COLUMN - Nadat de spelen van Sotsji deze winter de tv domineerden, zij wij de afgelopen maand gehypnotiseerd door het WK voetbal. Dit is geen toeval, want hoewel 2014 een jaar is met uitzonderlijk veel sport, lijkt sport een steeds belangrijker plaats in de maatschappij te krijgen.
Het Sociaal Cultureel Planbureau brengt regelmatig een uitgebreid overzicht van sportgerelateerde cijfers uit, zoals het rapport ‘Sport in the Netherlands‘ uit 2009 en dit 268 pagina’s dikke rapport uit 2010. Daaruit leren we dat 50% van de Nederlanders regelmatig aan sport doet, waarbij zwemmen en voetbal het populairst zijn. Dit is een toename van zo’n tien procentpunt ten opzichte van begin jaren negentig. Hoewel mensen in alle leeftijdscategorieën meer zijn gaan sporten, is de stijging is het grootst voor mensen tussen 45 en 65 jaar.
We geven ook steeds meer uit aan sport: tussen 1992 en 2007 is het aandeel van sportuitgaven in de totale bestedingen met ongeveer 15% gestegen tot een dikke 200 euro per persoon per jaar. Daarmee is sport een belangrijke economische sector geworden. Een rapport van de Europese Commissie uit 2012 berekent dat sportgerelateerde uitgaven 1.76% van het Europese BNP beslaan en voor meer dan 2% van de werkgelegenheid zorgen. Dat is meer dan het aandeel van landbouw en visserij samen. Dat aandeel neemt bovendien toe naarmate een land rijker wordt. Sportuitgaven hebben een inkomenselasticiteit van 1.14: voor elke procent toename in het nationaal inkomen groeien de uitgaven aan sport met 1.14%.
Naast het sporten zelf lijkt het er ook op dat we steeds intensiever naar sport kijken. In 2007 besloeg sport 3.7% van de televisiezendtijd en 7.7% van de kijktijd, equivalent aan 1,7 uur per week per persoon. In sportjaar 2014 zal dat zeker meer zijn: Een recordaantal van meer dan negen miljoen Nederlands zag Oranje van Argentinië verliezen, een dikke half miljoen meer dan er keken naar de WK finale van vier jaar geleden. Op de winterspelen keken 1,7 miljoen mensen naar een potje curling om 14:00 ’s middags.
Hoe rijker we worden, hoe prominenter dus de rol van sport in de maatschappij. Dat is op zich een mooie zaak. Sport is een aangenaam tijdverdrijf en bovendien gezond. Het SCP berekent dat de gezondheidskosten van te weinig bewegen bijna een miljard euro bedragen, terwijl de gezondheidskosten van blessures wordt geschat op `slechts’ ruim 200 miljoen euro (dit is wel exclusief de tijdens de wedstrijden ontstane bierbuiken en de afgestorven hersencellen als gevolg van een overdosis Smeets/Derksen/etc.).
Aan de andere kant spreekt er ook een zekere decadentie uit al die aandacht voor sport. Terwijl het Midden-Oosten in vlammen opging, en de planeet gestaag verder opwarmde, verdeelden wij onze aandacht een maand lang tussen de teckel Messi en de hangsnor van Johan Derksen (Studio Brasil en VI Oranje trokken samen gemiddeld bijna drie miljoen kijkers). Het is dus misschien maar goed dat het WK voorbij is. En bovendien net op tijd voor de eerste bergetappes in de Tour de France.
Reacties (7)
‘Terwijl het Midden-Oosten in vlammen opging, en de planeet gestaag verder opwarmde, verdeelden wij onze aandacht een maand lang tussen de teckel Messi en de hangsnor van Johan Derksen (Studio Brasil en VI Oranje trokken samen gemiddeld bijna drie miljoen kijkers).’
Wij is dus ongeveer 1/6 van alle nederlanders. Ik behoor er niet toe. Ik ga lekker wielrennen of hardlopen als er voetbal op Tv is, maar dat terzijde.
Ik weet niet zo goed wat ik met je opmerking moet. Mag je niet van je vrije tijd genieten omdat ze vechten in het MO? Of moet ik de hele dag CNN kijken zolang er niet overal vrede is?
Ik zou liever zien dat dat vechtende gespuis eens een eindje ging hardlopen. Zien we daarna nog wel of ze zin in oorlog hebben.
@1
“Of moet ik de hele dag CNN kijken zolang er niet overal vrede is?”
Ja, en dan erover opscheppen dat je er heel veel over weet (ook al leer je van 10 uur CNN niet meer dan van 1 uur CNN en voor alle andere media geldt hetzelfde) en als iemand dan vraagt wat voor zin het heeft om er constant “mee bezig te zijn” als jij er toch niets aan kunt doen of vraagt of je ook niet wat plezier moet proberen te hebben aangezien je maar 1 keer leeft, dan moet je ze beschuldigen van “decadentie”. Overigens is het niet zondig als je geniet van “literatuur” of obscure films en muziek (of liever van het feit dat jij leest, kijkt en luistert naar dingen die te obscuur zijn voor het plebs), als jij geboren bent met de erfzonde dat je niet een persoonlijkheid die daarvoor geschikt bent dan weet je dat jezelf tot het plebs behoort, of nog erger tot “het volk”, je weet wel, die groep mensen waar altijd van wordt gezegd dat ze dom zijn.
Dat zijn zo ongeveer de regels die je moet volgen om het morele keurmerk van het zuurste deel van Nederland te krijgen.
daarbij: wat ik nog een beetje mis in het bovenstaande artikel is het enorme reservoir vrijwilligers dat zich inzet voor en bij sport. Bij een gemiddeld judotoernooi van mijn zoon staan er zo 50 hun best te doen voor die kinderen – ook grote kinderen staan klaar.
Ook bij ietwat kneuterige kleine hardloopwedstrijdjes op de weg (wie kent de Halve van Hercules?) staan er veel: ik denk daar wel tegen de 150-200.
Vroeger waren sommige sporten een luxe, tegenwoordig zie je een verschuiving naar gezondheid en in het verlengde daarvan economische arbeidsproductiviteit. In sommige gemeenten was het bijvoorbeeld gebruikelijk dat mensen in de bijstand verplicht moesten gaan sporten. Ook bij armoedebeleid voor de minima gaat de overheid geld stoppen in sporten voor armeluiskinderen.
Sporten is gezond, en leidt zoals het artikel aangeeft tot veel positieve resultaten. Alleen vind ik het wel weer een wondermiddel van de beleidsambtenaren.
Denk bijvoorbeeld aan de situatie van sportverenigingen die steeds moeilijker subsidie krijgen van gemeenten. Dan krijgen ze via een omweg toch subsidie via de armeluiskinderen.
Sporten is trouwens helemaal geen wondermiddel: als je bijvoorbeeld een kantoorbaan heb met veel te veel zitten ga je dat niet meer terughalen met een uurtje sport ’s avonds.
: “In 2007 besloeg sport 3.7% van de televisiezendtijd en 7.7% van de kijktijd, equivalent aan 1,7 uur per week per persoon.”
Dat kan ook wel het gevolg zijn van het feit dat mensen steeds meer films en series gaan kijken via downloads en dvd’s, terwijl sport natuurlijk iets is dat je live moet kijken, bijna niemand gaat integraal een voetbalwedstrijd terugkijken waar je de uitslag al van weet.
@5
Sport kijkt een groot deel tegenwoordig ook live via een stream. Weet niet of ze dat meenemen in de kijkcijfers?
@6: Sport kan inderdaad je vaak ook via de livestream kijken ja. De Tour, het WK voetbal, al het schaatsen gewoon via de officiële NOS-stream.
Een klein nadeel blijft dat zo’n stream toch om en nabij een halve minuut achter ligt. Tijdens Nederland-Spanje hoorde ik de hele straat al schreeuwen precies op het moment dat op de stream Nederland de bal veroverde om over te gaan naar een aanval.