Dierenbeulen mogen geen dieren bezitten

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,
Deze hond is weer in order (Foto: Flickr/cobalt123)

Nieuws van de Dierenbescherming: zij roept de Tweede Kamer op om dierenbeulen het bezit van een dier voor het leven te ontzeggen. Nu mogen de mishandelaars na hun taakstraf danwel geldboete direct een nieuw dier kopen. Vandaag wordt een voorstel van Evert Waalkens (PvdA) en Henk Jan Ormel (CDA) in de Tweede Kamer besproken, maar volgens de Dierenbescherming gaat dit voorstel niet ver genoeg.

Deze zaak is om een aantal redenen curieus. Het is het eerste voorbeeld waarin we de CDA en PvdA – gezworen vijanden na het roemloze einde van Balkenende IV – blijkbaar weer samen kunnen werken. Het is ook een voorstel van twee partijen die nou niet echt dierenrechten als hun speerpunt hebben. Dat was eerder te verwachten van de PvdD, GroenLinks of desnoods de PVV-bulldog Dion Graus.

Maar belangrijker nog, het is curieus dat de behandeling van huisdieren blijkbaar heel anders wordt ervaren dan die van kippen en varkens. Volgens de site van de Dierenbescherming zelf worden bijvoorbeeld kippen in veel te kleine kooien gehouden, wordt hun gevoelige snavel zonder verdoving verwijderd en sterven vele kippen tijdens transport. Varkens worden in de bio-industrie – jawel – ‘onder erbarmelijke omstandigheden gehouden‘. Een diepgaander overzicht is te vinden bij Wakker Dier.

Nu kan een belangenorganisatie als de Dierenbescherming wellicht niet veel verweten worden; zij proberen slechts hun doelen stukje bij beetje te bereiken. Maar van de wetgever mogen wij wel enige consistentie verwachten, en die is hier afwezig. Mijn vermoeden is dat het debat echter alleen over de strafmaat en andere details zal gaan. Als namelijk zelfs de PVV vindt dat dierenmishandeling niet kan, dan weten we uit welke hoek de maatschappelijke wind waait. En dat is voor de dieren in elk geval goed nieuws.

Reacties (5)

#1 Bismarck

Geweldplegers mogen na hun straf nooit meer met andere mensen samenwonen!

  • Volgende discussie
#2 Rob

Hoe ontzeg je iemand voor de rest van zijn leven een dier? Hoe handhaaf je zoiets?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Mark

Er is toch dierenpolitie tegenwoordig? je zou om de zoveel tijd bij iemand langs kunnen gaan, of mensen in de omgeving die van het verbod weten kunnen aan de bel trekken.

net zo lastig te handhaven als bv. een gebiedsverbod, of het spotten van kindermishandeling.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 sander_1583

Ik geloof ook meer in hogere boetes dan in jarenlang met een vergrootglas achter mensen aan te rennen

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Rob

@3 Zie ook nu pas jouw reactie. Klinkt overigens wel als een bijzonder tijdrovende klus en je bent iemand dan continue aan het stalken.

  • Vorige discussie