Duitsland gijzelt Europa

Foto: anriro96 (cc)
Serie: Dossier:

OPINIE - Er werd gehoopt en verwacht dat er gisteren in het Duitse Ramstein overeenstemming zou worden bereikt over het leveren van tanks aan Oekraïne. Over Poolse Leopard tanks, Finse Leopard tanks en Spaanse Leopard tanks. Allemaal gemaakt in Duitsland. Overeenstemming bleef echter uit, want Duitsland ligt dwars. En Duitsland heeft daarin een stem omdat ze een veto heeft op exportvergunningen van in Duitsland geproduceerde tanks.

Daar zit wel enige logica in. Als een in Duitsland geproduceerde, door Polen aangekochte tank verkocht gaat worden aan Tsjechië, waar Duitsland op dat moment mee op voet van oorlog staat, dan wil Duitsland dat natuurlijk voorkomen. Zo beschouwd is zo’n veto begrijpelijk.

Aan de andere kant tast zo’n veto de soevereiniteit aan van het land dat die Duitse tanks in bezit heeft. Voor Polen bijvoorbeeld is de militaire slagkracht van het Oekraïense leger van belang voor haar eigen veiligheid. Oekraïne houdt de Russen op afstand van de Poolse grens. Maar Polen kan op dit moment niet zelf beslissen op welke manier ze haar eigen leger inzet voor haar eigen defensie. Want Duitsland ligt er voor. *

De Duitsers gijzelen op die manier de zeggenschap van landen over hun eigen leger. Polen mag best nadenken over haar eigen veiligheid. Polen mag ook vinden dat het voor haar defensie van belang is als Oekraïne de beschikking krijgt over Poolse Leopards. Maar Polen mag dat besluit niet nemen. Terwijl er geen enkel gevaar bestaat dat die tank tegen Duitsland gebruikt zal worden en dat dus geen reden voor een veto kan zijn. Oneigenlijk gebruik van dat veto dus.

De oplossing is natuurlijk niet zo ingewikkeld. Dat veto moet worden afgeschaft, of simpelweg worden genegeerd. In ieder geval voor die gevallen waarin er geen gevaar bestaat dat in Duitsland geproduceerde tanks direct tegen Duitsland ingezet gaan worden. Dan mag Duitsland natuurlijk nog steeds volharden in het op slecht doordachte gronden niet leveren van eigen Leopards aan Oekraïne. Maar zoals Duitsland die beslissing zelf moet kunnen nemen, geldt dat ook voor andere landen.

——–

* Saillant detail is dat Duitsland zelf ook last heeft van veto’s van andere landen. Ze heeft Gepards aan Oekraïne geleverd, die in Duitsland zelf geproduceerd zijn. Maar Zwitersland produceert munitie en ligt dwars bij de export daarvan naar Oekraïne. Tot ongenoegen van Duitsland.

Reacties (17)

#1 Joost

Het is wat mij betreft ook heel anti-EU, om in je eentje dwars te gaan liggen.

Legt een bom onder het fundament van de EU, juist nu het meer dan ooit nodig is.

  • Volgende discussie
#1.1 Co Stuifbergen - Reactie op #1

Volgens mij is het fundament aangetast door te gedogen dat Hongarije en Polen zich niet aan de verdragen houden.

Polen verklaarde dat zijn eigen wetten zwaarder wegen.
Dat staat gelijk aan het opzeggen van de verdragen met onmiddellijke ingang.

#1.2 Frank789 - Reactie op #1.1

Het EU fundament, en ook dat van de NAVO, is al verrot vanaf de oprichting.

Uit angst voor elkaar en voor overheersing van de grote landen e.d. kreeg elk land een veto.
Bovendien werden alleen goede regels gemaakt voor toetreding maar niet voor uitzetting.
Anders hadden wel allang Polen en Hongarije er uit kunnen zetten, dan wel een stok achter de deur gehad.
Maar ook Italië of Griekenland met hun eigen economische opvattingen hadden dan veel strenger aangepakt kunnen worden.

Hadden ze nu maar minstens een drempel van zoiets als “80% meerderheid beslist” verzonnen in plaats van “veto voor iedereen”, dan zaten Finland en Zweden nu in de NAVO en waren Polen en Hongarije uit de EU geflikkerd, dan wel gedwongen mee te werken of zelf er uit te stappen. Want alleen vanwege de bakken geld die daar naar toe gaan zitten ze nog in de EU.
.
P.S. Ik las dat Hongarije 170 generaals en hoge officieren van het leger met vervroegd pensioen heeft gestuurd. Waar stuurt Orban op af? Een pro Russisch leger?

#1.3 Co Stuifbergen - Reactie op #1.2

Ik las (een jaar of 2 geleden) dat de EU veel eerder Hongarije aanpakken kon, maar dat Von der Leyen het niet deed omdat de partij van Orbán in het Europees Parlement in dezelfde fractie zat.

#2 beugwant

Kan VDL Nedcar geen tanks gaan maken?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#2.1 Co Stuifbergen - Reactie op #2

Auto’s worden bij voorkeur zou licht mogelijk gemaakt.
Tanks hebben dikkere wanden.

Maar een fabriek die vrachtauto’s maakt, kan vast wel omgebouwd worden.

#3 Frank789

Dat je geen kernwapens aan Oekraïne levert, oké.
Dat je bang bent dat je toptechnologie in Russische handen komt, oké, maar in de loop der tijd gebeurt dat toch wel.
Maar waarom geen F16’s sturen? Mark Rutte: ‘Dat is een hele grote stap, groter dan tanks’.

Als Engeland in 1940 jachtvliegtuigen wilde sturen terwijl de Duitsers aan de Grebbeberg stonden, dan zou Mark Rutte nog zeggen “nee, doe maar niet, we willen de Duitsers niet provoceren”.

Gvd, elke dag dat we wachten met betere en meer wapens te sturen sterven er honderden Oekraïners aan het front. Als we vanaf het begin volledige steun met volop wapens hadden gegeven ipv langzaam steeds een beetje meer, dan had die oorlog misschien allang afgelopen geweest.

Landen als Estland, Letland, Litouwen, Polen, Bulgarije geven een enorm deel van hun inkomen én bewapening weg aan Oekraïne.
Bij ons begint Rob van Wijk te zeuren dat we Vlissingen moeten verdedigen. Alsof dit verzwakte Rusland nog een deuk in ons pakje boter kan schoppen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3.1 beugwant - Reactie op #3

Als Engeland in 1940 jachtvliegtuigen wilde sturen terwijl de Duitsers aan de Grebbeberg stonden, dan zou Mark Rutte nog zeggen “nee, doe maar niet, we willen de Duitsers niet provoceren”.

Vroeger soms de Kijk gelezen? Daar heeft ooit zo’n verhaal in gestaan. uit het hoofd: Van de Fokkers die Nederland sowieso al had (en die de piloten dus kenden), hadden de Amerikanen een aantal in Engeland gestationeerd staan. Nederland kon die voor een zacht prijsje hebben, ze stonden al klaar om overgevlogen te worden. Maar de Nederlandse regering wilde toch eerst even over over zo’n uitgave vergaderen, en toen Heinz al pootje baadde in de Noordzee, was men er in Den Haag nog steeds niet uit.

Rutte handelt dus in een zekere traditie. Maar dat was het ganstrekken ook ooit.

#3.2 Frank789 - Reactie op #3.1

Wel de Kijk gelezen, maar het verhaal ken ik niet.

Wel het verhaal dat Nederlandse particulieren en bedrijven geld inzamelden voor luchtafweergeschut.
Dat hielp uiteindelijk uitstekend om de landing van de Duitse troepen rond Den Haag te frustreren.

#4 AltJohan

Geen idee wat er precies aan de hand is in Duitsland.

Volgens sommigen op internet is het nog erger en blijft Duitsland spullen leveren aan Rusland. https://twitter.com/kamilkazani/status/1616826928463216645 (ja ik weet het, 1 bron is geen bron, maar toch)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4.1 Frank789 - Reactie op #4

Nederland en anderen leveren sinds de sancties tig keer meer gesanctioneerde producten aan buurlanden van Rusland.
Vragen? Geen vragen.
Slechts 9% van de westerse bedrijven hebben zich uit Rusland teruggetrokken, wij ziens slechts de grote namen als McDonald e.d.
Vragen? Geen vragen.
Iraanse drones zitten vol Europese en Amerikaanse onderdelen die ze eigenlijk niet zouden mogen hebben.
Vragen? Geen vragen.

En dan hebben we het nog niet over de sancties n.a.v. De Krim in 2014 die nauwelijks gehandhaafd werden.

#5 Co Stuifbergen

Als landen de baas over hun eigen defensie worden wilden, moesten ze maar geen tanks uit Duitsland kopen.

Het verbod op doorverkoop kan andere redenen hebben dan de Duitse veiligheid: Duitsland kan vrezen dat doorverkoop tot met conflicten leidt, of het is bang voor zijn reputatie.

Ik denk dat militaire steun aan Oekraïne goed is, maar alles dat ik van de oorlog weet, weet de Duitse regering ook.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Co Stuifbergen

Duitsland lijkt Roomser dan de paus, want het heeft in het verleden tweedehands tanks aan Saoedi-Arabië verkocht.
(Of in ieder geval dit geprobeerd. De Nederlandse regering wilde heb tanks aan Saoedi-Arabië verkopen, maar het Nederlandse leger was wel zo vriendelijk eny exemplaar uit te lenen voor een demonstratie)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6.1 Bismarck - Reactie op #6

Duitsland heeft ook Leopard 2’s verkocht aan Turkije, dat deze daarna in heeft gezet bij hun invasie van Syrië.

#7 Jos van Dijk

Duitsland was niet het enige land dat aarzelde om tanks te leveren. Na de bekendmaking dat Scholz levering niet meer tegenhoudt komt uit de VS het bericht dat ze Oekraïne toch nog zo’n 30 Abrams-gevechtstanks gaan sturen. Plots lijken de argumenten van Washington waarom de tanks zogenaamd niet konden worden geleverd (of het nu gaat om het type brandstof dat ze gebruiken of hun ingewikkelder onderhoud in vergelijking met de Leopards) niet zo onoverkomelijk.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7.1 Cerridwen - Reactie op #7

Het leveren van Abrams tanks door de VS was een voorwaarde van Duitsland om haar blokkade op levering van de Leopards los te laten. Politieke overwegingen dus. Dit zegt niets over de validiteit van de inhoudelijke argumenten om geen Abrams te leveren. Het politieke en militair strategische voordeel van levering van de Leopards weegt op tegen de logistieke nadelen van levering van de Abrams, ingewikkelder is het niet.

De precieze argumenten van deze discussie zijn uiteindelijk niet zo belangrijk. Waar het om gaat is dat het westen op grote schaal moderne tanks gaat leveren aan Oekraïne. Die kunnen ze goed gebruiken.

#8 Dirk

Ik denk dat er een belangrijke rol is weggelegd voor kleinere nato-landen, namelijk het opleiden van Oekraïense militairen voor nieuwe wapensystemen toch als Oekraïne deze militairen nu kan missen. Dan zorg je voor snelle consequenties als Rusland de oorlog verder escaleert. Dat wil niet noodzakelijk zeggen dat die kleinere landen die wapens achteraf ook moeten leveren. Of dat ze die zelf moeten leveren of dat ze dat zelf zelf moeten beslissen. Maar Rusland zou bijvoorbeeld de gevolgen kennen als het “een nieuw offensief” lanceert. Als dat zou gebeurt zijn met moderne tanks dan zouden de Russen zeer snel gevolgen zien. Soms lijkt de huidige reactie van de UK op de vraag voor vliegtuigen hieraan te voldoen.
Ik maak me geen illusie en denk niet dat Rusland dan zal de-escaleren. Het land voert deze oorlog niet om enig Russisch belang maar enkel om het gezicht van Poetin te redden. En alle nadelen vind hij minder erg dan dat hij zijn winstgevende hobby zou verliezen. En dat alleen verklaart het irrationele gedrag, het is geen nieuwe trend in het internationaal denken. Bevestiging vind ik ook in de Oekraïense pers die er wel van uitgaat dat er een aantal dubbelgangers van Poetin rondlopen maar dat het oorlogsbeleid nog steeds door hem gemaakt wordt omdat er geen dubbelgangers bestaan met een normale logica die het in hun hoofd zouden halen dit te doen en in de reactie van een vroegere speechschrijver in de Huffington Post van Poetin die nu inschat dat als de verkiezing volgend jaar doorgaat, Poetin ze niet haalt na al zijn stommiteiten waarvan er sommige voor de camera. Maar dit gebrek aan compromis zal er toe voeren dat steeds meer beslissingen noodzaakelijk zullen zijn zolang Poetin daar zit. Zelf Duitseland heeft ook beslist.
Ik denk dat de censuur het zeer moeilijk maakt om een boodschap over te brengen naar de Russische bevolking maar niet onmogelijk. Zo hebben de gevangenen toch ook begrepen wat hun lot zou zijn als nog ze voor Wagner in Oekraïne gaan vechten. En kan denk ik ook de boodschap overgebracht kan worden dat Poetin aan het einde van zijn latijn is en niet lang meer heeft. Ook leiders van de Russische bondgenoten schijnen dat te weten en doen niet wat Poetin zou willen in zijn privé oorlog.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie