1. 3

  Krijg nou wat, ik heb het paradijs verlaten.
  En dat moet een Amerikaan me duidelijk maken.

  Oh wacht: vakantiegeld van de overheid?
  Mmm…

 2. 4

  Inderdaad, mooi stuk. Leuk om te zien dat je aan beide kanten van de oceaan heb je mensen die denken dat het gras aan de overkant groener is. En de quote van Geert mak is een uitsmijter: America is the land of the free. But I think we are freer.

 3. 5

  Grappig, had hetzelfde verhaal toevallig vanochtend ook gelezen (en doorgeprikt naar een Amerikaanse vriend) Goed stuk ja, beetje te optimistisch. Amerika ligt nu natuurlijk ernstig in barrels, ik ben echter benieuwd of wij ons systeem drijvend houden. Voorlopig gaat het goed, maar ik denk het wel steeds moeilijker wordt. Het geld en het geduld raken op. Al die witte saaie plichtsgetrouwe filerijders raken steeds meer pissed off met alle lanterfanters.

  De meeste ideeën van D66 zijn kansloos, maar ik hoop dat het nieuwste idee (de Bakker open op zondag) doorgaat, ik zit namelijk weer oud brood te kanen.

 4. 6

  Wat een zeikerd. Zijn appartement ligt, zegt-ie, op zes minuten wandelen van de Dam, hij woont dus in een deel van de stad waar op zondag alle winkels, alle supermarkten en alle boekhandels open zijn en overal cafe’s te vinden zijn. Maar wat doet-ie op zondagmiddag? Hij fietst naar een of andere buitenwijk om zich eraan te ergeren dat alles dicht is. Jee-zus.

 5. 7

  Maar… wanneer heb je nou een verknipte generatie gekweekt ?

  Als je jeugd op 2 na van onderen staat in welbevinden ? Of als je jeugd aan de top staat ?

 6. 8

  Ik hoor het vaak: ‘ik betaal 52% belasting, veel te veel.’ Die 52% is natuurlijk over de hoogste schijf. In het artikel schrijft hij dat hij $4265,- vakantiegeld krijgt. Voor zijn baan krijgt hij dan ongeveer €80.000,- bruto per jaar. Dat bedrag heb ik in de belastingaangifte gegooid en zie dan dat je daar (zonder rekening te houden met bijzondere aftrekposten) €31.000 belasting en premies over moet betalen. Dat is dus minder dan 40%.

 7. 9

  Mooi stuk. Voor de volledigheid had’ie ook nog wel even Heleen Mees en Jan Tromp kunnen vragen voor commentaar. En Geert Mak is wel een toonaangevend historicus, maar ook eentje met een duidelijke politieke kleur.

 8. 11

  @vandyke

  BTW, BPM

  (overdrachtsbelasting, lokale belastingen etcetera) al met al is/krijgt de overheid ~50% van ons BNP …

 9. 12

  @11: Nee man. Ruim 10 procent is premie en wordt dus door private partijen besteed (ouderen, uitkeringstrekkers, pensioenfondsen).

 10. 15

  Wel grappig dat de Nationale Trots het toch wint van de nationale schaamte. Het stuk merkt namelijk ook de passieve sloomheid van de burger, het gebrek aan kritiek en de lakse individuele verantwoordelijkheid op, wat dat betreft leest iedereen het weer met zijn eigen bril. Bovendien, is het Amerikaanse sociale stelsel helemaal niet zo piranha-achtig als de Europeanen denken. Maar goed. Het is behoorlijk klote bijvoorbeeld dat je als buitenlander misschien wel naar Amsterdam wilt, maar dat er geen woning te vinden is om in te wonen, omdat alle rijkelui nog steeds de sociale woningbouw bezet houden, omdat de private sector door de overheid en de grote speculanten (zie bouwfraude) niet ontwikkeld wordt, zo hou je de prijzen namelijk hoog voor de kapitaal bezittende klasse en de woonlasten laag voor de sloebers, en natuurlijk geen burger die zich er over opwindt.

 11. 16

  passieve sloomheid van de burger, het gebrek aan kritiek en de lakse individuele verantwoordelijkheid Waar staat dat of heb ik een verkeerde bril op?

 12. 17

  @caprio “wat dat betreft leest iedereen het weer met zijn eigen bril.” Precies. En is je aanhef volgens jouw eigen Amerikaanse bril gemaakt.

  Ik voor mij ben hardstikke blij dat ik niet als “Lieve Jantje de Weldoener” 500 euro aan basisbehoeftes onder 500 charitatieve organisaties hoef te verdelen. Wie daar een weldoenende uitdaging in ziet die mag dat van mij (lees: “is niet goed bij zijn verstand”) maar vergeet ook dat allerlei waardevolle kleintjes het op die manier niet halen.

  De overheid beoordeelt wie bestaanssubsidie verdient en hoeveel. Dat is de enige manier om dat geld goed te verdelen.

 13. 18

  @vandyke: ergens halverwege, samen met de verzuchting ‘dat in nederland alles door de overheid moet worden geregeld, volgens de burgers’.

 14. 19

  @17 Het systeem is zelfs nog verfijnder, want als je wél zelf geld geeft aan goede doelen kun je dat aftrekken van je belasting.

 15. 22

  @21: Lage vennootschapsbelasting en omzetbelasting? In Nederland is er voor gekozen om vooral consumenten en werknemers te belasten, ten gunste van producenten en werkgevers. Dat is goed voor de economie, want gunstig voor de handel.