Het is een beproefde methode voor landen met grote schulden: devalueer je munt. In je eigen munt blijft je schuld gelijk, maar in dollars is het ineens een stuk minder. De VS volgen momenteel die strategie door China onder druk te zetten om zijn munt juist te herwaarderen. Dat is immers één van de manieren om de dollar te devalueren ten opzichte van de yuan. Griekenland zou deze kunnen bewandelen, als ze de drachme nog gehad had, maar ze kan vanuit de euro niet terug.
Een nadeel van devaluatie is dat de prijzen stijgen, vooral van geïmporteerde goederen. Dat is de reden waarom consumenten van een harde munt houden. Zo’n harde munt is echter niet goed voor de export. Daarom houdt China zijn munt kunstmatig laag, want een stijgende yuan maakt Chinese goederen in dollar- of eurotermen fors duurder. Dit gaat uiteraard ook op voor andere van landen wier economie sterk op export leunen, zoals Duitsland en Nederland. De consumenten in die landen hechten weliswaar aan een keiharde euro, maar voor de economie is die helemaal niet zo goed.
Met de gigantische Amerikaanse tekorten en de Chinese weigering om te devalueren was de euro de afgelopen jaren tot recordhoogte gestegen. Dat was een reden tot zorg. Sinds de Griekse crisis heeft de euro fors aan waarde verloren. Duitse en Nederlandse goederen worden daardoor goedkoper op de wereldmarkt, wat in een periode van algemene economische malaise helemaal niet zo erg is.
Je kunt zelfs zeggen dat de Grieken een vuil klusje voor heel Europa hebben opgeknapt. Normaal gesproken gaat devaluatie gepaard met een verlies aan vertrouwen in de economie, maar in Europa ondervinden vooral de Grieken dat in de vorm van hogere rente, terwijl de Duitsers en Nederlanders er op hun staatsleningen veel minder van merken.
Natuurlijk straalt het Griekse probleem op de hele eurozone af en het verhaal is ook gecompliceerder dan alleen iets met wisselkoersen en export. Er valt echter wel wat te zeggen voor de halfslachtige deal die de EU over het Griekse probleem sloot. Dat mag niet te lang dooretteren en moet zeker niet zwaar doorslaan naar Portugal en Ierland, maar naast het morele aspect (de Grieken hebben de boel belazerd en verdienen straf) zijn er ook harde economische redenen om de euro nog wat te laten bungelen, zo lang hij maar niet in vrije val raakt.
Reacties (1)
Ja leuk en aardig, maar ondertussen wordt de goedkope meuk uit China langzaamaan onbetaalbaar. Daar wordt ik niet blij van!