1. 1

  Wij Belgen zijn weer te braaf. Wat zou NL hebben gedaan als Johan C. vorig jaar op het WK in D. geweigerd ware geweest ? Of de schuimbekkende Nees ?

  Ik vind de belediging aan het adres van Merckx quite outrageous. Jà, er zijn rare momenten geweest in zijn carrière. Maar dat gold (toen) voor het héle wielrennen, ene Thurau, Didi, inbegrepen.

  Dit alles is puur plat opportunisme (p.p.o.) van Stuttgartse politici of would be politiekers van het 2e garnituur. Ook Bettini probeerden ze te weren, op basis van niet-gebeurde uitspraken van Sinkewicz en op basis van Bettini’s weigering om de huidige tekst van het charter te tekenen. Blijkbaar wilt Bettini dat het geld van zijn boete naar een ander doel gaat dan het charter stipuleert. Ik zou ‘m zelfs willen prijzen voor zijn verzet tegen die ene clausule.

  De tweede van vorig jaar, Zabel, mocht dan weer moeiteloos wèl starten, zonder discussie. Tja. Wat als dié kampioen wordt ?

 2. 2

  Net nog even het sportprogramma op het ZDF gezien en geuisterd naar de hoofdredacteur van dit programma die het hele gebeuren in Stuttgart een aanfluiting vindt.

  Overigens Eddy Merx was bij Mart Smeets te gast om precies te zijn op de laatste zondag van juli , de laatste dag van de Tour de France 2007. De nog steeds opmerkelijk knappe Merx vertelde aan Mart dat het wielrennen een spiegel van de wereld is.

  Het soort micromacroverhaal dat we ook kennen van onze grote dichter Leopold die in een druppel regenwater gevangen door een ruit de hele wereld zag. Een mooi beeld, te meer omdat sinds Aristoteles de mensheid ervan doordrongen is, dat het kleine het grote weerkaatst zowel in het goede als in het kwade.

  Mart wilde er niet aan! Hij verzette zich op z’n eigen ietwat ‘indolent’ aandoende manier, door gekscherend in zijn bekende oudejongenskrentenbrood houding te roepen, ‘dat dat toch wel meeviel’. Wielrennen was mooi en de wereld … ach die was toch van een andere orde.

  Merx (ex-dopinggebruiker) wilde Mart niet afvallen, ook omdat het voor hem een mooie dag was. Zijn zoon Axel, net zoals Michael Boogerd (en dus niet Boogaard!), reed voor het laatst de tour. Een memorabel moment. Op zeer vriendelijke doch niet mis te verstane wijze herhaalde Merx het nog een keer. ‘De wielerwereld is een afspiegeling van de echte wereld. Corruptie, verraad, leugens, commercie, schandalen en pijn, veel pijn. Dat is zo, daar kunnen we niet alleen de renners verantwoordelijk voor maken. Als er iets moet veranderen dan moet het van twee kanten komen’.

  Mart wilde er nog steeds niet aan, want Mart had al drie weken lang met ik weet niet hoeveel glazen wijn de schijn opgehouden dat alles mooi en sportief is en dat de jongens ware helden zijn en dat die akelige wereld waar Merx het over heeft niet bestaat.

 3. 5

  Complete frenzy in die wielersport. Verdachtmakingen/ geruchten waar zelfs insiders geen vinger op kunnen leggen. Procedures die niet of niet correct uitgevoerd worden of niet synchroon lopen tussen bonden, out of competition controles die niet overal uniform zijn, chantabele lokale controleurs, trainingskampen in Mexico of Zuid- Afrika enz. Zie Di Luca, Rasmussen, Bettini, Petacchi, Contador, Landis, Valverde: allerlei schimmige artsen die praktijk houden in hotelkamertjes, codes en geheimtaal. En het plasje na een koers/ training gaat door x- tallen handen, achter het peloton rijdt een auto met een koelboxje, in een lab de renner een nummer op stickertjes…

  En álles, 2 jaar schorsing en jaarsalaris inleveren, hangt af van microgrammen op een petrischaaltje of onder el. microscoop.

  Toch kijken…althans wachten tot de bel voor de laatste ronde luidt…

 4. 7

  @1: Bettini heeft helemaal gelijk als hij het charter niet tekent. Er zitten wel meer bepalingen in, waar je als goede burger niet aan mee moet werken (je geeft oa. “vrijwillig” je DNA ter beschikking aan de spaanse overheid), enfin bekijk zelf maar.

  De duitsers zijn echt helemaal dol gedraaid en verdienen het dat de UCI nooit meer de organisatie van een belangrijk wieler-evenement in hun handen legt. Zoals ze daar bezig waren is een manier waarop je niet omgaat met (ex-)wielrenners.

  @2: Ik krijg toch de indruk dat de laatst tijd de zaak omgedraaid is aan Mart’s beleving: Iedereen denkt dat het wielrennen veel voller is van bedrog dan de rest van de wereld.

 5. 8

  Inhoudelijk OK met #7 §3 maar toch onder bang voorbehoud dat de perceptie nog moeilijk recht te trekken zal zijn voor enige tijd, met wat onvermijdelijk nog komen gaat ook.