Egyptisch politiegeweld op YouTube

Screencapture egyptische agent die arrestant slaatYoutube en camera mobieltjes blijken geduchte tegenstanders van totalitaire regimes te zijn. In september konden wij u hier al melden dat het Chinese regime zich hierover ongemakkelijk voelt. Nu is de Egyptische overheid in verlegenheid gebracht door een paar filmpjes waarop de politie arrestanten mishandeld. De mishandelingen gaan verder dan het opzetten van een stofbril, zo wordt op één van de filmpjes een jonge vrouw met een zweep/stok bewerkt. De Egyptische minister van Binnenlandse Zaken, Habib el-Adly, zegt dat de officiers, die op de beelden te zien zijn, ontslagen zijn en dat er een onderzoek loopt. El-Adly benadrukt dat dergelijke praktijken niet representatief zijn voor de manier van werken bij de Egyptische politie. (IPS). Wie meer wil weten van deze mondiale ontwikkeling kijkt op de bekroonde site: Human Rights Video.

 1. 2

  Wellicht dat het web in zijn totaliteit van totalitaire politieke systemen geschiedenis maakt en wellicht nog meer ellende doet vergeten.

  Tis nog maar net begonnen, in de kinderschoenen nog..stemt me vrolijk. Bij gedachtenexperimenten om proberen lijnen door te trekken kan ik alleen maar vrolijk van worden.

 2. 7

  En een totaal incompetent beveiligingsapparaat. Het barst in Egypte van de politie/soldaten (elke straathoek), maar desondanks zijn er erg veel aanslagen en andere ongeregeldheden.

  Volgens mijn ouders waren de meeste overheidslui overigens nog te dom om hun wapen te kunnen afschieten (of door te hebben dat een piepende metaaldetector betekent dat je misschien iets moet doen met degene die erdoor loopt).

 3. 9

  @8: Beschuldig ik ze wel eens van ja (mijn moeder heeft ooit bekend Kok gestemd te hebben). Desondanks vermoed ik dat het vooral te maken heeft met het feit dat die lui echt heel dom uit hun ogen stonden te kijken en vriendelijk lachten naar iedereen die de metaaldetector liet piepen.

 4. 10

  Wellicht, ik heb in het verleden begrepen dat als je aardig wat uit de Koran kon citeren je in aanmerking kwam voor een civil servant job in Egypte. Maakte maar een grapje @Bismarck, nu is het echt vrijdagmiddag ;)

  Kreeg je applaus vanmorgen ?

 5. 13

  Wat is er mis met de SG-redactie?

  Uit een stukje eerder vandaag: “Die contracteren een derde partij, die alles afhandeld.”

  En nu dus: “Nu is de Egyptische overheid in verlegenheid gebracht door een paar filmpjes waarop de politie arrestanten mishandeld.”

 6. 15

  Verrek @Crachat, het is vrijdag, je hebt een pracht archief en er is geen tekening! Hoe zit dat? En dat moet ik opmerken bij een onderwerp als dit! Waar moet ik het anders kwijt?

  Writersblock?

 7. 22

  Met de ogen dicht gaat het vast evengoed bij U.

  In Arnhemland, Noordoost Australie, eigendom van de oorspronkelijke bewoners heb ik eens gesloten ogen geoefend met en met witte stippen beschilderde meneer die op een walkabout was.

  “pak een steen”..nee! die is heilig die andere en gooi hem tegen die dode stronk (meter of verweg). Ik gooien en gooien..mis elke keer.

  “pak een steen”..mooie steen,..nu kijk even en ogen dicht en gooi.

  Tot mijn allerstomste verbazing hoorde ik (ik durfde mijn ogen niet open te doen, wat vervaarlijk uitziende meneer en het was eigenlijk verboden gebied voor bleken) de steen bovenop de stronk vallen..

  ik begrijp er nog niks van.

 8. 26

  @Larienigma#22
  Dat is quantumtheorie Larie. Heb je mezelf geleerd :))

  Als je maar vaak genoeg een steen gooit dan is er vast wel eens eentje raak. Omdat er altijd een kans is dat de steen raak is. Dan stop je en roept: Raak!! Ik begrijp er niets van! Heilige steen!

  Hetzelfde als bij een dartbord in een cafe. Weet je wel hoeveel gaatjes er buiten het bord te zien zijn. En dan gooit de held ineens bullseye en dan stopt ie ook meteen.

  Is ook een discussietechniek: gewoon zoveel roepen dat je tegenstanders de weg kwijtraken tot een argument overduidelijk aankomt. Daar wordt de tegenstand stil van en vervolgens roep je: zie je wel! Ik heb gelijk.

  De winnaar is diegene die het beste de schijn op kan houden dat hij veel juiste dingen zegt terwijl het slechts zeuren is tot er eindelijk na een lange adem een argument beklijft. Kijk maar naar wat we de formatie noemen. Wat we politiek noemen. Zeuren, zeuren en zeuren. Tot de eerste opgeeft.

  En dat, Larienigma, is de oplossing van het raadsel van de witgeschilderde man met steentjes.

  De echte winnaar is natuurlijk degene die het doorziet, zijn middelvinger opsteekt en zegt: zoek het maar uit. Er is geen heilige steen, er is geen argument, er is geen quantumoplossing. Er is alleen die weg vooruit.

  Hoe zat dat ook al weer met die Gordiaanse knoop?

 9. 27

  De echte winnaar is natuurlijk de stronk, @ HansR. Simpelweg door pure charme heeft hij twee volwassen mannen zover gekregen om stenen op te rapen en naar hem toe te werpen. Zowel de stenen als de mannen waren dus ondergeschikt aan de stronk, de stronk had hen in dienst. De invloed van de stronk galmt ook nu nog door, op negen december 2006, jongstleden, hebben er al tenminste twee mensen over die stronk nagedacht. De stronk heeft er zelfs voor gezorgd dat mijn koffie, die nu voor me staat, kouder wordt gedronken dan ik van plan was.

 10. 28

  @Krekel
  Dat is een punt….

  Doet me denken aan de twaalf windstreken van Ursula Le Guin waar in een van de verhalen een eik op een kruising zichzelf ziet als de oorzaak van een autoongeluk dat hij moest veroorzaken omdat mensheid zo snel was gaan leven dat hij het allemaal niet meer bij kon houden.

  Altijd een andere manier om iets te bekijken.
  En dat is natuurlijk wat de stronk verteld [zonder winnaar te zijn].

  Sh*t, heeft Larie toch gelijk met zijn quantumgeest.