Een ongelegen opgave

Serie:

COLUMN - Schoorvoetend kwamen de EU leiders vorige week bij elkaar, nadat bijna duizend bootvluchtelingen dit jaar al zijn omgekomen op de Middellandse zee. Ondanks de wereldwijde verontwaardiging toonde die bijeenkomst vooral een hernieuwde onwil om het probleem aan te pakken. Die struisvogelpolitiek lijkt vooral bedoeld om onpopulaire vragen over interne samenwerking te vermijden.

De bootvluchtelingen vormen een psychologisch en politiek mijnenveld voor EU-politici. Ten eerste zijn de belangrijkste belanghebbenden van een oplossing vreemdelingen van een ander ras, religie en cultuur. Generaties gedragsonderzoek heeft laten zien dat mensen zich minder coöperatief opstellen tegenover “outgroup”-leden, mensen die niet tot hun onmiddellijke referentiegroep behoren. Ook in het “tolerante” Nederland is grote weerstand tegen de migranten. Zo heeft RTL Nieuws vanwege de schunnige reacties de reageerfunctie van haar website uitgezet bij het nieuws over bootvluchtelingen.

Ten tweede heeft de EU intern te maken met een sociaal dilemma: dat wil zeggen dat heel Europa van een oplossing profiteert, maar de kosten van die oplossing door individuele staten worden gedragen. In een EU waar het aan wederzijds vertrouwen en centraal gezag ontbreekt, leidt dit tot free-riding. De Noordelijke staten doen alsof hun neus bloedt, en verschuilen zich daarbij achter V.N. verdragen. Op hun beurt laten de Zuidelijke staten na de vluchtelingen op een ordelijke manier te registeren.

De enige oplossing voor dit probleem is een (gedeeltelijke) centralisatie van het Europese immigratiebeleid, zodat de kosten en baten eerlijk over de lidstaten verdeeld kunnen worden. Centralisatie van EU-beleid en de toelating van immigranten zijn echter zo’n beetje het meest onpopulaire politieke thema dat je kan bedenken. In de meeste EU landen zijn beide het domein van populistische politieke bewegingen.

Het is daarom voorspelbaar dat Europese burgers en politici hun hoofd liever in het zand steken. Experimenten laten zien mensen het negeren van “ongelegen” informatie vaak als uitvlucht gebruiken wanneer ze voor moeilijke morele keuzes worden gesteld. Je hebt immers geen verantwoordelijkheid zolang je niet weet dat er iets aan de hand is.

De reactie van de Europeanen op de bootvluchtelingen lijkt daarmee verdacht veel op de ontkenning van klimaatverandering door de Republikeinen in de V.S. Volgens een recente studie is één de voornaamste redenen achter die ontkenning dat de Republikeinen niets moeten hebben van de voorgestelde oplossingen, zoals een grotere rol van de centrale overheid in de regulering van CO2 uitstoot.

Onze collectieve “strategische onwetendheid” is in de laatste maand doorbroken door de tragische toename in schipbreuken, en er is eindelijk een begin van een Europese immigratiediscussie. Het uitgangspunt daarvan zou moeten zijn dat Europeanen samen verantwoordelijk zijn voor hun buitengrenzen. Zolang wij in Europa daar niet over kunnen praten, zullen er nog heel veel vluchtelingen verdrinken.

Reacties (4)

#1 Bas van Stapelberg

RTL is gewoon een hypocriete zender die je rustig het stempel van propagandazender van de VVD mag geven, dus wat zij zeggen neem ik niet serieus. Wat ik bij het opvangen van vluchtelingen mis is het volgende. Bij hun keuze welk land zij mogen kiezen om naar toe te gaan is dat de landen Duitsland, België, Denemarken, Nederland, altijd gekozen worden. Terwijl Europa genoeg ruimte heeft in Bulgarije, Roemenië, om deze mensen op te vangen. Zorg dat in deze landen opvang geregeld wordt. Dan is het ook mogelijk dat in deze landen het multiculturalisme kan bloeien.

  • Volgende discussie
#2 Co Stuifbergen

Ik denk dat een Europees asielbeleid best te verkopen valt. Onder het motto “we willen dat andere Europese landen ook hun bijdrage leveren dus gaan we de asielzoekers eerlijk verdelen.”

Groenlinks-stemmers kun je zeggen “we willen dat mensen in Griekenland of Hongarije een eerlijke kans hebben als ze asiel vragen”. Voor VVD-stemmers kun je erbij zeggen “omdat ze anders hierheen komen”.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Co Stuifbergen

In 1975 begonnen Vietnamezen in bootjes te vluchten.
Het werd duidelijk dat de regio de opvang moeilijk aankon, maar destijds waren andere landen wel bereid de vluchtelingen op te vangen.

Circa 12.000 Vietnamezen kwamen naar Nederland.

http://www.nrc.nl/carolien/2015/04/29/bootmensen-kwamen-vroeger-uit-vietnam/

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Bas van Stapelberg

Absoluut met je eens Co .Raar dat zoiets niet wordt besproken in de EU.

  • Vorige discussie