DNA in je paspoort?

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Binnen nu en vijf jaar zullen biometrische eigenschappen zoals vingerafdrukken, irisscans en andere biometrische kenmerken steeds vaker gebruikt worden in het dagelijks leven van mensen. Nu worden die gegevens vooral ingezet om terroristen op te sporen of boeven te vangen, straks kunnen consumenten ermee betalen, hun eigen huis binnenkomen of zonder paspoort reizen.

Dit toekomstbeeld schetst het Nederlandse bedrijf WCC Smart Search & Match tijdens het internationale congres ID World in Milaan, dat op 16 november van start gaat, en op de conferentie Identity Next in Den Haag op 8 december.

WCC werkt zelf mee aan die ontwikkeling door het gebruik van biometrische eigenschappen zo eenvoudig, goed en goedkoop mogelijk te maken. Het bedrijf levert software zoals de database en zoekmachine ELISE, die onder meer gebruikt wordt door politie, grensbewaking en het Ministerie van Justitie, en die in staat is de best passende match te vinden.

Volgens CEO Peter Went van WCC worden burgers sinds 11 september steeds vaker geconfronteerd met biometrie. Wie naar Amerika reist moet bijvoorbeeld zijn vingerafdrukken laten scannen. India lanceerde onlangs het nationale UIDAI programma om zijn 1,2 miljard inwoners met behulp van vingerafdrukken, irisscans en gezichtsherkenning een biometrisch ID-nummer te geven. Daarmee kunnen ze een uitkering, voedselbonnen of gezondheidszorg verkrijgen, iets wat ze nu ontberen omdat ze geen identiteit hebben.

Dit soort projecten zorgt voor een omslag in het denken van mensen. “Het taboe verdwijnt. Het gemak wordt steeds belangrijker en de privacydiscussie schuift daardoor naar de achtergrond.” zegt Went.

Nieuwe software en databases, zoals ELISE, maken biometrie toepasbaar in het dagelijks leven. Dat vraagt echter ook om een nieuwe aanpak. Vroeger werden eigenschappen als vingerafdrukken, DNA en gezichten in aparte databases bewaard. Die waren slecht toegankelijk en duur in gebruik. Om die databases toegankelijker te maken werd software ontwikkeld om deze databases aan elkaar te linken, waardoor ze zich “gedroegen” als één database. WCC levert met ELISE nu derde generatie software, waarbij de persoon centraal staat en alle informatie rondom die persoon wordt verzameld in één record. Dat zorgt ervoor dat het gebruik van biometrie eenvoudiger, beter toepasbaar en betaalbaarder wordt.

Went: “Wij zorgen ervoor dat het gebruik van biometrie toegankelijk wordt om op zo’n grote schaal toegepast te kunnen worden zodat het publiek zijn sleutelbossen en pasjes inlevert en roept: waar kan ik mijn vingerafdruk achterlaten?”

Bron: persbericht http://www.wcc-group.com

Ik begrijp het enthousiasme van dit bedrijf. Het is hun business. Maar ik begrijp niet hoe je blij kunt zijn met het verstommen van de privacy-discussie. Zodra die naar de achtergrond verdwijnt, moet je je pas echt zorgen maken!

Vinden we dit dan vooral een prettige ontwikkeling? Waar stopt het? Is ‘handigheid’ dan het belangrijkste argument? Voor wie is het vooral handig? Wanneer komen mensen in opstand? Wanneer is de grens van de tolerantie van de massa bereikt? Pas wanneer je je bankafschrift moet laten zien om een brood te kunnen kopen? Waarom zijn onze vingerafdrukken of andere biometrische gegevens nodig om boodschappen te doen?

Zo’n Peter Went komt blijkbaar klaar bij het idee dat hij met z’n DNA zijn BMW kan openen en met z’n vingerafdruk z’n diner betaalt. Alles in één record? En wie beheert dat dan? De Ene?

Toevoeging Dimitri Tokmetzis: In dit artikel wordt een nieuwe vorm van biometrische controle uitgelegd: oogbewegingen.

Reacties (5)

#1 Martijn ter Haar

Iedereen mag al mijn vingerafdrukken en irisscans op zoveel mogelijk manieren als ze willen in wat voor database dan ook opslaan. Die zeggen toch niets over mij. De gevoeligheid zit hem in de wel privacygevoelige info die er aan gekoppeld is.

Het is namelijk wel een probleem als allerlei achterliggende medische, financiële en andere privacygevoelige informatie te ontsluiten is met het hacken van één biometrisch identificatiesysteem.

  • Volgende discussie
#2 Ministery of Truth

Jammer dat we zo makkelijk in pr-verhaaltjes trappen. Vingerafdrukken vallen volgens het Europees Hof voor de Mensenrechten (zaak Marper) beslist onder gevoelige persoonsgegevens. Dit is vooral vanwege de link met opsporing van strafbare feiten. Dat is ook de werkelijke reden waarom Nederland ze aftroggelt bij de aanvraag van ons vrijwel onmisbare paspoort of Id-kaart: de vorming van een opsporingsdatabank.

In principe worden deze persoonsgegevens beschermd door art. 8 Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM), dat ook in Nederland geldt. De Paspoortwet botst hiermee.

Art. 8 van het EVRM staat schending van de privacy door (databank-)opslag van vingerafdrukken alléén toe als dit NODIG is in een democratische samenleving. Dat is het vaste criterium van het Europees Hof in haar uitspraken over privacy. De kernvraag is dus of de privacyschending te rechtvaardigen is.

De overheid heeft zelf tegenover de Tweede Kamer al aangetoond dat opslag van biometrische gegevens buiten proportie is. Cijfers van de hiermee te bestrijden identiteitsfraude ontbreken. Overal een paspoort kunnen aanvragen is een oplossing voor een niet-bestaand probleem en verhoogt juist de kans op misbruik in kleine dorpen zonder paspoortfraudespecialisten. De (in eerste instantie) nog beperkte opsporingsdoelen (zwijgende verdachten identificeren via vingerafdruk-check met databank) blijken niet vaak voor te komen, als het vorige kabinet.

Bovendien, als er een (minder privacy-schendend) alternatief beschikbaar is, moet dit in de plaats ervan worden gebruikt. En dat alternatief ís er: bijv. vingerafdrukken alleen opslaan op de chip in de pas/ID-kaart. Dat een databank nodig zou zijn om de juistheid van de daar opgeslagen biometrische gegevens weer te kunnen checken lijkt de nieuwste drogreden te zijn.

Onze Nederlandse (databank-)opslag van biometrische gegevens voldoet hiermee nu al niet aan de voorwaarden, is onnodig en mag dus helemaal niet volgens het EVRM! Of het nu centraal gebeurt of decentraal bij gemeenten.

De huidige, onnodige opslaggekte is daarmee illegaal. De machtsverhouding burger-staat komt hierdoor bovendien ernstig scheef te liggen. We hebben in WO2 gezien waar dit in het extreme toe kan leiden: Joodse mede-burgers konden eenvoudig worden opgespoord dankzij ons waterdichte bevolkingsregister.

Laten we van de olifant snel weer die mug maken en daar niet meer met een kanon op blijven schieten. Het gemeentehuis is geen politiebureau!
Select before you collect en stop de opslaggekte. Via Europees Parlement, Tweede Kamer, gemeenteraad en/of rechtszaal.

Het procesdossier van de civiele rechtszaak tegen de Paspoortwet door Stichting Privacy First en mede-eisers op 29 november is beschikbaar op http://www.privacyfirst.nl
Meer over dit Kafka-dossier in het recente WRR-rapport over de Paspoortwet: http://www.wrr.nl/content.jsp?objectid=5524
Een recent artikel over weigeraars en burgemeester ‘double speak’ Wolfsen (ex-Justitie) staat hier:
http://bit.ly/a09lGV

Volg dit onderwerp dagelijks op http://www.paper.li/tag/vingerafdrukken

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Krekel

Gewoon plaatjes van blote vrouwen in het paspoort zetten, dan vindt dat DNA zijn weg ernaartoe ook wel.

Altijd klaar voor de high-five,

Krekel

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 lmgikke
  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 skeptisch

quote:
Nu worden die gegevens vooral ingezet om terroristen op te sporen of boeven te vangen, straks kunnen consumenten ermee betalen, hun eigen huis binnenkomen of zonder paspoort reizen.
endquote

#terroristen en opsporen??? wat een quatsch…. wat een staatspropaganda…
#consumenten betalen??? wat is er mis met het huidige betaalsyteem met schuldpapiertjes en stukjes metaal???
#hun eigen huis mee binnenkomen??? daar gebruik ik een sleutel voor (dat is een stukje metaal in een bepaalde vorm) Ik maak bezwaar tegen het woord eigen; zolang je OZB en/of andere “belastingen”/”smeergelden” betaalt ben je een huurder van de staat, geen eigenaar.
#zonder paspoort reizen??? Uit principe ben ik een verzameling van water met wat andere moleculen en heb ik geen papiertje (paspoort) of chip nodig om mij zelf te verplaatsen. Voordat het paspoort was uitgevonden was reizen ook mogelijk… -gek hè?-

  • Vorige discussie