Een opmerkelijke uitslag?

OPINIE - Even kort:

In de peiling van I&O research van gisteren hebben D66, GL, SP, PvdA, CU en PvdD samen 76 zetels.

Zeker, het is een uitbijter. Maar ook geen grote uitbijter. Slechts een lichte verschuiving.

Stel nu dat dit gewoon de uitslag zou zijn. En er komt zo’n kabinet. PVV, VVD en CDA in de oppositie. Samen met 50+, SGP, Baudet, Kuzu van Denk, Sylvana en Ancilla van de PP, die er ook allemaal zijn. De PvdA zit wel in het kabinet, maar gedecimeerd.

Dan breekt er wel een nieuw tijdperk aan.

De kans is natuurlijk niet zo groot maar zo vlak voor de verkiezingen mag je dromen.

 1. 2

  D66 hielp de vorige een kabinet VVD/CDA aan de macht, zouden ze nu dan echt voor links kiezen?

  En de PvdA gaat bij zo’n groot verlies liever in de oppositie zitten volgens de vaste formule, en ze zijn veel te gefocust op hun partijpolitieke strubbelingen om zich te realiseren dat ze daarmee de grootste kans op echte progressie in dit land laten lopen.

 2. 4

  @3 Die twee krijgen het eerste initiatief. D66 mag dan een links/midden gezicht aan het rechtse beleid geven en zal daar wel op toehappen. Maar of ze daarmee boven de 75 zetels komen? Waarschijnlijk niet, en dan krijgt de vierde partij die daarvoor nodig is relatief veel invloed voor pakweg 15 zetels. Zit Groen Links dan moreel vast aan de PvdA na die handenschudderij van een paar weken geleden? Dan wordt het lastig, want de PvdA zal liever kiezen voor de oppositie om een beetje te herstellen.

 3. 5

  Die kans is veel groter dan je denkt. Er is een enorm potentieel voor een soort nieuw verenigd Links, maar op een of andere manier lukt het Wilders en Rutte om de aandacht daar elke keer weer van af te leiden. Dat is het echte probleem, waar de media onbewust vrolijk aan meedoen: kiezers zien simpelweg niet dat er een Links alternatief is voor de huidige koers, en gaan ervan uit dat Wilders de enige is die voor een nieuw tijdperk zal zorgen. Quod Non, haast ik mij om toe te voegen ;)

  We zullen zien hoe het uitpakt. Als je naar de trends in de peilingen kijkt, dan zie je een hele duidelijke beweging richting een linkse coalitie. De hoop is nog niet verloren !

 4. 6

  @4: Ik verwacht een minderheidskabinet VVD-CDA-D66. VVD en CDA zijn natuurlijke bedpartners, en D66 mag dan de kleurloze Alabastine zijn. Genoeg wisselende partners die zo’n minderheidskabinet wel per issue aan een meerderheid willen helpen, voor wat grijpstuivers als ruilmiddel. En dan krijgen we weer hetzelfde beleid wat we al decennia hebben.

 5. 9

  @8:
  Laat ik nu het idee hebben dat Buma veel gretiger is.

  En hoewel niet mijn favoriet:
  Ik schat ik in dat Klaver iets minder geneigd is om naar Rutte’s neoliberale zootje te nijgen dan Buma.

 6. 15

  Dan breekt er wel een nieuw tijdperk aan.

  Het is om het even welk kabinet er straks gevormd zal worden. Het daaropvolgende kabinet is er in elk geval een met de PVV.

 7. 16

  Dromen? Waarvan? Ik mag toch zeker hopen dat D’66 tenminste nog de rationaliteit kan opbrengen om niet in een coalitie te willen met een partij die godbetert dieren-belangen voorop stelt, en die geleid wordt door een zevendedagsadventiste. Ik bedoel, don’t stick your dick in crazy – dat geldt ook voor politieke allianties.

 8. 17

  @16:

  een partij die godbetert dieren-belangen voorop stelt, en die geleid wordt door een zevendedagsadventiste

  Dan nog liever bukken voor de halalslachters, nietwaar?

 9. 19

  Hmmm, ik zou er niet zomaar van uitgaan dat D66 zonder andere partijen aansluit bij VVD en CDA – nog los van het gebrek aan meerderheid.

  Wat moet D66 in die coalitie binnenhalen dat ze niet makkelijker kunnen binnenhalen met nog een progressieve partij aan boord?

  Vergeet niet dat CDA/VVD D66 net zo hard nodig hebben.
  Zonder D66 moeten ze en GL en PvdA binnenhalen en dan of CU of PvdD – en PvdD wil niet eens regeren.

  Stel dat GL erbij komt, wordt het ambitieuzer op klimaat, er wordt sociaal-economisch wat uitgeruild waardoor het dicht bij D66 ligt en ze hebben een gelijkdenkende partij als het over integratie etc gaat.

 10. 20

  @15: De PVV zat nu ook in de oppositie, en een PVV kabinet is na deze verkiezingen onwaarschijnlijk. Waarom zou dat bij de volgende verkiezingen anders zijn?

 11. 21

  @20: De PVV staat al jarenlang in de top-2. En als je naar grafieken kijkt van peilingen en verkiezingen van de afgelopen 12 jaar (allepeilingen.com), zie je dat de PVV steeds meer aanhang krijgt, zo’n 10 zetels per periode. Als je die lijn doortrekt maakt de PVV over 4 jaar kans op 50 zetels. Een kabinet met de PVV is dan onvermijdelijk.

 12. 22

  Enfin, ik hoop nu dat het VVD/D’66/CDA/PvdA wordt, da’s volgens de exit poll genoeg. Maar ik kan me voorstellen dat de PvdA niet staat te springen om in de regering te gaan met zo’n klein aandeel.

 13. 24

  @21 De PVV groeit helemaal niet 10 zetels per periode, van af 2006 hebben ze respectievelijk 9,24,15 en nu 20, niet eens hun hoogste stand dus. De laatste provinciale, EU en gemeenteraadsverkiezingen hebben ze allemaal zetels verloren. Dit is ook de eerste keer dat ze de 2e partij van Nederland zijn en dat hebben ze voornamelijk te danken aan het dramatische verlies van de PvdA.

 14. 26

  @25 Ik denk dat Redoubtable bedoelt dat ze alleen maar de 2e partij zijn omdat er minder grote partijen zijn en niet omdat ze nou zo bijzonder groot zijn :P