COLUMN - Iedereen kan grappig zijn, als je maar weet hoe. Peter Buurman geeft een kleine cursus met betrekking tot Twitterhumor.
Twitter zit vol grapjurken. Opvallend, want in de openbare ruimte krijg ik al doodverwensingen naar mijn hoofd geslingerd als ik mijn hand vergeet uit te steken op de fiets. Op het web blijkt men echter in staat overal met een malle kwinkslag, knipoog en korrel zout op te reageren. Zijn nu heel veel mensen stiekem grappig, of kan iedereen grappig zijn? Ik denk dat ik het antwoord gevonden heb.
Grapjes maken is een doodserieuze zaak, je zult er het één en ander aan werk voor moeten verrichten. In het geval van Twittergrollen is het een kwestie van herkennen van sjablonen, om die vervolgens zelf naar hartenlust in te vullen. Waarschijnlijk ben ik nu te abstract, dus laat het me aan de hand van een recente gebeurtenis uitleggen.
Het lijkt de laatste tijd wel een rage om in van alles paardenvlees aan te treffen. Verrassend slachtoffer uit de reeks: de gehaktballetjes van de IKEA. Niet geheel verwonderlijk dus dat er al gauw grappen werden gemaakt over waar het vlees zich dan nog meer in zou bevinden. Het sjabloon:
‘Er is nu ook paardenvlees aangetroffen in ___!’
Op het lijntje mag je invullen wat je wenst, je kunt het zo gek niet bedenken. ‘…paardenvlees in appeltaarten van de HEMA!/de kut van Mart Smeets!/mijn stront!/etc./enz.’ Hierbij kun je eventueel zaken bij halen die altijd grappig zijn, zoals poep, geslachtsdelen (zoals ik deed in de tweede en derde optie) of overtrokken vergelijkingen met Hitler (die laat ik graag anderen over). Het is ook aan te raden het sjabloon enigszins aan te kleden met tierlantijntjes als ‘BREKEND:‘ of ‘wat ik nou toch gelezen heb…’ Verder sta je trouwens vrij te goochelen met de formulering, zo lang je maar beseft welk woorden (in dit geval ‘paardenvlees’ en ‘aangetroffen’) essentieel zijn.
Laten we een stapje verder gaan. Als je eenmaal in staat bent de sjablonen uit andermans grappen te abstraheren kun je twee kanten op. Je kunt ze eindeloos uitmelken, maar het wordt natuurlijk veel leuker als je de verschillende sjablonen gaat combineren. Afgelopen week waren er bijvoorbeeld verkiezingen in Italië, dan kun je natuurlijk zeggen dat er paardenvlees is aangetroffen in Berlusconi. Of dat er in de aanstaande kroon van Willem Alexander ook stukjes paard zitten. Dit laat je maatschappelijk engagement én creativiteit zien, gegarandeerd een retweetje.
Maar ook dat gaat op den duur vervelen en het is belangrijk om uitdagingen te blijven zoeken. Je kunt de sjablonen volledig omgooien, door bijvoorbeeld te stellen dat er stukjes rundvlees zijn gevonden in paardenvlees. Je kunt de sjablonen ook volledig verknippen en verklappen dat er sporen van pausensperma op IKEA kinderspeelgoed is aangetroffen. Of dat er stukjes Hitler in Berlusconi zijn aangetroffen.
Maar toch, en vooral, moet je weten wanneer je moet stoppen, en dat is nu. Dat van die paarden weten we nu wel (Geert heeft er anders nog geen genoeg van). Het is nu aan jullie om de nieuwe sjablonen te herkennen en uit te melken. Tenminste, tot we aan deel 2 van de cursus beginnen natuurlijk. Tot die tijd, veel plezier!
Reacties (6)
Mijn laatste ontdekking is dat er varkensvlees (35%) in de paardenworst zit, maar ik heb dit niet getwitterd in verband met een gebrek aan volgers.
De leukste vond ik nog dat er nu ook al gesjoemeld was met de meubelen van Ikea: in een aantal bankstellen zijn resten van hobbelpaarden aangetroffen.
Informatief. Geert Wilders is overigens niet erg origineel, weten we dankzij Sargasso, maar dat zal niemand verbazen.
Afgelopen carnaval trof ik nog paardenvlees in de gang aan.
Weer een musje dood .
@2: Heel goed! Ik wil je eigenlijk een 10 geven, maar omdat ik de rest niet wil ontmoedigen maak ik er een 9 van.
@4: Heel goed Max! Wat heb je met het vlees gedaan?