Alle drugs de wereld uit, te beginnen bij…

ANALYSE, DATA - Na alle verkiezingsretoriek rondom het referendum en de gemeenteraden is er weer ruimte om eens rustig naar de grote thema’s te kijken die onze maatschappij aangaan. Bijvoorbeeld het gebruik van drugs.
Volgens velen loopt dit volledig uit de hand en infiltreert de criminele wereld voor het drugsgeld zelfs die net benoemde gemeenteraden. Om nog maar niet te spreken van weer een hele generatie jeugd die naar de knoppen gaat! Daar moet toch echt wat aan gebeuren!

Afijn, u kent de uitspraken inmiddels wel. Maar zoals vaker ontbreekt het vaak aan onderbouwing met cijfers. En dat terwijl WODC en Trimbos toch al zeker 20 keer een jaarlijkse drugsmonitor hebben gepubliceerd.
Dus laten we het publieke debat dan maar een beetje faciliteren door al die cijferbrij in dikke stapels papier op een iets overzichtelijker manier te presenteren. Om te beginnen het actuele gebruik van de afgelopen jaren.


Er ontbreken nogal wat jaren met metingen. Voor zo’n belangrijk thema toch wel opvallend dat we daar in het verleden niet bovenop zaten! Maar goed, uit de gegevens die we wel hebben kunnen we opmaken dat het lijkt alsof de cannabis epidemie over zijn hoogtepunt heen is. GHB deed zijn intrede en vertoont een zorgwekkende trend. Maar ook cocaïne en ecstacy zitten in de lift helaas.

Overigens is dit plaatje natuurlijk een beetje beperkt. Het betreft hier alleen de illegale drugs. Als we de legale drugs erbij zetten, verandert het beeld compleet (let op, andere schaal y-as!).

Het moge duidelijk zijn dat de reguliere drugs veel populairder zijn.
De opkomst van de slaap- en kalmeringsmiddelen valt echter wel op. Dat raakt nu al meer dan 6% van de bevolking.

Maar goed, deze cijfers zeggen nog niet heel veel over de maatschappelijke impact. Een manier om daar naar te kijken is te zien hoeveel mensen er ieder jaar in de verslavingszorg terecht komen.

Plat gezegd, er zaten in 2015 net zoveel mensen in een kliniek vanwege alcohol als voor alle andere drugs bij elkaar!

Nog een andere manier om er naar te kijken is hoeveel mensen er in het ziekenhuis belanden als direct gevolg van het gebruik van een drug.

Opnieuw voert alcohol de lijst aan. Zelfs als je het compenseert voor het aantal gebruikers, is alcohol nog steeds drie keer zo schadelijk als cannabis. Dit geldt niet voor opiaten en cocaïne overigens, daar gaan er verhoudingsgewijs veel meer naar het ziekenhuis na gebruik.
Vreemd is dat er van tabak geen cijfers zijn. Alsof er geen mensen in het ziekenhuis komen met COPD-achtige verschijnselen door roken…

Dan sluiten we af met wat echt de tongen losmaakt in het drugsdebat: de doden.
Een dode als gevolg van een verkeerde paddenstoel en de hele wet wordt aangepast. Dus hoe zit het dan met al die andere illegale drugs?

Cocaïne en opiaten (morfine, heroïne) zijn duidelijk erg gevaarlijk. In de laatste twintig jaar is niemand gestorven als direct gevolg van het gebruik van cannabis.

Oh, hoe zit dat met die legale drugs vraagt u? Die moest ik even uit de grafiek houden, omdat je anders niet goed ziet wat de schade van illegale drugs is.
Hier de versie voor alle drugs.
.

Duidelijk. Ik stel voor dat we alcohol en tabak illegaal maken en de rest legaliseren. De maatschappelijk impact zal enorm zijn!

Reacties (22)

#1 Henk van S tot S

De alcohol aangaande:
Mensen in behandeling is natuurlijk nog iets anders dan het aantal verslaafden.
Indien men de alcoholgebruikers volgens deze maatstaf meet, blijkt dat deze gelegaliseerde drugs verreweg het gevaarlijkst zijn.

  • Volgende discussie
#2 lmgikke

goed stuk. ik ben benieuwd of ook de financiele consequenties , korte vs lange termijn en direct vs indirect helder gemaakt kunnen worden.

de kosten van alcohol zijn vaak indirect, terwijl de accijns baten direct de schatkist instromen.

zelf heb ik ooit uitgerekend dat bij gelijk blijvende prijzen maar legalisering van wietteelt de staat zeker zo’n 5 miljard aan accijns per jaar kan verdienen. een gram kost nu tussen 7 en 10 euro. terwijl het een plant is. de kostrpijs zou bij legale teelt nagenoeg gelijk moeten kunnen liggen aan tarwe of mais.

bij gelijk blijvende consumenten prijs heeft het geen effect voor de eindgebruiker. verschil is alleen dat het geld naar de staat ipv criminele organisaties gaat.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Bismarck

“het lijkt alsof de cannabis epidemie over zijn hoogtepunt heen is. GHB deed zijn intrede en vertoont een zorgwekkende trend. Maar ook cocaïne en ecstacy zitten in de lift helaas.”
Gezien de rest van je verhaal is het vreemd dat je hier van epidemie, helaas en zorgwekkend spreekt over cannabis, xtc en GHB. Het gaat uiteindelijk maar om gerommel in de marge tegenover tabak (en in mindere mate alcohol).

“In de laatste twintig jaar is niemand gestorven als direct gevolg van het gebruik van cannabis.”
Misschien van der Steur even vragen, die kende wel een paar gevallen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 børkbørkbørk

Er zijn natuurlijk wel 20 keer zoveel alchohol- als cannabisgebruikers. Alcoholgebruik kan nauwelijks nog toenemen, cannabisgebruik wel, dus raad maar wat er zorgwekkender is.

Verder zijn sommige cijfers niet noodzakelijk bepaald door de drug die gebruikt wordt. Zo zijn alcoholgebruikers gemiddeld veel ouder en dus zwakker dan cannabisgebruikers.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Steeph

@4: Je eerste punt gaat niet op. Ik wil het wel allemaal voorrekenen, maar echt, per gebruiker zijn er meer problemen met alcohol dan met cannabis. (Heroine en cocaine is echte shit overigens).

En qua tweede punt, get real. Neem alleen al het aantal dodelijke ongelukken (ergens tussen de 70 en 120 is de laatste schatting) als direct gevolg van alcohol. En dat zijn echt niet de ouderen.
En dan hebben we het niet eens over gewelddadigheid (met name in familiesfeer) van alcoholisten.

Ergens lijkt het er op dat je een manier zoekt om vooral niet te willen zien dat jouw geliefde biertjes niet zo onschuldig zijn.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Steeph

@3: Dat was met opzet. Extra zwaar aanzetten bij de “foute” drugs en “licht” over de echte problemen heen stappen.
Kennelijk niet helemaal gelukt.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 gbh

@6: Je hebt het CDA al mee.

Verder gebruikt slechts 0,1% van 18 jaar en ouder regelmatig dat gootsteenontstopper, het cannabis gebruik ligt gelukkig nog een factor 100 hoger.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Henk van S tot S

@5:
Misschien een “aardige” aanvulling.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 Basszje

Hoe kan je eigenlijk in een ziekenhuis belanden na cannabisgebruik? Zeker als het kennelijk niet dodelijk is. Etenswaren, experimenten met bongs oid?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 børkbørkbørk

@5:

> Je eerste punt gaat niet op. Ik wil het wel allemaal voorrekenen, maar echt, per gebruiker zijn er meer problemen met alcohol dan met cannabis. (Heroine en cocaine is echte shit overigens).

Het eerste punt gaat wel degelijk op. Er zijn 20x zo veel alcohol- als cannabisgebruikers, toch? In je eerste grafiek zijn er slechts 3x zo veel opnames voor verslaving voor alcohol. Dus cannabis is verslavender. Als cannabis de rol van alcohol overneemt, worden sommige problemen dus groter.

> En qua tweede punt, get real. Neem alleen al het aantal dodelijke ongelukken (ergens tussen de 70 en 120 is de laatste schatting) als direct gevolg van alcohol. En dat zijn echt niet de ouderen.
En dan hebben we het niet eens over gewelddadigheid (met name in familiesfeer) van alcoholisten.

Get real? Er zijn net nog een paar mensen doodgeschoten als gevolg van drugshandel. Nu kun je argumenteren dat legalisering zus of voorlichting zo, maar jij zoekt geen enkele nuance en presenteert je gegevens absoluut. Je geeft geen verdere informatie en neemt geen enkele andere factor mee. Je suggereert dus dat het puur de invloed van bv. alcohol is, terwijl dat niet waar is. Dat is het soort argumentatie dat niemand helpt. Zodra iemand een fout in je redenering vindt, is de hele bewijskracht ervan weg.

> Ergens lijkt het er op dat je een manier zoekt om vooral niet te willen zien dat jouw geliefde biertjes niet zo onschuldig zijn.

Juist. Geen argumenten, dan maar een beetje insinueren. Gaat lekker.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 gbh

@10: Cocaïne is geen echte shit, het derivaat daarvan crack wel. Coke kan je zonder veel risico recreatief gebruiken.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 Co Stuifbergen

@11: van coca-bladeren kan men thee zetten. Geraffineerde cocaine is wel gevaarlijk, ook als het gesnoven wordt (bij mijn weten wordt crack gerookt).

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#13 gbh

@12: Crack (in ammoniak gekookte cocaïne) is veel heftiger dan cocaïne, lichamelijk kan je daar niet aan verslaafd worden maar bij crack loop je een vrij grote kans op een geestelijke verslaving, bij coke is dat heel veel minder. Ik ken mensen die helemaal naar de klote zijn gegaan van crack, ik geen er geen één waar dat bij is gebeurd met coke. Coke kan je ook roken, was vroeger een café in Den Haag als je daar naar binnen liep kwam de coke walm je tegemoet.

Het gevaarlijke is dat je niet weet waarmee dat spul versneden is.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#14 Henk van S tot S

@10:

Het eerste punt gaat wel degelijk op. Er zijn 20x zo veel alcohol- als cannabisgebruikers, toch? In je eerste grafiek zijn er slechts 3x zo veel opnames voor verslaving voor alcohol. Dus cannabis is verslavender. Als cannabis de rol van alcohol overneemt, worden sommige problemen dus groter.

Kijk ook even naar de de links on @1:

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#15 Janos

@9 ik vermoed (niet gestaafd door enig onderzoek) dat het vooral mensen zijn bij wie het verkeerd valt, en die denken dat ze dood gaan. Medisch is er dan niets aan de hand, maar mensen gaan wel naar het ziekenhuis, waar ze op de eerste hulp komen, ze gekalmeerd worden, en op zijn hoogst een maag of wat wordt leeggepompt (bij consumptie via space cake oid).

Maar het staat wel geregistreerd als “ziekenhuisbezoek door cannabis”

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#16 gbh

@15: Beetje drastisch een maag leegpompen als suiker ook helpt, het denken dat ze dood gaan komt door een te lage bloedsuikerspiegel, een effect van cannabis vooral bij onervaren gebruikers.

Ziekenhuisbezoeken die mij bekend zijn waren vooral familieleden die wat lekkers in de (koel)kast tegen kwamen en geen idee hadden wat ze naar binnen werkten.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#17 børkbørkbørk

@14: Prima, maar er zijn nog veel meer cijfers en interpretaties, die @0 links laat liggen.

Verder is verslaving per se geen probleem, zolang het maar geen grote gevolgen heeft. Koffie is, naast gezond in kleine hoeveelheden, ook licht verslavend, maar daar heeft niemand last van.

De statistieken laten zien dat mensen cannabis na een tijdje links laten liggen, maar alcohol niet. Als Steeph dus één conclusie moet trekken, dan is het dat alcoholconsumptie zo veel mogelijk ontmoedigd moet worden. Niet dat ik van bier houd.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#18 Janos

@16 eens hoor, maar ik kan me voorstellen dat ze op een eerste hulp het zekere voor het onzekere nemen als ze niet weten wat iemand verder nog heeft geslikt/gezopen/genomen. Die mensen die een random cake of koekjes bij iemand anders opeten klinkt bekend, dat heb ik vaker gehoord, ook vanuit studentenhuizen. Ach, een goede les dat je niet zonder te vragen aan andermans eten moet zitten :)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#19 Co Stuifbergen

@11: @:13
Cocaïne is ook shit, al was het maar omdat een verslaafde steeds meer nodig heeft.

Verder:
https://ggzinterventie.nl/verslaving/cocaineverslaving/
Symptomen van cocaïneverslaving

lichamelijke klachten zoals duizeligheid en spierspasmen
concentratieverlies en/of geheugenverlies
hoofdpijn
verlies van reukvermogen, neusbloedingen en een loopneus
agressie en/of egoïsme
hallucinaties en opvliegendheid
angst- en paniekgevoelens
slaapproblemen en een slecht eetpatroon
afspraken niet nakomen
cocaïnegebruik verbergen voor je partner, familie en/of vrienden
smoesjes verzinnen, liegen en stiekem cocaïne gebruiken
cocaïne nodig hebben om dagelijks te kunnen functioneren en niet zonder kunnen
problemen op zowel financieel als sociaal gebied

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#20 analist

Is de schade van alcohol niet het grote aantal vechtpartijen, aanrandingen en verkeersongelukken in het uitgaansleven? Naast allerlei gezondsheidsproblemen. Dat een paar dronkelappen zich aanmelden als alcoholist, heel jammer voor ze maar daar zitten de (maatschappelijke) kosten toch niet?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#21 Henk van S tot S

@20:
+mishandeling van partner en/of kinderen, met de uit voortvloeiende kosten voor de hulpverlening; verzuim op het werk + eventuele werkloosheid.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#22 KJH

Dat alcoholgebruik moet worden ontraden, ontmoedigd, en in sommige scenario’s zwaar(der) bestraft, daarover bestaat wat mij betreft geen enkele twijfel. Tabak? Hm. Overige discussie over drugs vindt plaats in een internationale context, en wat dat betreft sluit ik mij aan bij de politieman van laatst die zei dat mensen niet *en* pilletjes kunnen poppen in het weekend, *en* vinden dat de bijbehorende criminaliteit de spuigaten uit loopt. De consument, zeker de consument van een luxe-product, is wel degelijk verantwoordelijk.

Het weerwoord van ‘de nachtburgemeester van Amsterdam’ vond ik zwak: ‘alle drugs moeten legaal, weet je!’ Ja vogel, en dat ga *jij* voor elkaar krijgen, en als niet jij, dan jij samen met alle andere coole vogels uit die wereldstad Amsterdam!

  • Vorige discussie