1. 2

  Nu wil niet vervelend zijn maar is dit niet erg oud nieuws (behalve misschien het feit dat er nu getekend is en dat Chirac wat heeft gezegd)?

  En of er werkelijk een fusiereactor komt moeten we ook nog maar zien. Een werkend exemplaar bestaat bij mijn weten tot op de dag van vandaag nog steeds niet en voor hetzelfde geld zijn we flink wat miljarden down the drain.

 2. 3

  Alsie er echt is dan houden we polonaise. Alle voorspellingen voor de komende 10 jaar mogen vanaf dat moment ook in de prullenbak, want Europa gaat dan loos. Geen prettig vooruitzicht.

 3. 5

  @HansR:
  Ja hoor, er zijn een paar werkenden. Ze draaien alleen voor een milliseconde en leveren minder energie dat het kost :)

  Om rendabel te zijn moet het alleen allemaal een stuk groter en dus bloedjegodvergetenveel duurder. En dan nog het probleem van het constant afvoeren van helium en aanvoeren van vers deuterium. Behoorlijk lastig puzzeltje, dat.

  Het heeft geloof ik wel een leuke catalysator opgeleverd, die proefopstellingen.

 4. 6

  Zo duur is het ook niet, geloof dat het met een miljardje of 10 geklaard zou zijn. Al wordt het het dubbele dan valt het in het niet bij wat we met z’n allen aan wapentuig uitgeven.

 5. 7

  dat was toch al een jaar bijna bekend, alleen nog wat geld schuiven naar de jappaners maar die gingen ook al snel akkoord.. enfin aardig.

 6. 8

  Iedereen krijgt dan zijn eigen energie, los van de olie. Alle oude machtsbalanzen die hierop zijn geënt zullen op tilt gaan. Wat heeft het westen dan nog in het oosten te zoeken? Niks meer. Grondstoffen ! Afrika wordt dan de bom. En Israel mag van de VS vrede gaan sluiten. En het zoetwaterprobleem is dan ook opgelost.

 7. 9

  Ja, maar defensie is een traditioneel geaccepteerde en doorgaans genegeerde kostenpost. (ten onrechte weliswaar.)
  Die 10 miljard is lastig te verantwoorden als zorg, onderwijs, enz eraan lopen te sjorren. En zelfs voor een mega-corp is het niet iets dat je zomaar je aandeelhouders in de maag splitst… “Als we nu zoveel geld investeren, zien we MISSCHIEN over 15 jaar een beetje resultaat.”

  Het is en blijft een peperduur experiment waar de gemiddelde ADHD economie/aandeelhouder/kiezer/lobbyist/whatever geen boodschap aan heeft.