Eigen land/bedrijf eerst

De Koers van de Wereld is een rubriek die het nieuws van een aantal van koersbepalende danwel koersregistrerende instituten in de wereld uitlicht en beoordeelt. Voor uitleg van het windroos-systeem moet u hier zijn.

Veilige Regio Washington – Terwijl vijf jaar geleden de Verenigde Staten de Doha-verklaring ondertekenden handelen ze wat betreft medicijn-patenten nu in strijd met de uitgangspunten van deze overeenkomst. De Doha-verklaring brak de patenten op medicijnen open en gaf arme landen de gelegenheid om goedkopere versies van bijvoorbeeld AIDS-remmers op de markt te brengen. Nu blijken de VS echter via het heimelijk afsluiten bilaterale en regionale verdragen arme landen opnieuw te binden aan patenten in het voordeel van Amerikaanse farmaceutische multinationals. These new rules, once they are adopted by developing countries, roll back the patent-breaking rights that were confirmed by the 2001 declaration at World Trade Organization talks in Doha, Qatar. In effect, Washington is stitching together a parallel global patents system (IHT). Wederom een Alleingang van de VS waarin internationale afspraken aan de laars worden gelapt met miljoenen zieke arme mensen als slachtoffer. Niks geen solidariteit, maar ook geen vrije markt. Focus op bevoordeling van de eigen regio, koers: ‘Veilige Regio’.

Veilige Regio Moskou – Rusland weigert na wijn en mineraalwater nu ook groente en fruit uit Georgië. Trucks volgeladen met appels en groente worden teruggestuurd aan de grens. Sinds het aantreden van president Mikhail Saakashvili, die brak met de Georgische rol van schoothondje van het Kremlin, zijn de relaties met Rusland gespannen geweest. Officieel is het argument van Moskou dat er geen goede labels op de flessen zitten of dat de appels de verkeerde papieren zouden hebben. Maar in Georgië wordt de toetreding van Rusland tot de WTO gezien als aanleiding gezien, gecombineerd met een flinke dosis Russische xenofobie. This is xenophobia, enmity against a certain nation. If we add Russian cafes and restaurants, which do not allow Caucasian nationals in, one can describe the phenomenon as domestic fascism,” Gabashvili said (Pravda). Oplopende spanningen en dichtklappende slagbomen aan de grens, een duidelijke koers: ‘Veilige Regio’.

Reacties (20)

#1 Larie

De discussie over patenten, in het bijzonder die van HIV behandelingen zijn op deze plek in het verleden tot in den treure gevoerd. Alle aspecten zijn in die tijd uitvoerig belicht waarbij ik zelf uitgebreid aan deel genomen heb.

Dat nu dit onderwerp weer wordt opgerakeld, waarbij de uiterst suggestieve negatieve benadering van de VS mijn bloed onder de nagels haalt, snap ik niet zo goed. Alle gezichtspunten zijn eerder belicht lijkt me.

Er is jarenlang vordomde veel werk gedaan in de VS en niet alleen daar om HIV te “vatten” en te bestrijden terwijl in Afrika er honend over werd en word gedaan. Nu eindelijk het besef doordringt dat er “iets” speelt werd in eerste instantie deze ziekte na jarenlange ontkenning , gemakshalve, aan het zieke Westen toebedeeld en nu er wat realiteitszin aan de oppervlakte is gekomen met beschuldigende vinger naar het zo verfoeide Westen gewezen waarom men niks voor niks krijgt. En dan die tendentieuze berichtgeving hierboven..zwak.

Ik zou een uitgebreid relaas kunnen geven over het onderzoek in de VS dr Gallo), Frankrijk (Pasteur) en in de marge in Nederland en tevens de reakties tijdens mijn ‘HIV’ werk in Afrikaanse ziekenhuizen maar ik pas, in de eerste plaats door de starheid van deze post.

Miljoenen zieke mensen..Bah.

 • Volgende discussie
#2 Carlos

Waarom?
Omdat op dit very moment de WTO onderhandelingen waaronder de implementatie van de Doha overeenkomst hun allerlaatste fase ingaan (deadline eind april). De VS hebben deze overeenkomst ondertekent, maar handelen er niet naar. Alle goede Amerikaanse onderzoekers ten spijt het is nu gewoon een keuze tussen mensenlevens redden met goedkope medicijnen of peperdure patenten beschermen. Dit is het nieuws veel leuker/anders kunnen we het niet maken.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Odoaker

Larie lijkt een punt te hebben: de mentaliteit ten opzichte van HIV en AIDS van veel afrikanen. Dat is toch echt iets dat niet de schuld is van die boosaardige pappa’s in het witte huis.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Carlos

Maar dat wordt in het postje ook helemaal niet beweert? Het gaat erom hoe men omgaat met patenten en internationale overspraken hierover.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Larie

@Carlos: De grote achterliggende angst is het massaal ontstaan van onbehandelbare varianten doordat het zware medicijnenregime te vroeg wordt opgegeven of slecht onderhouden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Carlos

Larie, dus dat zit er achter die patenten discussie? Dit zal ongetwijfeld in de hoofden van de onderzoekers spelen maar niet bij de sales-jongens en -meisjes en hun lobbyisten die de amerikaanse overheid bewerken.

Maar goed, ik wil best “slachtoffer” vervangen door “de dupe”, misschien is dat wat minder hard? Of was het het duitse woord Alleingang wat u stoorde? Ik kreeg dit linkje overigens van Steeph. Ikzelf zoek zelden of nooit op tendentieuze artikelen van schrijvende Indiërs woonachtig in New York ;-) Misschien kan Steeph uitleggen wat hij in dit artikel zag?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Ouwe

De amerikanen/het amerikaanse zakenleven staat er toch om bekend zoveel mogelijk geld over de ruggen van anderen te verdienen? Zelfs in eigen land laten ze verzekerden(!) meer betalen dan niet-verzekerden. Het enige waar ze aan denken is geld, mensen zijn voor het nieuws anders dan nummers waaraan ze een schamele cent kunnen verdienen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Cole

Er is niets aan de hand voor de ‘arme’ landen als ze zich aan de volgende punten houden:
1. Geen $-deals sluiten met de US
2. Vraag €-steun in de EU
3. Start z.s.m met dat geld een nationale fabriek voor generieke medicijnen en een grondstoffen industrie
4. Stel wat partijdige IE rechters aan
5. Laat die gedwongen (Doha)licenties afgeven voor de nationale medicijn-octrooien van farma-multinationals
6. Als die firma’s toch een inbreuk-rechtzaak beginnen ivm productie en verkoop van geoctrooieerde medicijnen laat je diezelfde rechters vonnissen

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 lmgikke

@Larie, Dat er in Afrika honend over HIV gedaan werd/wordt, is dat de schuld van de bevolking, of de schuld van corrupte regimes en religie?

Moet je de gewone mensen niet proberen te helpen i.p.v. hen de dupe te laten zijn van hun leiders?

Dan zou je dus ook hier in Nederland de acties tegen Legiolease etc niet hoeven te voeren. Eigen verantwoordelijkheid toch? Of verkeerde voorlichting en informatievoorziening?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 lmgikke

Per jaar wordt er wereldwijd 10 keer zoveel aan wapens dan aan ontwikkelingshulp uitgegeven. Als we dat 1 jaartje om zouden draaien, dan zou men nog geld overhouden omdat er dan niet zoveel wapens nodig zouden zijn.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 RennieB

@ # 10. Als we ze nou wapens leren maken? Probleem opgelost… : (

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 Larie

Ik wordt soms zo moe van al dat gekwaak, verdiep u zich eerst en kom dan met een mening.
Nogmaals, van de 15 werkbare medicijnen hebben slechts 3 een patent. In Afrika kan men zo beginnen om voor vrijwel niks de coctail te produceren..maar nee dat doen ze niet. Sterker nog ze maken liever wapens ZELF dan medicijnen. Ander voorbeeld, een vrouw die hiv-positief is en bevalt geeft in veel gevallen haar infectie door. Er is een uitstekend medicijn ontworpen die in minimaal 50% van de bevallingen de virale overdracht blokkeerd.. Nevirapine. De ontwikkelaar en producent Boerhinger heeft het GRATIS aangeboden aan de minister of Healt van Suid Africa o.a. die dat jaren weigerde te distribueren en toen dat dan maar weer door die hier zo slecht afgeschilderde Amerikanen werd geprobeerd, tegengewerkt.

Uit de oude doos (2001), moest even zoeken, een visie:

http://www.nationalreview.com/comment/comment-rgoldberg121301.shtml

Nog zo’n slechterik:

http://www.gatesfoundation.org/default.htm

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 Cole

@Larie, bravo. Stuur de mannen aan het werk in de fabrieken en verbiedt voortplantingsactiviteiten; dat laatste is natuurlijk heel erg ouderwets en ook volledig overbodig bij een wereldbevolking van 7? miljard.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 Carlos

Larie dan begrijp ik toch niet al die fuzz om die patenten? Is die journalist Anand Giridharadas niet goed wijs? Spoort de International Herald Tribune niet? Hoe komen al die andere berichten dan in de media? Natuurlijk is er soms sprake van papegaaien maar patenten zijn nog steeds een hot issue bij de Doha onderhandelingen.

Dat de Zuid Afrikaanse overheid niet spoort dat beschouw ik als veronderstelt. Onder Mbeki zijn ronduit racistische en achterlijke statements over AIDS de wereld ingeslingerd. Maar van de Amerikaanse overheid verwacht ik toch ietsje meer. En dit IHT artikel staat niet opzichzelf de VS proberen sluipenderwijs onder allerlei internationale afspraken vandaan te komen (en dat gebeurt niet alleen rondom patenten).

Gates is een toffe peer die geweldige software heeft gemaakt en zijn kapitaal op verantwoorde wijze investeert in o.a. onderwijs. Maar als hij staat te toasten met de president van China dan wijd ik er wel een QdJ aan. Meer niet, morgen weer een positief postje over de VS. ;-)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 Bismarck

Aldus Larie de rabiate VS-ofiel…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 Carlos

Diep in mijn hart ben ik ook VS-ofiel. Maar ik word de laatste jaren zo teleurgesteld door mijn grote voorbeeld.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 Larie

Cipla Ltd in Bombay maakt triple cocktails waarbij ze kunnen kiezen uit 14 voor 1994 gepatanteerde bestanddelen en hebben dat aangeboden aan Artsen Zonder Grenzen voor $ 350/jaar/patient. In de VS kost precies dezelfde behandeling iets meer dan $10.000/jaar/patient.
Patenten kunnen worden “ontdoken” als het fabricageprocess iets verschillend is dan beschreven in het patent.
Oorspronkelijk had Artsen Zonder Grenzen maximaal $200/jaar/patient voor ogen, het budget van die organisatie kan dat aan maar ze twijfelen nog steeds.

Redenen genoeg om te twijfelen als je enigszins weet hoe Afrika “in elkaar zit”, politiek, geografisch en vooral sociaal. Zo zijn er redenen om aan te nemen, dat klinkt hard, dat het leven rekken van zieke en verzwakte mensen op zo’n grote schaal de economische malaise van Afrika zal verergeren en de cohesie van dat continent uit elkaar zal vallen en nieuwe brandhaarden zullen ontstaan.

Elk piepklein gehucht in Afrika heeft een apotheek, men houdt van pillen. Als U in dat land heeft gereisd kent u vast de vraag “donne moi une cadeau”, waarmee een pilletje wordt bedoelt en wonderen in het vooruitschiet. Het is heel moeilijk om de gemiddelde Afrikaan te bewegen een kuur af te maken en daar ligt gevaar op de loer, het ontstaan van wat zeker zal gebeuren resistente mutanten van HIV en dan zijn de rapen gaar, gaarder dan het vogelvirusjegedoe.

Een bevriende arts van me die ik ontmoette ergens in een klein ziekenhuisje had een geniale oplossing gevonden een patient te bewegen 7 dagen elke dag een pil te slikken. De arts had eerst een onderonsje met de Chief (absolute noodzaak) en dan samen naar de Bushdocter. De bushdocter overlegde met de patienten en zei dat op de 8e dag de zieke geest het lichaam zou verlaten in groene gedaante.Elke dag moest de Bushman een pil halen voor elke patient en op de 7e dag de laatste van de behandeling waar iets inzat dat de poep de volgende dag groen van werd. Niemand wist dat behalve de arts en veelal de Chiefs die wat verder van de bush stonden.

@Bismarck: Ik kan niet vatten waarom u dat zo stelt op 15. Ik oordeel mensen als persoon en dat niet lichtvaardig. Wie wat waar vind ik niet belangrijk en ken, on topic, veel aardige warme bewogen Amerikanen en Afrikanen. Ik draag alleen soms, sinds een jaar, een leesbril en voor de rest een open vizier. Dit in tegenstelling tot wat ik b.v. hierboven lees “Amerikanen over de ruggen van anderen etc” Daar blijf ik tegen protesteren.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#18 Larie

Stil hier.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#19 Frank Drebin

In elk geval bedankt dat U de moeite heeft genomen om dit alles dan toch nog maar weer uit te leggen, als was het maar voor de lui die net als ik tamelijk nieuw zijn op deze site. Directe ervaringen van veldwerkers zijn de beste manier om de vooroordelen (altijd dezelfde, inderdaad) te bestrijden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#20 Bismarck

@Larie: Mijn commentaar was volledig ongefundeerd (misschien ook niet te zwaar opvatten), maar gegrond op met name je eerste post. Daarin (en in de nodige vervolgposts) is je commentaar een tikkeltje misplaatst, omdat je het naar mijn mening gewoon over iets anders hebt dan het topic. Dat stoort een beetje en doet je bij mij overkomen zoals ik je in post 15 beschreef.

Dit heeft mogelijk te maken met discussies die ik geregeld heb met amerikanen en waar als tegenargument voor discutabele beslissingen van de huidige regering vrijwel altijd WO2 wordt aangehaald (wij hebben jullie toen gered, dus je hebt geen recht op commentaar op onze huidige fouten). Voor mij maak jij nu een vergelijkbare bewering in het klein. Ik ben van mening dat goed gedrag in het verleden geen recht geeft op slecht gedrag in het heden.

Verder denk ik dat de vliegende hollander de amerikaanse regering bedoelt en niet een willekeurige inwoner. Ik vind de toon niet misplaatst, gezien al voorgaande bilaterale verdragen van de VS ter ontduiking van oa. het internationaal gerechtshof en verscheidene milieu-conferenties.

 • Vorige discussie