Don’t believe the hype: jihadisme

OPINIE - De voormalig chef van MI6 plaatst kanttekeningen bij de nervositeit van Westerse inlichtingendiensten aangaande jihadisten. Ze zijn vooral een probleem voor andere jihadisten. En ook over de aanpak zijn de meeste experts het wel eens. Eergisteren een interview met Peter Knoope, directeur van het ICCT die in het Radicalisation Awareness Network overlegt met geheim agenten, jongerenwerkers en familieleden en daar goede resultaten mee boekt.

Zowel de Britse geheim agent als zijn Nederlandse onderzoeker zijn het over een ding eens: de harde taal van politici werkt vaak averechts. Overtuigde ronselaars zijn er altijd, de twijfelaars hard aanpakken door bijvoorbeeld hun paspoorten in te nemen, drijft beide groepen wellicht in elkaars armen, stelt Knoope in het NRC.

En vaak is er geen ideologische keus – blijkt uit onderzoek van de Universiteit Leiden. Een jihadistisch netwerk heeft voor immigranten gewoon hele praktische oplossingen voor hele praktische problemen. En: zingeving. Waar ook generaal Uhm op doelde toen hij een parallel trok tussen Syriëgangers en zijn zoon.

Hoe moeten we, gegeven al deze berichten, de vijfentwintig miljoen extra voor de AIVD nu begrijpen? Anders gezegd: hoe kunnen wij – pers, publiek, politiek – controleren dat die vijfentwintig miljoen het ook echt waard zijn? De bureaucraten ontwaken – wie een verband kan leggen tussen zijn dossier en jihadisten, krijgt er waarschijnlijk geld bijgeklust. Heel veel fantasie is daar niet voor nodig.

En ding staat vast – we bereiken meer met openheid dan met achterkamerbeleid. Als de AIVD gelijk heeft en de jihadisten organiseren zich als een zwerm in plaats van een organisatie-met-duidelijke-hiërarchie, dan heeft de dienst meer nodig dan alleen haar eigen agenten en capaciteiten.

Dan zijn overal oren en ogen nodig om jongeren te weerhouden van een vreselijke burgeroorlog aan de andere kant van de wereld waarvoor ze (mogelijk) kiezen op verkeerde informatie of, confronterender, omdat ze zich in Aleppo gewaardeerd en betrokken voelen. Gewaardeerder en betrokkenen dan hier in, zeg, Delft, Zoetermeer of Den Haag.

Reacties (19)

#1 Dehnus

Ja maar : PAK ZE HUN PASPOORT AF VERDOMME!

Is veel makkelijker en polariseert zo lekker. Ik blijf erbij nog nooit was het zo makkelijk om politicus te zijn (helemaal in de VS). Lekker twee partijen (Links en Rechts) en mensen tegen elkaar opzetten. INNEN MAAR!

 • Volgende discussie
#2 euro

Win-win-situatie voor rechtse demagogen en oorlogshitsers, die jihadistische dreiging. Geen aanslagen = aanslagen kunnen altijd nog komen, steek je kop nou niet in het zand. Wel een aanslag = zie je wel.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Djools

@2: De extremisten aan beide kanten hebben elkaar nodig.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Lucintha Cavalcante

Er is natuurlijk geen bewijs dat die lui aanslagen gaan plegen, maar dat is het hem juist: ze zijn zo gewiekst dat zelfs de veiligheidsdiensten het niet door hebben.

Allemaal afknallen, net zoals in Syrie lijkt me de oplossing.

[/GeenStijl modus]

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Bookie

@2
Ja man, vooral niets doen. Laat je inwoners lekker misdaden tegen de menselijkheid plegen. Zolang het voor de goede zaak is niets mis mee, toch? Vooral niet voorkomen door bijvoorbeeld inname paspoort.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Henk van S tot S

Tja, ik doe het bijna in m’n broek van angst.
Een voordeel heb ik wel:
Ik ben geen PVV-er dus kom niet als eerste aan de beurt ;-) ;-)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Aydin

@5: Al die fantasten hier hebben waarschijnlijk nooit een moskee bezocht of in de schilderswijk in Den Haag mogen opgroeien. Anti-homo, anti-kapitalisme en pro-jihadistische posters zijn hier innig verweven met het dagelijks leven. Ik daag je uit om het eens te doen. Loop hier een moskee binnen, vind eerst die ene imam die je wel kan verstaan en ga vervolgens door over wat zij vinden van de gevierde rechten van westerse vrijheid.

Maar ja, lekker tegen de rechtse overheid schoppen om zo nog even na te genieten van die jaren 60 vibe, dat is veel belangrijker.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Prediker

@7 – Zeg ‘Aydin’, is het toeval dat jij hetzelfde IP-adres hebt als vaste reaguurder ‘Amateur Commenter’ en je email-adres een variatie op het zijne is of loop je gewoon te sockpuppeteeren?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Stronkel

@8: is dat dan van belang ofzo? Ikzelf wijzig ook om de zoveel reacties van naam, puur om die reacties op inhoud te laten beoordelen en niet vanwege de naam die er boven staat. Dat doe ik al sinds men kan reageren op Sargasso.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Henk van S tot S

@9:
En wat vinden de meeste reaguurders van jouw inhoud? ;-)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Prediker

.. puur om die reacties op inhoud te laten beoordelen en niet vanwege de naam die er boven staat.

@9 Als iemand altijd onder een specifieke naam reageert, en dan vervolgens ineens een reactie tikt onder naam ‘Aydin’ waarin hij net doet alsof hij een Marokkaan uit de Schilderswijk is, iemand die weet hoe het er op straat en in de moskee aan toe gaat (in tegenstelling tot al die andere reaguurders hier die van toeten noch blazen weten), dan voert zo iemand welbewust een allochtoon klinkende naam op juist omdat hij wenst dat mensen die reactie ‘street credibility’ zullen toekennen op grond van die naam.

Dat is een nogal grove vorm van misleiding, denk je ook niet?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 gbh
 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 Tinbergen

Over misleiding gesproken! Het is oorlog. Vooral de overheid liegt, en de propaganda kanalen – De VK, NRC, AD, Telegrap, e.d. NOS en RTL – staan in dienst van de propaganda-klus.
Deze week lieten ze geen gelegenheid onbenut om de verzetsstrijders in O. Ukraine af te schilderen als agenten van Rusland cq. terroristen.
Ze verzwijgen al een maand dat woonwijken door de NAVO (Kiev) onophoudelijk worden bestookt. (oorlogsmisdaad). En wel met brandbommen en witte fosfor (beide zijn oorlogsmisdaden).

CSVE medewekers werden krijgsgevangen gemaakt; die gedroegen zich geenszins als waarnemers, doch als verkenners cq. spionnen.

Jullie zijn toch niet dom. Jihadis strijden tegen …. Assad, toch?!
Dat willen jullie toch ook? Assad moet weg.
Nog niet zo lang geleden zagen we Timmermans en Rutte op het scherm. De rode lijn was overschreden. Ze riepen – zich duidelijk humanitaire helden vindend – op om Syrische burgers te bombarderen.
(VN-gezant Del Ponte rapporteerde dat het gifgas zeker niet door Assad was ingezet, doch door de ‘rebellen’.)

En nou heeft de regering opeens een probleem met diezelfde jihadi’s. ….

Nederland heeft geen probleem met export van wapens naar S.A, Qatar, of wel land in het M.O. om het even.
Laten die nu net de grote sponsors zijn, met de VS cq. NAVO, van de doodseskader in Syrie en Irak. (aangestuurd vanuit de Amerikaanse ambassade in Turkije.
Turkije én Israël knuffelen nu opeens de Koerden.
Onze propaganda kanalen verzwijgen ook al een paar maanden de oorlogsmisdaden onder NAVO vlag in Irak en Syrie. Zo heeft ISIS de controle gegrepen over 2 grote dammen; de drinkwatervoorziening. En deze vergiftigd, door er olie in te laten lopen. Nieuws dat de regering niet geschikt vind voor u. De regering vind waarheid en te groot gevaar voor ‘het grote plan’ waar zij aan werkt.

Deze ketelmuziek over jihadi’s, een bekende propaganda truc – afleiden van het feit dat de echte oorlogsmisdadigers in de kantoren in D.C, Wall Street, Tel Aviv, Brussel, Londen en Den Haag zitten.

Het is een eeuwenoude traditie in het oorlogsbedrijf het kanonnenvlees te vinden onder sukkels, paupers, avonturiers, waaghalzen en criminelen. Anno nu zijn kindsoldaten erg in trek – en overvloedig voorhanden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 pedro

@5:

Laat je inwoners lekker misdaden tegen de menselijkheid plegen

Heb ik wat aanslagen in Nederland gemist? Of is dit gewoon bangmakerij? Precies wat #2 al voorspelde: “Geen aanslagen = aanslagen kunnen altijd nog komen, steek je kop nou niet in het zand”.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 Bookie

@14
Er worden paspoorten ingenomen om te voorkomen dat ze naar Syrië afreizen. Daar vechten ze bij groepen die misdaden tegen de menselijkheid begaan en zijzelf derhalve waarschijnlijk ook.
Niks geen bangmakerij, maar je plicht als land.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 Mario

@15

En valse (inter)nationale paspoorten zijn ineens enorm lastig om aan te komen?

Paspoort afnemen is niet meer dan symboolpolitiek: heerlijk voor onderbuikertjes zoals jij, lastig om mogelijke problemen te voorkomen.

Maar wentel maar lustig voort, in je eigen bangmakerij.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 Henk van S tot S

@12:
Een soort GeenStijl, maar net iets anders ;-)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#18 basszje

@13: *kijkt uit het raam* Ziet geen witte fosfor in zijn ‘Russische’ wijk. Overdag wel kinderwagens trouwens.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#19 Tinbergen

@18 uw cryptische kreten; niets zeggend. Als u iets wilt zeggen, zeg dat dan.
De aanwijzingen van oorlogsmisdaden onder NAVO vlag zijn erg serieus, talrijk – en eigenlijk de handtekening van de NAVO.

‘Elders in de regio in Slavyansk, werden brandbommen afgeworpen door militaire vliegtuigen, in het dorp Semyonovka. Het gebruik van witte fosfor brandbommen is eerder al gerapporteerd in Slavyansk.’

Een land aanvallen op valse gronden is natuurlijk op zich al een oorlogsmisdaad. Dat is inmiddels een vast gewoonte geworden. Vietnam, Korea, Irak (2x), Joegoslavië, Libië, Afghanistan, , Ukraine. Irak is bedolven onder radioactieve fragmenten D.U., ook een oorlogsmisdaad, de sancties dito; het kapot bombarderen van de drinkwatervoorziening maakt sinds het plunderen van Libie een vast onderdeel uit van de NAVO- strategie.

Je hoeft geen journalist van beroep te zijn om aan te tonen dat de NAVO herhaaldelijk oorlogsmisdaden begaat, ook in de vorm van het leveren van chemische en biologische wapens aan jihadisten.
Erasmus Universiteit heeft een lab dat dodelijke virussen genetisch manipuleert om geschikt te maken als biowapens; dit lab wordt door de VS betaald.

Onder mom van terreurbestrijding verdwijnen enorme sommen belastinggeld in biowapen ontwikkeling. De gentech bedrijven schieten als paddestoelen uit de grond. In ons land werd dat door de overheid toegedekt met de kreten ’top-sectoren’, innovatie.

Daarmee maken de lakeien in het Binnenhof zich enorm populair bij de bazen in D.C., Tel Aviv, Wall Street. Zozeer, dat zelfs opperlakei een bezoek aan ons land van klompen en tulpen bracht. (en weed, XTC, wapenhandel, witwassen, doorsluizen crimineel geld, etc.). De VS kan die VOC-mentaliteit wel waarderen.

Het verhaal van de jihadistische dreiging heeft alle kernmerken van een complot theorie. Het is al wel duidelijk dat de denk tanks van die theorie in het hart van de macht zetelen. D.C., Tel Aviv, Brussel, Wall Street, Londen, Den Haag, en Stuttgart.

Kleuren revoluties, Face book revoluties. & Oorlogsretoriek mbv. Hollywood; Media voor propaganda, Goebbels-stijl.
‘The Best Ennemies Money can Buy”, prof. Anthony Sutton: http://www.youtube.com/watch?v=xSVWXmZB1wc
‘CIA, the worlds premier terrorist organization’:
http://www.serendipity.li/cia.html
Bush, Carlyle Group, The Binladin Group, Halliburton:
http://rense.com/general14/wsjbushsenior.htm
http://anewworldsociety.ning.com/profiles/blogs/kony-2012-exposed-as-a-war-propaganda-film?xg_source=activity
http://www.nytimes.com/2011/12/27/science/debate-persists-on-deadly-flu-made-airborne.html?pagewanted=all&_r=0

 • Vorige discussie