Kort | 800.000 euro per terugkerende jihadstrijder

Nederland in rep en roer. Nieuwe dreiging. AIVD spreekt van verhoogd dreigingsniveau. Waardoor? Door jihadstrijders. Vooral de terugkerende. Hoeveel zijn dat er dan? Dertig tot nu toe, van de 130 die richting het Midden-Oosten vertrokken.

En de AIVD moet bezuinigen. Dat kan natuurlijk niet. Want wie houdt ze dan in de gaten? Daar werd vorig jaar al over geklaagd. Dus toen al helft minder bezuinigen. En nu alle politieke partijen “cry wolf!” meeschreeuwen, heeft Plasterk nog 25 miljoen euro gevonden om de “pijn” te verzachten.

Rekent u even mee? Dat is 800.000 euro per terugkerende jihadstrijder. Vrij vertaald is dat vier AIVD’ers met ondersteunende middelen. Is dat niet een beetje overdreven? Vooral om het angstgevoel een beetje te verzachten?

Laat ik het nog botter stellen. Stel dat van die terugkerende jihadstrijders er twee daadwerkelijk een aanslag willen en kunnen plegen de komende twee jaar. Stel dat bij beide aanslagen zo’n 25 doden vallen. Dan zouden we dus een miljoen euro per voorkomen dode betalen. Zonder garantie overigens.

Woensdag is er een debat. Misschien dat er politici zijn die door het angstdenken heen durven te prikken (daar hebben we al last van sinds 2001) en kritische vragen durven te stellen. Zoals bijvoorbeeld: Als dit al zo inefficiënt gaat, welke andere, minder essentiële, onderdelen van de AIVD zijn dan net zo inefficiënt. Kunnen we daar het geld niet weghalen? En: kan de minister bij benadering aangeven hoeveel aanslagen er voorkomen gaan worden van dit geld? Etc….

 1. 3

  Hum. Volgens mij is 25 miljoen euro gedeeld door 130 echt geen 800.000 per Jihadstrijder, maar nog geen 20.000. Je kunt natuurlijk wel net doen alsof 100 van de 130 vertrokkenen spontaan zullen verdwijnen of allemaal neergeknald zullen worden, maar dat is natuurlijk niet zo – ook al niet omdat de strijd daar nog helemaal niet afgelopen is. Een flink deel van die nog ontbrekende 100 gaat waarschijnlijk ook nog terug komen.

  Wordt hier bewust misleidende statistiek bedreven? Ik vind de ophef ook allemaal wat overdreven, maar wel graag even de juiste getallen en berekeningen leveren, anders wordt het debat zo wazig.

 2. 4

  Jij als doorgewinterde statisticus :) weet toch dat men met skewness als biologische parameter, met de data die we nu hebben, geen aan zekerheid grenzende uitspraak kan doen.

 3. 6

  @3: Het is de AIVD die de nadruk legt op de terugrekende jihadisten als zijnde het gevaar. Daarom gekozen voor die 30.
  Als je die 130 neemt en je trekt er vanaf welke het niet overleven, is het meer dan 200.000 euro per jihadist.
  Maar het is aannemelijk dat een deel daar blijft. De positie die ze in de strijd verwerven, krijgen ze hier niet.

  Overigens zegt de AIVD ook dat een deel van de terugkeerders niet gevaarlijk zal zijn. Dus misschien ligt het bedrag nog wel hoger.

 4. 7

  @3 Leuke poging, maar je zit er zelf een nulletje naast.

  @1 Jij en je blonde vriend zijn gewoon schijterds. Er is hier nog altijd meer kans om door de bliksem getroffen te worden dan om betrokken te zijn bij een aanslag door een moslim. Het is paniek om niks en ik weiger me door angst te laten leiden.

 5. 8

  Ach, die 25 miljoen wordt met gemak gecovered door verdubbelde waterbelasting. Gelukkig worden grootverbruikers ontzien, want dat is wel zo eerlijk wanneer hoog en laag springt dat het toch echt is dat de vervuiler moet betalen.

 6. 9

  Wel weer erg veel aandacht voor die verdraaide Islamieten op Sargasso de laatste tijd,maar geen letter over de terreur die onze bondgenoten in de strijd tegen de Islam plegen ,ze zijn nu de boel in Gaza weer eens aan het platgooien.

 7. 10

  Op Krapuul staat het goed omschreven:

  De mensen in ons land die nog enigszins logisch kunnen nadenken weten en beseffen terdege dat deze hele angstcampagne maar één doel dient. Het wij tegen zij gevoel versterken, de massa achter nieuwe repressieve Overheidsplannen krijgen en de situatie tussen Islamitische Nederlanders en Nederlanders van andere religieuze voorkeuren of zonder deze te polariseren.

  Nine-eleven 2.0

 8. 12

  M’n vrienden bij VK.nl laten Geert Wilders weer eens een column volschijten.(geen link,als je nieuwsgierig bent zoek je het maar zelf op)
  Tja als alle neuzen de zelfde kant op moeten zul je af en toe je masker moeten laten zakken,en al te kritische commentaren tegenhouden van reaguurders natuurlijk.(censuur?)

 9. 14

  @13

  Het is eerder zo’n 200.000 euro per strijder (ervan uitgaande dat de meesten levend terug zullen komen).

  Is dat veel? Tsja, ligt eraan aan wat voor dreigingsniveau men denkt, als men verwacht dat zonder ingrijpen van de AIVD per 5 teruggekeerde strijders 1 burgerdode in Nederland of een bondgenoot zal vallen door geweld dan is het 1 miljoen euro per gered leven en dat is niet zo heel veel vergeleken met wat we gemiddeld uitgeven aan medische zorg en veiligheidsmaatregelen voor de bevolking. Of dat een realistische verwachting is? Joost mag het weten…

  Verder zijn er nog twee kanttekeningen:

  – bovenstaande berekening gaat ervan uit dat het extra geld voor de AIVD voor terugkerende strijders weer wordt stopgezet als er geen nieuwe strijders meer bijkomen

  – Een deel van die 25 miljoen extra is bedoeld voor cyberveiligheid ipv. terugkerende jihadisten, dat verandert de bovenstaande berekening en de dreiging van zware cybercriminaliteit en cyberspionage is wel aantoonbaar toegenomen (en leidt tot aantoonbare economische schade) dus extra geld om daar tegen te verdedigen is zeker geen weggegooid geld.

 10. 15

  @10: Wat een lariekoek. Deze jongens zijn jihad strijders opgeroepen door Sunni haatprekers om te gaan strijden in shia Syrië. Zeer terecht dat brute gasten die zich inmengen bij een burgeroorlog nauwlettend in de gaten gehouden worden door de geheime dienst.

  Wat mij betreft hadden ze direct tegen de muur gemogen bij terugkomst.

 11. 17

  @14: Mbt de cyberveiligheid: dat geld kwam eigenlijk al met de halvering van de bezuiniging vorig jaar binnen (35 miljoen). Mag je dus niet van die 25 miljoen aftrekken volgens mij.

 12. 18

  @15

  Wat mij betreft hadden ze direct tegen de muur gemogen bij terugkomst.

  In het geval dat iemand nog afvroeg op welke rechten de opmerking van Wilders doelt… Al zal hij dat zelf nooit hardop zeggen.

 13. 19

  Ik hoop hier later nog eens terug te komen als het nog niet definitief te laat is om er nog iets aan te kunnen doen.

 14. 20

  Uitleveren aan Assad en die levert een juiste en goedkopere oplossing. Boontje komt om zijn loontje.
  Geen genade voor de moordenaars van de islam.
  Islam betekent onderwerping.
  Nu laten we ze maar eens goed onderwerpen.
  Uitleveren aan hun vijand is de beste oplossing en dan ontlopen ze hun straf niet.
  Voor al hun afschuwelijke misdaden die ze al hebben gepleegd en die ze nog zullen willen plegen voor hun misdadige fantasie geloof.
  Nederland beschermd die klootzakken door ze hier binnen te laten.
  Ik moet hier van walgen.
  Dood ze dan kunnen ze gelijk hun 72 gedroomde maagden verkrachten als laatste gedroomde misdaad.
  Europa en de Verenigde Staten heulen met deze moordenaars en betalen ze van ons belastinggeld.
  Ze hadden al die moslims met hun sympathie en voor deze kelen afsnijders en landverwoesters nooit hier binnen moeten laten.
  Er moet een terugzending volgen voor al die moslims die heimelijk dit allemaal willen.
  Er bestaat geen god die ze in het Arabisch Allah noemen.
  Sinterklaas bestaat wel dat is een prettig geloof.
  De wereld is al 14 eeuwen slachtoffer van die schizofrene die stemmetjes uit de hemel horen en in hun boekje schreven.
  Alles geconcentreerd in Arabie en oogluikend toegelaten door mensen die daar aan verdienen in hun kerkje en met wapens.
  De wereld is reeds overbevolkt dus laten we een beginnetje maken met dit onkruid.
  Er is een vijfde colonne in ons land en die moet er uit gewerkt worden.
  We kunnen dan een boel geld besparen en voor betere dingen gebruiken.
  Zoals het nu gaat is het hek van de dam.
  Ik erger me aan al die hoofddoeken en witte jurken mode.
  Achter die mode zit een groot onheil.
  Obama zijn vader is ook moslim en dat zal er wel wat mee te maken hebben.
  De mensen zijn zo dom als ze deze olievlek verder laten uitbreiden.
  Ik snap niet dat is tijden van de wetenschap nog mensen zijn die zich inlaten met al die domme en misdadige geloven.
  De mens dat bewijzen we zelf is de domste aap van de apensoort.

 15. 23

  “Misschien dat er politici zijn die door het angstdenken heen durven te prikken (daar hebben we al last van sinds 2001) en kritische vragen durven te stellen. “

  Ik zou er niet te hard op rekenen. Als zelfs Ronald van Raak van de SP zegt dat de AIVD letterlijk haar eigen budget mag bepalen, (“Het dreigingsniveau staat officieel op ‘substantieel’, de inlichtingendiensten houden dus serieus rekening met aanslagen. Dan moet het budget voor de diensten ook substantieel zijn.”), kun je erop rekenen dat de hele Kamer als makke lammetjes de AIVD carte blanche geeft.

 16. 24

  @17

  De cyberveiligheid werd ook bij dit extraatje van 25 miljoen vermeld in de nieuwsberichten (behalve dan deze van de NOS), dus ik ga ervan uit dat wel degelijk een deel van die 25 miljoen naar cyberveiligheid gaat, maar eigenlijk wordt nergens keihard gezegd dat het geld uberhaupt naar terugkerende jihadisten of cyberveiligheid gaat. Het is meer iets van “hier hebben jullie 25 miljoen euro extra, zie mar hoe jullie dat willen uitgeven” (de kamer wil wel toezicht op terugkerende jihadisten maar als dat de AIVD maar 1 miljoen extra kost wordt de overige 24 miljoen echt niet teruggevorderd).

  Als jij meer informatie hebt, zou je dat dan willen linken?

 17. 26

  @25:

  Gaan Marokkanen weg naar Syrië en Irak, liggen jullie fascisten nog steeds te zeiken over ‘minder minder’.

 18. 27

  Noem me een pragmatist, maar ik zeg paspoort afnemen danwel levenslang opsluiten. Het hoeft niet zo moeilijk te zijn…

 19. 29

  @28:
  Nee, dat is werkelijk serieus bedoeld. Ik begrijp niet waarom dit niet als zwaar misdrijf zou moeten gelden met zware sancties als gevolg. Maar verlicht me als jij daar verhelderende inzichten over hebt.

 20. 31

  @30:

  Poeh poeh, wat een fantastisch antwoord ja.

  Maar laten we eens verder kijken. Waar haalt dat mens vandaan dat 15-25% van de moslims “radicals” zijn ? Hoe definieert zij een “radical” ? Zoeken we verder dan komen we tegen dat Gabriel alle praktiserende moslims “radicalen” noemt. Bedoelt Gabriel dan dat 75-85% van de moslims niet praktiserend is ? Meer dan driekwart van de moslims wereldwijd die niks meer aan zijn religie doet ?

  De enige conclusie die je kan trekken: Brigitte Gabriel lult maar wat. En Anton en ander Geen Stijl/Dumpert-tuig neemt dat gelul voor zoete koek aan. Omdat het geobsedeerde moslimhaters zijn.

 21. 32

  @31: Anton heeft zijn nick zorgvuldig gekozen. Hij heeft zichzelf vernoemd naar zijn grote idool, Anton Mussert. En hij is een aanhanger van Josef Mengele. Gewoon een rasechte fascist.

  En maar linkjes dumpen om angst te kweken en haat te zaaien.

 22. 33

  @3: is je rekenmachine kapot, ben je heel erg dom, of ben je een bewuste fascist? 25 miljoen gedeeld door 130 is bijna 200.000. Het artikel spreekt overigens alleen over de terug gekeerde personen. Dat zijn er 30. 25 miljoen gedeel door 30 is ruim 800.000.

 23. 35

  @34:

  Je hebt dat stuk helemaal niet gelezen, imbeciel.

  Je ziet iets over moslims met “escalatie dreigt” en meteen slaan die geobsedeerde hersentjes van je op tilt.