1. 1

  Ik weet nog van reizen die ik gemaakt heb naar genoemde steden, dat als je -vaak na een uur al- het zweet uit je nek weg veegde, je handen er zwart van werden!

  Maar wat te denken van de eeuwig durende ondergrondse mijnbranden in China? De branden in Indonesie om grond geschikt te maken voor de landbouw? De mens zelf is nog steeds de grootste vervuiler.

  Denk trouwens niet dat het er aan het begin van de vorige eeuw veel beter uit zag in Europa…

 2. 3

  Dank @Chinaman, ik reis(de) wat rond met in de avond voor klein soms groot publiek verhalen over o.a. vervuiling en de rol van de mens daarin. Ik ben tegen vervuiling maar niet overdrijven om je punt te maken. Een van mijn soort van conferences heet “hoeveel auto’s is een vulkaan”. Na wat rekenwerk komt het publiek erachter dat een lekkere vulkaan (vergeet niet de tientallen duizenden kilomer lange vulkanische zone’s waar de oceaanbodem wordt gevormd) in een dag meer uitstoot dan een paar miljard auto’s voor een jaar.

  De blik, inmiddels mij bekend, van het publiek als ze niet onder deze data heen kunnen. (heb ik het nog niet over dat een vulkaan door grenzen stoot die er toe doen en de mens z’n rotzooi vlak boven de hoofden neerkwakt)