Egypte in de ban van de homos

Het Egyptische parlement, doorgaans op permanent verlof, komt in actie tegen de homo-scenes in de controversiële Egyptische film, The Yacoubian Building.
112 parlementariërs willen de film uit de roulatie halen en opnieuw laten censureren
De verfilming van het boek The Yacoubian Building zou Egypte in een kwaad daglicht stellen. Zaken als homosexualiteit, terrorisme en corruptie komen namelijk aan bod. En dat kan natuurlijk niet in het ‘idyllische’ Egypte

Een onafhankelijk parlementslid (lees: Moslimbroeder) gaf zijn mening nadat hij de film had gezien: “As a citizen I felt hurt when I watched it.
I respect freedom of expression and creativity, but this is neither.”

De film gaat over de inwoners van een oud, Ottomaans gebouw in hartje Cairo. Aristocraten, homos, seculieren, islamisten en ambtenaren komen allemaal voorbij.
Vreemd genoeg is het boek zelf niet verboden of gecensureerd en is het juist een bestseller in Egypte en de Arabische wereld.

 1. 2

  Beelden zijn nu eenmaal anders dan dat je zelf iets visualiseert als je een boek leest. Niet aan kleine kinderen tonen lijkt me normaal, maar verder moet iedereen zelf weten of hij of zij een dergelijke film gaat kijken.

 2. 3

  Opmerkelijk, de film opnieuw laten censureren. Door een private commissie met nieuwe regels, voorbijgaand aan de staatsregels ?

 3. 4

  Ook met De De Vinci Code hebben we gezien dat de film meer c.q. heftiger protest opriep dan het boek… beelden hebben waarschijnlijk meer impact of werken directer dan tekst…

  Wat ik in zulke kwesties als deze altijd wel enigszins hypocriet vind is dat vrome of strenge moslims wel aanstoot aan bepaalde films of filmscenes nemen, maar, bij mijn weten, nooit aan het fenomeen film (of fotografie) zelf. Dat terwijl foto’s en films niets anders doen dan het afbeelden en tonen van levende wezens, iets dat in de Islam toch niet toegstaan is…

 4. 5

  Het gros leest nauwelijks nog boeken… Hier niet en daar ook niet… Een bestseller betekent niets als je bedenkt dat in de volledige Arabische wereld even veel boeken zijn uitgegeven als in Zweden in een jaar…

  @ Mesca, opmerkelijke constatering! #3

 5. 7

  Nog opmerkelijker van die poging tot greep op de filmbeelden is dat de Moslimbroeders van de oppositie sex verbieden in een Egyptische film, maar corruptie en onderdrukking zullen laten staan. Als ze slim zijn.

 6. 8

  @ Homow Universalizz

  Het zijn alleen de ultraorthodoxe, wereldvreemde moslims die films en fotografie willen verbieden. Denk aan de Taliban.
  “Normale” islamisten die interpreteren de regels op een andere wijze. Wat minder rigide. :P

  @ RennieB

  40% van de Egyptische bevolking kan niet lezen/schrijven , idd een groot aantal.
  Maar de meeste boeken worden gewoon uitgegeven in Libanon of net buiten de arabische wereld. Die zien we in die cijfers niet terug.
  Het aantal uitgegeven boeken ligt dus nog hoger dan de meeste onderzoeken doen denken.