In onze rubriek Op weg naar duurzaamheid verkennen we oplossingen voor milieuvraagstukken. Deze week aandacht voor de winnaar van de Utrechtse Duurzaamheidsprijs 2012: de Groene Hoeve.
Begin vorig jaar riep mijn provincie de Utrechtse Duurzaamheidsprijs in het leven, een prijs die voorbeeldprojecten onder de aandacht brengt die bijdragen aan de doelen van Utrecht2040. In het Verdrag van Utrecht, waarin de missie en doelen voor dat Utrecht van 2040 zijn vastgelegd, is onder meer te lezen dat men het evenwicht wil bewaren ,,tussen people, planet en profit’’, voor de Triple P van duurzaam ondernemen dus. ,,We werken aan het verminderen en compenseren en uiteindelijk voorkómen van de negatieve effecten van onze keuzen naar andere voorraden, naar volgende generaties en naar andere gebieden op aarde.’’ De jury van de Utrechtse Duurzaamheid staat dan ook onder voorzitterschap van mister duurzaamheid himself: Herman Wijffels, fervent pleitbezorger van duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen, en voorzitter van het Utrecht Sustainability Institute.
Begin deze week werd de wisseltrofee voor de tweede keer uitgereikt. Van de 19 ingediende projecten werden er uiteindelijk vijf genomineerd voor de prijs. Winnaar werd uiteindelijk de Groene Hoeve op het Eiland van Schalkwijk, een ,,prachtig ontwerp waarin een boerderij wordt getransformeerd tot een woonhoeve voor vitale senioren uit de lokale gemeenschap’’, aldus het juryrapport. Dit filmpje laat de initiatiefnemers zelf aan het woord over hun project:
Volgens het juryrapport is de Groene Hoeve als een prachtig voorbeeld van een geïntegreerd ontwerp, waarin de verschillende aspecten van duurzaamheid op creatieve wijze zijn samengebracht. ,,Het is een prachtig voorbeeldproject, gedragen door een sterk collectief aan mensen, waarvan het concept zich leent om ook elders te worden toegepast.’’ Volgens de jury past het plan erg goed in het tijdsbeeld en is het een prachtig voorbeeld van de vernieuwende energie en creativiteit die zich op dit moment in de Utrechtse samenleving manifesteert. Naast een wisseltrofee en de titel Winnaar Utrechtse Duurzaamheidsprijs 2012 krijgt De Groene Hoeve ondersteuning op maat, om het project verder van de grond te kunnen krijgen.
Vorig jaar ging de Utrechtse Duurzaamheidsprijs naar Lekker Utregs, een initiatief voor de promotie van streekproducten. Niet alleen leidt dat tot meer omzet van streekproducten en promotie voor de provincie, want minder transportkilometers betekent ook minder uitstoot van schadelijke gassen en dat is ook goed voor de leefomgeving. Bovendien profiteert ook de natuur van het gebruik van biologische landbouwproducten.
Naast de Groene Hoeve waren er nog vier andere genomineerden voor de Duurzaamheidsprijs 2012: Tuinpark Laakzijde in Amersfoort-Vathorst, Wijkgroenplan Zuid van de Gemeente Utrecht, een project van Hogeschool Utrecht voor energiebesparing in de zorg en een plan voor duurzame mobiliteit van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden. In dit filmpje presenteren de initiatiefnemers hun plannen:
Ik ben wel benieuwd of ook de andere provincies dit soort prijzen kennen om duurzaamheid over het voetlicht te brengen. U kunt het melden in de comments.