Een man die niet bang is voor zijn vrouw

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Mijn vrouw ontvoerde me. Per fiets. Mijn ouders en onze kinderen zwaaiden ons uit.
Het was een verrassing, al had mijn vrouw die half moeten aankondigen, omdat ik die avond met een vriend had afgesproken. Toen ik de afspraak in onze elektronische agenda’s zette, had mijn vrouw hem elektronisch geannuleerd.
Ik zag dat en dacht: ‘O.’ Meer niet. Een van de vele voordelen van elektronische agenda’s is dat je leert hoeveel informatie alleen maar ballast is. Toelichtingen, beweegredenen, verzachtende omstandigheden, tegemoetkomingen. Terwijl juist de afwijzing gebaat is bij lage transactiekosten.

Toen we de straat uit waren, zei mijn vrouw: ‘Dit is vanwege onze trouwdag.’
‘O ja,’ zei ik.
De afgelopen jaren was ik telkens in het buitenland tijdens onze trouwdag. Ik vond dat daaraan geen conclusies verbonden mochten worden.
Dit jaar was ik thuis. Een paar weken geleden had ik het nog gezegd: ‘Dit jaar ben ik eindelijk eens thuis met onze trouwdag.’
En thuis vergat ik onze trouwdag.

Ooit verzamelde ik bewijsmateriaal van het menselijk tekort. Al snel heb je genoeg voor levenslange veroordelingen van alles en iedereen. Alleen mensen die gehecht zijn aan hun eigen teleurstelling, blijven verzamelen. Hieronder bevinden zich veel schrijvers, filosofen en vrouwen met wie ik vroeger een relatie heb gehad.
De laatste jaren ben ik me gaan toeleggen op de forensische analyse van de hulpeloosheid. Zoals het vergeten van trouwdagen, bijvoorbeeld. Je hoeft niet al te lang te zoeken om sporen van het geluk te vinden. De man die zijn trouwdag vergeet, is de man die niet bang is voor zijn vrouw. Eigenlijk zou je daar al kunnen stoppen: een man die niet bang is voor zijn vrouw. Zij die graag teleurstelling verzamelen, zullen het benoemen als onverschilligheid. Maar waar de angst eindigt, kan de liefde aanvangen. Ik heb me voorgenomen te beginnen in voorjaar 2013.

Meer bij Bijzinnen.

0

Reacties (11)

#1 KJ

Boe!

 • Volgende discussie
#2 Bismarck

Die heeft duidelijk nog een stap te gaan als hij zijn agenda door zijn vrouw laat beheren.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Inkwith Barubador

De man die zijn trouwdag vergeet is een lompe boer. Heeft niets met angst te maken.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Siquo

@2 Meritocratie: wie er beter in is mag het doen. Dat geldt soms ook voor strijken en agenda beheren.
@3 En als vrouwen niet op lompe boeren vielen, waren die allang uitgestorven (evolutionary psychology: solves all your problems :) )

Leuk stuk, trouwens.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Bismarck

@4: En jij denkt dat iemand anders (om precies te zijn je vrouw) beter is in het beheren van jouw agenda dan jezelf? Dat even los van het feit dat bovenstaand stukje de incompetentie van mevrouw inzake agendabeheer wel vaststelt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Siquo

@5 Jazeker, door middel van zelfkennis. Schrijver van dit stuk is er waarschijnlijk net zo slecht in als ik. Ik kan dan wel weer meesterlijk gaten boren in de muur.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 sikbock

mooi stukkie weer :-)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Palestrina

Trouwdag wel of niet vergeten is een non issue. Het gaat om het dagelijks leven en dat begint met tenminste 1 complimentje geven per dag en dat inbakken in de routine. Scheren, ontbijten, tanden poetsen, complimentje geven. Daarna komt alles goed.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 knelistonie

Het heeft iets Grunbergs.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Palestrina

@9 Ja, verrek, het lijkt inderdaad Jorgen-“met een umlaut op de O”-Hofmeester wel.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Bijzinnetje

Ja maar, wat hebben mamma en pappa nou gedaan op hun trouwdag?

 • Vorige discussie