Dutch Bloggies: En het ging zo goed

Rel Dutch BloggiesLeek het erop dat de Dutch Bloggies dit jaar wederom iets professioneler zouden worden, draait uitgerekend de jury de organisatie de nek om. Het begon eigenlijk al met het idee dat elk jurylid in de categorie die hij of zij jureert zelf ook nog een weblog mag toevoegen. Daar gaat je objectiviteit!

Maar wat er nu aan het gebeuren is bij de bloggies tart elke beschrijving. Een kleine selectie uit de blogs die door de jury zijn toegevoegd:

Beste layout: womannextdoor. Layout? Welke layout?

Beste fotoweblog: Saved Slides. Niet eens een weblog, en is de site wel Nederlands? Hoe weet het jurylid dit?

Beste videoweblog: Photoshop TV NL. Bestaat net, en na stukje nummero 11 meteen al een nominatie.

Beste persoonlijke weblog: Hier is Tirza! Helemaal niet geschreven door Tirza, maar door Arnon Grunberg. Geen persoonlijk weblog dus.

Beste themaweblog: Kaïrolog. Gestopt.

Beste themaweblog 2: Mijn oude auto. Geen weblog, maar een gewone website.

Beste groepsblog: Politiekeweblog. Al drie maanden niets gepost, en het is onmogelijk om uit de tekst op te maken wie het stuk heeft geschreven. Hoe weet het jurylid dat het hier gaat om een groepslog? Alle links in de linkerkolom werken niet inmiddels wel.

De grootste ramp voor de Dutch Bloggies is echter de toevoeging van een weblog aan de lijst met beste weblogs: superkuiken.

Het weblog wordt bestierd door een meisje dat schuilgaat onder de veelzeggende naam “starvation19”. Let wel, zij heeft het weblog overgenomen van superkuiken, die tot september vorig jaar schreef op het weblog. Sinds die tijd heeft Starvation welgeteld vier artikeltjes geschreven; één welkomstartikel, een overgenomen artikel uit de flair, een stukje om -soort van- te verklaren waarom ze weinig schrijft en, als pièce de résistance een top 100 met tips.

Wat voor tips? Tips om af te vallen. Tips om extreem af te vallen. Tips om jezelf zover te laten afvallen dat je ervan omvalt. Letterlijk. Het is een zogenaamde pro-Ana website (hier [url=http://reallythincindy.blogspot.com/]nog één[/url]. Pro-ana staat voor Pro-anorexia. Het is bedoeld voor mensen die leiden aan anorexia en daar trots op zijn.

Het toevoegen van deze site geeft niet alleen een slecht voorbeeld aan de toch al niet al te stabiele groep meisjes die dit soort sites bezoekt, maar getuigt ook van slechte smaak. Degene die dit het blog voordroeg is jurylid Wim Noordhoek en de redenen die hij ervoor had kan je hier vinden. Lees het maar even, het is niet te lang. Dat er staat “Maar hij is goed geschreven en vormgegeven” zegt al genoeg…

 1. 1

  Over superkuiken: Ik denk dat je de site als geheel moet zien; het log wordt op een geheel jaar beoordeeld, niet op de 4 postjes van de nieuwe bewoonster. Maar als ik de posts van de voorgangster bekijk, zijn het toch vooral plaatjes en weinig zieleroerselen. Misschien bevatten de oudere posts wel zinnige informatie, maar goed. Ik kan me in je kritiek vinden, ik snap de jury keuzes niet.

  [sarcasm]Blijkbaar is regelmatig posten en werkende sites geen pre?[/]

 2. 4

  pff, deprimerend slecht inderdaad.

  Wel vreemd dat er zich opeens zo’n collectieve uitbarsting van wansmaak voordoet.

  Maar goed, geen van deze ‘blogs’ gaat iets winnen toch?

 3. 5

  Ik snap er geen reet van. Proberen ze hun eigen competitie op te blazen? Of komt dadelijk de aap uit de mouw en worden we er allemaal bijgenaaid?

  Ik ken die hele Dutch Bloggie-dinges niet, maar het lijkt me nogal een raar zooitje. Ik hoor het graag als iemand daar anders over denkt.

 4. 6

  @4: Als ze geen kans maken waarom heeft de jury, die btw zelf mag bepalen welke weblogs gaan winnen, ze dan toegevoegd?

  @3: Dan zijn ze inmiddels gefixt.

  @1: Er zijn betere pro-Ana weblogs. Waarom dan deze, die slecht is geschreven (de spelvauten!) en slecht is onderhouden. Op geen enkel vlak verdient deze site een nominatie, behalve dan op het vlak “spraakmakend”. Maar als ik een weblog begin over wat een fantastisch figuur Hitler was dan denk ik dat ik ook niet op een nominatie mag/kan rekenen.

 5. 8

  Die Photoshoptvnl is wel leuk, beetje spelen met Photoshop opties :-) Valt me mee dat er niet een beste pro-islam categorie is toegevoegd.

 6. 10

  @Sander: Jep, hij is leuk. Maar als videolog is hij een nieuweling. Na een tiental postjes kan je toch nog niet zeggen of hij één van de beste is? Daarbij, ik irriteer me mateloos aan zijn stem :-)

 7. 11

  Ok, de nominaties zijn bedroevend slecht, maar dat vind ik nog niet eens het grootste probleem. Wie laat degene die bepalen wie er wint nu zelf een weblog toevoegen? ‘Wij hebben deze genomineerd, maar als jij een betere weet, dan wint die!’

 8. 12

  Laten we eerst eens afwachten wie er gaat winnen, voordat we de jury afslachten. Al was het maar om onze eigen kansen om de prijs voor Beste Politieke Weblog niet te vergooien, ha! ;-)

 9. 15

  Hele bizarre nominaties… Ik heb een hekel aan instant-cynsime jegens verkiezingen als deze. Maar twijfels bij deze nominaties is meer dan terecht.

  Thinspiration… de rillingen lopen me er van over de rug.

 10. 17

  Waarom maakt iedereen zich dan nog zo druk om de bloggies? Laat ze lekker. Doe liever je best voor de Rodehond-award (de zogenaamde Kluif). Ik verzorg hoogstpersoonlijk de nominaties, de beoordeling alsmede de prijsuitreiking. Heel verrassend heb ik zelf vorig jaar gewonnen.