Een hemel vol met rommel

Satellieten in Low Earth Orbit

Sinds 1957 zijn er ongeveer 6000 satellieten in een baan om de aarde gebracht, waarvan er nog zo’n 800 operationeel zijn. De rest? Rommel! De ESA heeft er een aardige slideshow van gemaakt. Het is wel gesteld dat als de vervuiling in het huidige tempo doorgaat, er in 2300 geen lanceringen meer kunnen plaatsvinden. Misschien wel daarom dat de Chinezen zich actief met space debris gaan bezighouden.

 1. 4

  Schaal is wel erg overdreven voor effect; althans, de meeste staelieten zullen toch een stuk kleiner zijn dan pak hem beet Sicilie.

  Betekent trouwens niet dat we er dus maar een rotzooi van moeten maken. Dat dan weer niet.

 2. 7

  Eindelijk het communistisch juk langzaam afwerpend, allerlei Afrikaanse landen geholpen met mooie handelsakkoorden, geprobeerd die ongehoorzaam warse Tibetanen een beetje ordentelijk in het gareel te houden, krijgen het staal en heipalen niet aangesleept….ga jij het ineens een stinkland noemen zmc…gun ze toch eens wat tijd, stuk verdriet.

  Tijdens de OS is er geen vuiltje aan de lucht hoor.

 3. 9

  @YP: Ik zie niet in wat politieke zaken te maken hebben met de mate waarin men rook en stof enzo produceert. Het stinkt daar nou eenmaal. Geen Chinees die dat zal ontkennen.

  ..typte zmc op zijn made in china toetsenbord…;-)

 4. 12

  Jaha zmc, ik begrijp. “Stinkland” hè. Ik kan namelijk geen LOL tikken, of dit :). Ik weet niet wat dat is, ik krijg het niét uit mijn jatten (op mijn toetsenbord made in China, jazeker).

  Tussen haakjes: de geelachtige smogdeken van Peking is toch een combinatie van, naast ongehoorde industriële activiteit uiteraard, maar vooral oprukkend woestijnzand, ligging (zoals Mexico City) en klimaat (weinig wind)? Goed, de beelden van het pas opgeleverde olympisch stadion en trainend damesdubbel spraken wat dat betreft boekdelen.

  China ondergaat hetzelfde als het westen jaren 60 – 70. Onbeheersbare explosieve groeistuip, alle kranen wagenwijd open. Natuurlijk lopen de Chinezen geweldig achter de feiten aan wat schoon en veilig betreft. Het besef is er zeker wel, alleen: als mosterd na de maaltijd. Gat nog wat onbeholpen. Als tussen de tieten van een woest wulps slaapkamerbeest afkarnen hè, afrollen…en dan niet op tijd het fatsoen sorry te zeggen vanwege de stukjes hard geworden zacht in heur haar. Zoiets. En kam het er dan zonder kale plekken op het hoofd maar weer uit. Ik geef het je te doen. Nee, ze zullen geleidelijk toch ook panklare blauwdrukken van bepaalde (schone(re) productie) technieken van het westen (gaan) implementeren. Als een bepaald punt van verzadiging bereikt is, meer en meer over de hele linie sterker richten op de factor kwaliteit (dus ook: schoner, veiliger, gezonder). Kwestie van tijd.

 5. 13

  Maar er zal echt een slagvaardige significante technologische sprong voorwaarts gemaakt moeten worden. Op gebied andere energie (andere motoren), grondstoffen en ruimtevaart (eerst die rotzooi opruimen uitersteraardderzaak).Tijd gaat dringen, de draaikolk is niet te stuiten. Tot er helemaal geen wouden meer zijn, de zeeën leeggevist enz.enz., anders is het boek snel dicht. Stikken, verzuipen of toch Tha Bomb op je petje.

  Zal toch van de Amerikanen moeten komen. Helaas hebben zij het het laatste decennium te “druk” met andere zaken. Russen en Chinezen zijn voorlopig nog wel even bezig structuur (sociaal/ politiek enz) te brengen in hun nieuw verworven welvaart. En Europa is alleen op papier verenigd.