Duurzame palmolie wordt niet gekocht

Slechts 1% van de duurzaam geproduceerde palmolie wordt daadwerkelijk afgenomen. Het Wereldnatuurfonds is teleurgesteld over de loze toezeggingen van de afnemers en zal binnen zes maanden komen met een Palm Oil Buyer’s Scorecard die inzichtelijk maakt wie zijn best doet duurzame productie te stimuleren en wie rücksichtlos foute palmolie blijft inkopen ten koste van mens(aap) en natuur (Mongabay).

Sinds november 2008 komt er duurzaam geproduceerde palmolie op de markt. In die tijd is 1,3 miljoen ton duurzame palmolie geproduceerd, daarvan is slechts 15 duizend ton afgenomen aldus het WWF. De duurzame palmolie kost per ton pakweg 50 dollar meer op een totaalprijs van 750 dollar (bron: Reuters). Ook al is de prijs van palmolie -net als andere commodities- in de afgelopen crisismaanden sterk gezakt nog steeds kost duurzaam maar in beperkte mate iets meer en toch verzaken de afnemers?

Het vermarkten van duurzame palmolie is een resultaat van de Roundtable on Sustainable Palm Oil (RSPO) waarin producenten zich verplichten de rechten van lokale gemeenschappen en grenzen van natuurgebieden te eerbiedigen. De betrokken producenten zitten momenteel nog in een transitie maar beloven in 2015 voor de volle 100% duurzame palmolie te produceren. De RSPO zelf is niet onomstreden, kritische organisaties als Greenpeace, Sawit Watch en Friends of the Earth beweren dat RSPO-leden nog steeds doorgaan met het kappen van primair bos voor de aanleg van nieuwe palmolie plantages (Mongabay).