Onder de titel “De Pim-Power van Pastors” had de Volkskrant vandaag een paginagroot artikel over een opiniepeiling aangaande dhr Pastors.
De Volkskrant had Maurice gevraagd eens uit te zoeken of de mensen dhr Pastors wel zagen zitten in de landelijke politiek. En of ze zijn uitspraken goed of slecht vonden.
Ik wil hier nu niet ingaan op de uitslagen of wat er deze week gebeurd is met dhr Pastors.
Waar ik even bij wil stil staan is het fenomeen “media-hype creatie” waar de Volkskrant zich nu schuldig aan maakt.
Willekeurig andere afgezette wethouder in den lande had geen volledige pagina en een eigen opiniepeiling gekregen. Iemand van de partij van wijlen dhr Fortuyn wel. Kennelijk denkt de Volkskrant dat menigeen op deze aandacht zit te wachten.
Maar in mijn ogen zijn ze verschrikkelijk selectief en zijn ze zelf bezig het politieke speelveld voor de komende jaren te manipuleren.
Waarschijnlijk is het voor de vulling en verkoop van de Volkskrant aantrekkelijk als er weer een fijn controversieel figuur gelanceerd wordt.
Reacties (15)
Wil je een krant of wil je een papieren versie van teletekst? :-)
Ik wil twee goede kranten. Eentje ter linkerzijde en eentje ter rechterzijde. En om daar een beetje aan mee te helpen, ben ik kritisch. :-P
De Volkskrant heeft zich in het recente verleden al een drijvende motor achter de Fortuynistische Revolutie getoond en naast de algehele kwaliteitsdaling van deze krant in de afgelopen 15 jaar was dit toch écht de druppel die mij deed besluiten nooit meer een Volkskrant open te slaan (soms doe ik het nog wel eens en dan denk ik alleen maar: “zie je wel, dat was een juiste beslissing”).
Waarom komt dit soort selectief gezeur alleen als die aandacht iets naar voren brengt waar je het niet mee eens bent? Pastors is niet elke willekeurig wethouder, Rotterdam niet elke willekeurige stad. Er is een paar jaar geleden nogal wat gebeurt in Rotterdam, remember?
Vergeet ook niet de gratis publiciteit die Geert Wilders en Prins Bernard kregen. De Volkskrant is tegenwoordig gewoon een kut-krant. Ik heb de Volkskrant dan ook na 20 jaar opgezegd en lees tegenwoordig (bij gebrek aan beter) een regionale krant. Waar blijft de nederlandse Liberation of Tageszeitung ?
Het artikel is inderdaad erg vreemd maar de schade aan het politieke speelveld valt relatief wel mee. Dat politieke speelveld is door selectieve en vooral suggestieve berichtgeving sinds de opkomst van Fortuyn al genoeg schade berokkend dat het nog jaren zal duren voordat alle vooroordelen weer uit de wereld zijn.
ik heb het artikel niet gelezen, maar een mediahype is het (nog) niet. Maar over mediahypes weet dhr Vasterman een hoop.
url: http://www.beunders.com/Publicaties/publicaties_recensies.htm
De linkse media zouden veel meer van dit soort hypes rondom rechtse ego’s moeten maken. Het rechtse electoraat zou elke week gevraagd moeten worden wat zij vinden van een bepaalde populaire man/vrouw met als kernvraag: zou deze persoon wat toevoegen in Den Haag? Er zijn genoeg rechtse ego’s, jammer dat het rechtse electoraat niet oneindig is. Verdeel en heers, heette dat vroeger. Straks hebben we minstens 5 nieuwe rechtse heilanden die allemaal rollebollend over straat gaan met elkaar en een links-christelijk kabinet zonder CDA/VVD, ha, ha.
Wat mij verbaast is dat men buiten Rotterdam schijnbaar wie Pastors is en waar hij voor staat. Ik heb eerlijk gezegd weinig vertrouwen in deze enquete.
In de rij bij de AH heb ik dan ook met forse verbazing het Volkskrant artikel staan lezen en waar dat zo ineens vandaan komt.
@caprio
Links is inderdaad in het geheel niet verdeeld. Muahahahahaaaaaahahaha.
@TRS: welke linkse splinterpartijtjes doel jij op? Links is al jaren vast opgedeeld tussen socialisten pur sang, milieu/christelijke-socialisten en salon-socalisten. Dat zijn hele consequente en stevige blokken, itt rechts waar duizenden ego’s zichzelf en zichzelf alleen als de nieuwe verlosser/leider zien. Partij discipline, solildariteit ontbreekt daar volkomen. Maar misschien zag je niet goed wat ik bedoelde vanwege de balk in je linkse oog.
Je verschuilen achter een mauriesje is inderdaad zwak, maar aandacht voor deze man lijkt mij op zijn plaats.
Het is immers niet onwaarschijnlijk dat bij de volgende verkiezingen opnieuw een nieuwkomer succes boekt met het “aanvallen van de gevestigde orde”. Net als Peter R. de Vries is Pastors een kanshebber. Hij is uitverkoren door Fortuyn en is na zijn afzetting ook nog eens slachtoffer van die “gevstigde orde”. Een betere uitgangspositie lijkt moeilijk voorstelbaar.
Juist daarom moeten kranten en andere media aandacht besteden aan dit soort fenomenen. Zelfs als het hypes blijken te zijn.
Vind het op zich niet zo’n verrassend artikel. Daar er om Pastors de laatste tijd al aardig wat te doen was is dit artikel mijns inziens wel op zijn plaats. Niet dat Pastors in de buurt komt van Fortuyn, maar bij gebrek aan een nieuwe Fortuyn en andere degelijke alternatieven voor de Fortuynisten is heeft Pastors wellicht nog een fraaie toekomst in de landelijke politiek.
@Caprio
De strekking van je verhaal was (oa.) dat je rechts vooral verdeeldheid toewenste. Mijn reactie daarop gaf aan dat ze dan naar slechts naar links hoeven te kijken om te zien wat je bedoelt. Dat je verdriet over die linkse verdeeldheid debet is aan je wat geirriteerde reactie lijkt me voor de hand te liggen.
Ten eerste peilt Maurice de Hond alleen onder mensen die zich hebben aangemeld. Het aldus verkregen vertekende beeld corrigeert hij vervolgens met een door hem ontwikkelde methode, die hij niet wil prijs geven. Aangezien dit model niet is gevalideerd en niet te valideren is, hecht ik weinig waarde aan zijn uitkomsten.
Ten tweede peilt hij de mensen die zeggen op Pastors te willen stemmen. Zowel bij Fortuyn, als bij Wilders en nu ook bij Pastors bepaalt hij het maximaal aantal stemmen en niet de uitslag als alle afwegingen zijn gemaakt. Dat kiezerspotentieel is dus niet gelijk aan het aantal zetels dat gehaald zal worden. In de media wordt dit nauwelijks benadrukt en ook de VK heeft dit achterwege gelaten.
Ten derde zich de Hond er tot zijn middel in bij PRDV. Hij verkondigt ook altijd de revolutie die door Pim aan de oppervlakte zou zijn gebracht en die nog steeds op uitbarsten staat. Hij verdient als peiler zijn brood en heeft er alle belang bij om resultaten in deze richting te overdrijven.
Het VK artikel (in het katern Vervolg, niet op de voorpagina) was overigens helemaal niet zo positief over Pastors kansen. Ook zijn zwakke kanten kwamen voor het voetlicht. Misschien voor sommigen toch beter om weer een abonnement te nemen om de krant in alle rust te kunnen lezen.