Doorgeschoten fraudebestrijding UWV in beeld

Foto: copyright ok. Gecheckt 01-03-2022

DATA - Deze week bleek uit het jaarverslag van het UWV dat er maar liefst 40% meer overtredingen waren van de inlichtingenplicht in 2014 ten opzichte van 2013. Strengere regels waren de oorzaak.
De Nationale Ombudsman constateerde eind vorig jaar al dat het grootste deel van de overtredingen niets met bewuste fraude te maken heeft en dat de mensen dus eigenlijk vrij breed onterecht als kwaadwillende criminelen werden behandeld.

Naast de groei in overtredingen van de inlichtingenplicht, groeide ook nog eens het aantal maatregelen genomen bij het verzuim van de inspanningsplicht (voorheen sollicitatieplicht) met ruim 10%.
Hier de groei van beide zaken (in de kolommen) in beeld, met daarbij het aantal uitkeringen waarover het UWV gaat. De cijfers komen uit eerdere jaarverslagen en het CBS:
uwv2_475
Het moge duidelijk zijn dat de aandacht voor fraude vanuit de regering de afgelopen jaren tot een enorme toename van geconstateerde overtredingen heeft geleid, niet in verhouding tot de groei van het aantal uitkeringen.
Wat niet duidelijk is, is of deze maatregelen effectief zijn. Laat staan of het geholpen heeft significant meer mensen uit de uitkeringen richting werk te krijgen. Ook is er nog steeds nauwelijks zicht op hoeveel er aan daadwerkelijke fraude mee opgespoord wordt versus hoeveel geld het kost om de opsporing te doen.

Goed moment voor heroverweging dus.
 
 
NB: De data voor de grafiek zijn verzameld voor De Stand. Dit is een papieren (!) weekkrant in oprichting. Op wekelijkse basis zal rustig een overzicht gegeven worden van het belangrijkste nieuws, zonder de waan van de dag. U kunt alvast beetje proeven via de nieuwsbrief.

Reacties (8)

#1 ed

Je kan je ook afvragen waarom een bankier met een inkomen van meer als een miljoen nog steeds voor een bank werkt .Meeste mensen die bij het UWV een uitkering hebben moeten waarschijnlijk zien te overleven ,terwijl de meeste bankiers verslaafd zijn aan macht .

 • Volgende discussie
#2 lurker

Wat is precies het verschil tussen inspanningsplicht en sollicitatieplicht? Is het alleen een nieuwe naam of zijn er ook eisen toegevoegd waar uitkeringsgerechtigden aan moeten voldoen?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 ed

De werkenlijke waarde van het leven van iemand die bij het plaatselijk UWV moet aankloppen is voor overheid uit Den Haag en banken alsook verzekeraars ZERO ZERO . Zodra je bij een plaatselijk UWV aanklopt , krijg je gelijk een sluip ambtenaar van één of ander particulier bedrijf achter je aan die is ingehuurd door de gemeente .
Ik kijk helemaal niet raar op indien ( niet geregistreerde ) fraude in werkenlijkheid nog veel en veel meer is toegenomen als dat hier nu in statistieken wordt aangegeven .

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Sjap

Hallo Ed, wat leuk dat je actief deelneemt aan dit debat dmv het plaatsen van comments op Sargasso.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 frankw

@5 Wat een afgrijselijke verhalen. Misschien hier op Sargasso een “verhaal van de dag van maken”? Dit is, als de verhalen kloppen, toch doelbewust mensen onderuit schoppen?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Bernard Weiss

@2: Het is een veel breder begrip, het omvat zo ongeveer iedere mogelijke maatschappelijke activiteit die in werk zou kunnen resulteren.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Bernard Weiss

@6: Maar dat is toch al vanaf zo ongeveer de jaren tachtig de bedoeling van de achtereenvolgende neoliberale kabinetten? Wie niet mee kan komen wordt uit de arreslee gepleurd als prooi voor de wolven.

 • Vorige discussie