten. Het schandaal zit ‘m erin dat het verantwoordelijke bedrijf geen actie ondernam om het lek te dichten of de autoriteiten in te schakelen. De tank was al sinds 1991 niet meer gecontroleerd, terwijl er een zeer giftige stof in zat. Het voedt de roep om strengere regelgeving over opslag van chemische stoffen. De belangrijkste nationale wet over chemische stoffen dateert uit 1976, schrijft The Huffington Post.

UPDATE 20 januari, 12:42: Mooi stuk van Wired over de chemical spill in West Virginia en wat het zegt over hoe de VS met de chemische industrie omgaan.

 1. 2

  Chris Christie in het Witte Huis zou ons denk ik een goed idee geven van hoe het zou zijn om Tony Soprano in het Witte Huis te hebben.

  Zie ook Chris Hedges’ column van vorige week:

  “Christie is the caricature of a Third World despot. He has a vicious temper, a propensity to bully and belittle those weaker than himself, an insatiable thirst for revenge against real or perceived enemies, and little respect for the law and, as recent events have made clear, for the truth.”

  “[Het brugschandaal] is a window into how federal agencies and the security and surveillance apparatus would be routinely employed in a Christie presidency to punish anyone who challenged this tiny cabal’s grip on power.”

  Het feit dat Christie filmpjes van zichzelf op Youtube zet waarin hij kiezers kleineert, leraren die zich zorgen maken om zijn verdere bezuinigingen op het toch al uitgemolken openbaar onderwijs en zo, vind ik vooral erg veelzeggend.